Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Djurnyheter Aktuella evenemang Presentationer Recept: Varmrätter Recept: Frukost Recept: Drycker och mixer Recept: Efterrätter och snacks Recept: Röror Recept: Sallader och kalla rätter Recept: Soppor Recept: Såser Recept: Övriga Matprat Hälsa Näringslära Livsstil Träning Hjälp ett djur direkt Organisationer Allmänt Djuretiska frågor Ekonomiska frågor Miljöfrågor Politiska frågor

Resursfrågor Tips och Läsvärt. "Off Topic" Dagens mat Om sajten Djurnyheter
Allmänt

Köttersättaren Seitan.

2009-08-31 12:16 #0 av: [TrevorS]

Seitan kommer ursprungligen från Buddhistiska munkar, seitan betyder "vete som sjudit" och är även kallad för Muck Duck.

ShowUserFile.png
På bilden har vi seitan som är stekt. Foto: Oscar Södros

Seitan görs av vetegluten vilket blir kvar när man tvättat ur stärkelsen. Processen är lätt och det är inte mycket arbete men det tar lång tid att göra. För ca 1000 år sedan letade buddistiska munkar efter något som skulle kunna ersätta kött och de kom på recept på två köttersättare (egentligen tre men jag kommer till det). Det ena var Tofu och det andra Seitan, Tofu görs på sojabönan medans Seitan görs på vetegluten.

Grunden till Seitan är rätt simpel och man kan även göra det hemma, idag finns det tre sätt man kan göra det på, det ena är att man tvättar ur stärkelsen i vattnet, när den är klar så är degen gråtrådig. Konsistensen på Seitan är lite gummiaktigt och ovant första gången man äter det, om man är rädd för konsistensen kan man hacka ner den till små bitar eller köra igenom en köttkvarn för att få mindre bitar och steka till färssås. Det andra sättet är att man köper färdigt vetegluten som i dagens läge bara finns i hälsokostaffärer som man blandar med vatten. Det tredje är att man blandar ner jordnötsmör och vetemjöl special och blötlägger det i ca en timme och grillar i ugnen i en form (vilket tyvärr ger en brödsmak och känsla). Ska man göra seitan själv är det bra att man blandar i B-jäst så man får i sig den vitaminen.

Tofu är gott och nästintill smaklöst och finns i två former, fast och silkes. Många som köpt tofu och tillagat brukar säga att den ger en konstig eftersmak eller besk/syrlig smak det ofta många missar när de köper tofu (ren inte marinerad) är att de inte sköljer av den noga innan de använder den. Silkestofu används oftast som redning men även till varmrätter och serveras vanligtvis med sojasås och kryddor tillsammans med fisk, den är även god som efterrätt med floursocker och Chokladsås. När man gör tofu själv får man kvar av mjölet eller bönorna en massa som liknar gröt, det kan man använda och göra soppa, färssås eller andra liknande rätter.


ShowUserFile2.png

På bilden har vi seitan som malts ner till färs. Passar bra till köttfärsås och liknande rätter. Foto: Oscar Södros

LÄNKAR:
Snabbseitan
Vanlig seitan
Låtsas silkestofu
Hur man gör tofu

Anmäl
2011-05-15 19:43 #1 av: [TrevorS]

Upptaderat länkarna nu.

Anmäl
2011-05-17 16:46 #2 av: storost

Det ska jag prova. Det låter enkelt att göra.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-05-24 21:28 #3 av: Yeay

Provade att göra seitan för inte så länge sedan, blev dock ganska besviken :( Var väldigt gummiaktig i konsistensen och smakade absolut ingenting! Hade kokat den först i en buljong och därefter haft i en gryta där den ju återigen fick koka och borde ha dragit åt sig smak om den nu skulle vara duktig på det men när jag smakade på en bit så var den totalt smaklös. Någon som gjort seitan och fått det att smaka något? Någon som kan ha något förslag på hur jag ska få det att smaka mer? Kanske jag kan ha gjort något fel... Hittar dock inte något som jag kan ha gjort fel.

