Annons:
Etikettmattips
Läst 120538 ggr
Casiopeia
2008-10-19 20:43

Tofu – den magiska råvaran

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tofun har sitt ursprung i Kina men har spridits över stora delar av Asien med den buddistiska livsstilen. På senare år har Tofun även erövrat västvärlden, inte minst genom hälsotrender och den vegetariska kosthållningens utbreddhet. En stor del av dess framgång ligger i dess egenskaper -…

fast tofu

Tofun har sitt ursprung i Kina men har spridits över stora delar av Asien med den buddistiska livsstilen. På senare år har Tofun även erövrat västvärlden, inte minst genom hälsotrender och den vegetariska kosthållningens utbreddhet. En stor del av dess framgång ligger i dess egenskaper - den är billig att framställa, mycket näringsrik, ett utmärkt substitut för kött i matlagning och dessutom användbar i alla möjliga rätter.

Hur smakar tofu?

Frågan är inte så lätt att besvara - i rå form smakar tofun nämligen nästan ingenting - men den har förmågan att ta till sig vilken smak som helst genom marinader och kryddningar. Konsistensen är också varierande - alltifrån krämigt mjuk och dallrig till köttigt fast i konsistensen eller seg och svampig, allt beroende på framställning och tillagning. Dess flexibilitet gör att den kan förvandlas till och ersätta allt från glass till biffar. Det finns en tofurätt för alla smaker så den som säger att han eller hon inte tycker om tofu har förmodligen inte provat många varianter. Tofun är en sann trollkonstnär i händerna på en fantasifull kock!

Hälsokost

Tofu tillverkas av sojabönor som mals till sojamjölk och sedan koaguleras och pressas ihop i en process som påminner om osttillverkning. (OBS! tofu liknar ost till utseendet, men påminner inte om ost i smak eller konsistens så den som letar efter ett mjölkfritt alternativ att lägga på smörgåsen blir nog besviken.) Tofu kan även tillverkas av andra bönor men här i Sverige är det den sojabaserade som är vanligast. Precis som sojabönan är tofu särskilt rikt på fullvärdigt protein och järn men innehåller också andra nyttigheter som magnesium och kalcium men få kalorier. Tofu anses dessutom ha kolesterolsänkande egenskaper och dess östrogenliknande ämnen (isoflavonider) påstås enligt vissa forskare förebygga bröstcancer och lindra klimakteriebesvär.

Kärt barn har många namn

Soybean curd, to-fu, bönpasta, bean-curd, bönost, tow-fu eller doufu är olika namn för tofun som man kan hitta I handeln eller på restaurangernas menyer. Utöver det finns det dessutom många olika sorter med olika smak och konsistens, men här är de tre varianter som är vanligast på den svenska marknaden

Fast tofu:

Den vanligaste sorten som man oftast hittar hälsokostbutiker och vanliga matvaruaffärer är den fasta sorten. Den är mjuk men fast i konsistensen och har ett utseende som påminner om fetaost med sin ojämna poriga yta. Den kan ibland köpas färdigmarinerad eller smaksatt och ibland även formpressad till hamburgare eller korvar. Den fasta tofun är den som mest påminner om kött till konsistensen och är lätt att steka eller grilla. Kryddad med grillkrydda eller andra mustiga kryddor kan den få en riktigt köttliknande smak. Håll utkik efter Kung Markattas tofu i ostdisken på din matvaruaffär eller Super Tahoe to-fu i din asiatiska livsmedelsbutik. bild på super Tahoe tofu

Silkestofu /färsk tofu/firm tofu:

Silkestofu är slät, len och dallrig i konsistensen och påminner mycket om hårdkokt äggvita. Den är särskilt populär i japan där den ofta äts i soppor men även i det malaysiska köket som ingrediens i grytor. På grund av sin konsistens är silkestofun svår att tillaga, den faller gärna sönder och går därför inte att steka och marinera så lätt. Den är god i en riktigt kryddig chilisås då den är mild och neutral. I svenska kök kommer den kanske mest till sin rätt i efterrätter eller som bas i olika röror eller dippar. Silkestofu kan man ibland hitta i vanliga matbutiker i tetrapack under märket Blue Dragon, men även här är den lättast att hitta i asiatiska butiker där den ofta säljs i vanliga plastlådor med vatten. Om du inte vill äta den omgående är det bra att byta vattnet i lådan varje dag för att hålla den färsk.
bild på silkestofu

Friterad tofu/Thailändsk tofu:

Beställer du en tofugryta på en thailändsk restaurang är det sannolikt att du får serverat en tofu som är gyllengul och perforerad som en schweizerost, samt seg och svampig i konsistensen. Ibland har den en mjuk kärna och ibland är den nästan ihålig. Den friterade tofun hittar man främst på asiatiska butiker och är då ofta färdigtärnad i små kvadratiska "kuddar". Den friterade tofun har bra tuggmotstånd i wokar och dess porösa yta gör att den lätt suger upp smaskiga currysåser så den är ett givet val i asiatisk matlagning.
bild på friterad tofu

Det finns så klart fler varianter och märken än dom ovannämnda, t.ex. en relativt ny svenskproducerad och ekologisk sort dom heter Delibean och kan köpas på hälsokostbutiker och vissa välsorterade livsmedelsbutiker. Har dock ej testat den i skrivande stund men verkar vara som ett mellanting mellan fast- och silkestofu. Tofu går bra att frysa men konsistensen kan förändras, vissa sorter blir fastare, andra nästan trådiga och gryniga.
Priset på olika sorters tofu kan skilja mycket- från ca 12:-/kg till 90:-/kg. Billigast tofu hittar man ofta på asiatiska butiker.
En bra sak att ha i åtanke när man köper tofu (särskilt importerad) är att kolla efter en märkning som talar om att den är GMO-free, dvs. inte tillverkad av genmodifierad soja.