Anmäl
2011-05-24 22:12 #4 av: [TrevorS]

Jag tycker det blir riktigt gott. Dock brukar jag steka, grytor har jag aldrig gjort på den. Kan tänka mig man borde steka den innan man gör gryta. Om man vill kan man låta lite stärkelse vara kvar i den. Jag brukar knåda in lite majsmjöl. Föredrar faktiskt att göra seitan från rent vetegluten då kan man tillsätta den smaken man vill ha och får trevligare konsistens. Brukar även blanda ner andra mjöler som sojamjöl, majsmjöl och rismjöl i blandningen.

Gjorde seitanfärs idag, supergott!

Anmäl
2011-05-24 22:14 #5 av: [TrevorS]

Angående smak, tror inte du gjort fel heller, men den är oftast använd som nerhackad istället för färs eller i bitar på pizza. Man ska även kunna jäsa seitan för att få den mer "fluffig" genom att när den är klar blanda i lite torrjäst och låta den jäsa i någon timme. Dock aldrig provat.

Anmäl
2011-05-25 19:42 #6 av: storost

Nu har jag köpt vetemjöl special, får se hur det blir, när jag gör saitan för första gången.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-11-13 17:55 #7 av: Lajt

Jag gjorde seitan från grunden igår, alltså på det traditionella viset. Sedan sjöd jag den, skar upp den och marinerade den aggressivt:P Stekte den idag, konsistensen ganska bra, och så länge marinaden tog över gick det bra. Men när marinadsmaken inte dominerade och när jag sedan gjorde en stroganoff av den... FY! Vilken äcklig smak!! Det smakade inte precis bara vete, jag vet inte hur jag ska beskriva det. Men Fy. Vad tycker ni? Brukar ni göra på något annat sätt för att smaksätta degen?

Anmäl
2011-11-13 18:57 #8 av: Sarah

Rekomenderar www.vardagsmatad.se, de har jättebra grundrecept, kryddningar och varianter. Jag har också gjort en del från grunden men måste erkänna mig besegrad och säga att det är godast från rent glutenmjöl och rismjöl i :)

Anmäl
2011-11-13 18:59 #9 av: Sarah

#7 så kände jag också första gången jag gjorde själv :) det vidrigaste jag ätit! haha

Anmäl
2011-11-13 19:08 #10 av: [TrevorS]

Jag föredrar att man kör den i ugnen istället för koka, då slipper man om vattnet är för varmt att det blir gummikonsistens. Den ska sjudas och inte kokas, finns termometrar man kan använda men jag föredrar att använda rent vetegluten. Skrattande

Anmäl
2011-11-27 13:17 #11 av: [snall]

Spännande!

Anmäl
2012-12-18 18:21 #12 av: Mysan59

Försöker göra detta nu, men ser inte så bra ut i kastrullen där den ligger och kokar Rynkar på näsan

Anmäl
2012-12-18 19:13 #13 av: [TrevorS]

#12. Tänk på att den ska sjuda och inte koka. Flört Jag har slutat med kokningen då man lättast misslyckas och får den seg som gummi vilket man inte vill. Jag kör den numera i ugnen. Även om man tvättar ur den själv kan man köra den i ugnen istället för att koka. Glad

Anmäl
2012-12-18 20:20 #14 av: Mysan59

Jodå jag lät den sjuda, men eftersom jag läst om att man ska krydda ordentligt så gjorde jag det - och nu blääää vad salt den blev.

Hade både soya, salt, peppar, lite chili, allroundkrydda.

OK - i ugnen alltså och mindre salt, då kanske nästa blir bättre Glad

Anmäl
2013-01-06 16:04 #15 av: [Rosethorn]

Intressant!

Måste jag pröva! :)

Anmäl
2013-01-06 17:15 #16 av: [TrevorS]

Jag har börjat att få den tillagad i ugnen genom att hälla över lite buljong och låta den gräddas tills den får bra konsistens. Blir mycket godare, trevligare konsistens också för den delen. Även börjat blanda i andra mjöler som kikärtsmjöl vilket ger en trevligare konsistens med. Skrattande

Anmäl
2013-04-13 20:29 #17 av: Aribigga

Jag ska testa detta imorgon, får se hur det blir Glad

Anmäl
2013-04-17 16:14 #18 av: Zureel

Ungefär hur länge ska den gräddas i ugnen och vilken temperatur?

Anmäl
2013-04-17 22:37 #19 av: [TrevorS]

#18. Du finner recepten under länkar.Skämtar

Anmäl
2013-04-18 08:34 #20 av: Zureel

Tack TrevorS såg först inte länkarna som låg direkt under.

Anmäl
2013-04-22 19:05 #21 av: AnniJ

Jag har en fråga, vet inte om det är jag som gör fel :/
Det står att man ska forma den till en boll när man tvättat ut stärkelsen.. min är bara som en seg geleaktig klump. Att forma den till en boll är ganska omöjligt. Testade att steka den i ugnen den här gången, det blev platt! :P

Ska den bli platt?  Eller är det tänkt den ska hålla ihop? När jag kokade den höll den ihop bra- men hade massor av luftbubblor, ska det vara så?

Jag tycker det är så spännande att testa. och med rätt marinad smakar det rätt bra för att bara vara gluten och vatten :)

Anmäl
2013-04-22 21:50 #22 av: Sarah

#21 formen spelar inte så stor roll :) jag brukar dock kavla ut väldigt tunt och sen sjuda i vatten med absurda mängder kryddor. 

Anmäl
2013-04-22 22:03 #23 av: [TrevorS]

Har den luftbubblor har man inte knådat den, dock ska man inte vika in den. Den blir gummiaktig i konsistens när man gör den. Gör samma som Sarah. 

Anmäl
2013-12-01 12:02 #24 av: Endezeichen

Kan man frysa Seitan?

Anmäl
2013-12-01 15:36 #25 av: [Vegg]

Vill jag också veta Endezeichen.

Anmäl
2013-12-02 17:16 #26 av: Sarah

Ja det går bra :) 

Anmäl
2013-12-02 17:17 #27 av: veggie4every1

Ja, det kan man. Jag har fryst seitan utan problem.

Sajtvärd på Vegan iFokus & Djurrätt iFokus         
Krossa speciesism - Bli vegan Hjärta

Välkomna till nya Djurrätt iFokus

Anmäl
2016-05-31 10:50 #28 av: Smultronsflickan

Då länkarna inte fungerar längre;  Är det någon som har recept/ detaljerad information hur man skapar "Seitan"? Skrattar (På svenskaFörlägen..)

Anmäl
2016-05-31 19:03 #29 av: vendelay

http://www.koket.se/nyhetsmorgon/cecilia-vikbladh/seitan-pa-vetemjol-special/

Jag har gjort efter det receptet. Gjorde dock egen buljong men själva seitan-delen gjorde jag efter.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2016-05-31 22:21 #30 av: Sarah

Aha, får kolla igenom länkarna. Jag gillar recepten på vardagsmatad.se :)

Anmäl
2017-06-07 20:54 #31 av: novembre

Jag funderar lite på hälsoaspekter gällande seitan. Har ätit det och tycker det smakar bra, men jag funderar på att det är ju gjort av vete, innehåller det då en stor mängd gluten om det är en koncentrerad andel veteprotein? 

Och andra funderingen, om jag som exempelvis inte vill äta mycket vete i min mat, bör jag även undvika seitan då? Seitan är gjort på veteproteinet, men  har inte stenkoll om det bidrar med vare sig fördelar eller nackdelar för hälsan. 

Det är just det att jag vill gärna hålla nere på intaget av veteprodukter då vete finns i mycket vi äter kanske ibland dagligen, exempelvis bröd, pasta och mycket annat. Tycker därav att lagom är bäst av allt, och vill hålla veteintaget på en lagom nivå :) därav mina funderingar kring seitan. Om det är ett bra alternativ till protein kan jag tänka mig äta mer utav det. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.