Trolla med tofun

Tofun erbjuder många möjligheter, men för den som är ovan är det så klart inte lätt att veta vad man ska göra med den. Söker du på nätet finns massor av recept men du kan med fördel byta ut köttet i ett icke-vegetariskt recept mot tofu. Eftersom det är så flexibelt är det en perfekt basvara att ha i kylskåpet när man behöver slänga ihop något näringsrikt och mättande fort. När man väl lärt känna tofun så blir det lätt ett kärt förhållande. Här följer några av mina tofu-favoriter.

Tofufärs:

Detta är min favoriträtt nr.1 lata dagar. Ta en fast tofu och mosa den i en bunke med händerna till den blir grynig och färsliknande. Stek med soyasås och grillkrydda och ev. hackad lök. Blanda med tomatkross och/eller sojagrädde för att göra en färssås till pasta eller ät den som den är till tacos. Kan användas som köttfärs i chili sin carne, piroger, paj, lasagne eller varför inte kåldolmar? Blir det över är det gott att äta kallt på en smörgås. Kan varieras med vad man har i kylskåpet, går snabbt att laga och är väldigt gott.

Stekt och marinerad tofu:

Skiva fast tofu i stora skivor eller tärna den i bitar. Gör en god marinad eller köp en färdig påse (obs- se upp efter köttextrakt i ingredienserna) och låt tofubitarna ligga och dra i marinaden någon timme. Stek sedan tills det fått fin stekyta och ät till ris, potatis och/eller sallad med en god sås. Om man är lat och inte orkar marinera tofun kan man röra ihop senap, soyasås och goda kryddor (gärna grillkrydda) och sedan pensla skivorna med, och ev. panera dom med lite ströbröd eller sesamfrön. Marinerad tofu är ett måste på sommaren att lägga på grillen eller trä på grillspett tillsammans med goda grönsaker.
Prova också att göra pytt-i-panna eller en fräsch wok med stekt tofu i.

Tofu i grytor:

Fast tärnad tofu är smaskens i en mustig höstgryta med svamp, morötter, lök och paprika. Man kan försteka den lite lätt om man vill ha mer konsistens eller hälla tofun direkt i grytan. Testa att strimla tofun i avlånga bitar och göra en tofu-stroganof eller använd valfri tofusort i en asiatisk gryta. Med kokosmjölk som bas samt färska grönsaker och färdig chilipasta är det lätt att få till en väldigt god thaigryta.

Tofudesserter:

Jag får erkänna att jag inte provat så många av alla efterrättsrecept som finns med tofu i, men särskilt silkestofu ska tydligen fungera bra som äggsubstitut i allt från pannkakor till muffins. Mixar man tofun med frukt och socker och fryser det kan man göra glass och tydligen ska det även gå utmärkt att göra mjölkfri chokladmousse av. Min personliga favorit är dock att använda silkestofu i smoothies, tillsammans med frukt, bär, juice eller sojamjölk mixat till en slät dryck som blir ett matigt mellanmål eller som en näringsrik frukost. En riktig vitaminkick!

Länktips

Gör din egen tofu
Några tofurecept (pdf)
Fler tofurecept
Efterätts- och bakrecept (pdf)
Tofufakta (på engelska)
Näringsvärde

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
Sarah
2008-10-19 20:51
#1

Underbart! Tofu är fantastiskt.

Mysan59
2008-10-19 23:25
#2

Åh tack för recept och tips, superbra!

[HannahoHenrik]
2008-10-20 02:45
#3

Jätte bra artikel nu måste jag köpa tofu o pröva nåt av förslagen.

Tänkte på en sak om färdiggjorda marinader på påse att det kan finnas köttextrakt i, står det då köttextrakt, eller kan det "gömma" sig under annat namn eller E nummer?

Casiopeia
2008-10-20 11:25
#4

Det brukar stå utskrivet i innehållsförteckningen, men kolla e-nummer för säkerhets skull!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

pessimisten
2008-10-20 12:00
#5

Vart kan man köpa tofu? jag har aldrig sett det i någon mataffär :S

Casiopeia
2008-10-20 12:13
#6

#5 Det står i texten- i välsorterade mataffärer brukar det finnas i ostdisken eller den asiatiska hyllan (silkestofu) annars är asiatiska butiker och hälsokostbutiker det säkraste kortet. Annars kan man ju prata med sin butik och be dom ta in det!
Sen finns det säkert webbutiker som säljer det.

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
sighni
2008-10-20 12:23
#7

Jättebra tycker jag också!

anebit
2008-10-20 15:42
#8

Här säljer även Hemköp tofu.  När dom tog in dem för ca 10 år sedan så fick jag säga till dom att Tofun skulle stå i kyldisken.  Den stod framme i varma hyllan.    ????      Förvånad

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna

aliciia
2008-10-23 09:22
#9

Här fins bara silkestofu :P

det är gott ^^ speciellt Grillad :D

Hennum
2008-10-24 01:12
#10

usch… jag är sällan särskilt imponerad av dom där köttersättningsgrejerna. nog aldrig som ja ätit tofu som jag tyckt det var gott. men har kanske bara stött på nitlotterna. får väl prova vidare.

är bara inte pigg på att slänga pengar på mat som jag sedan får slänga :P

#8: haha, vad kul att de köper in något som de sen inte vet hur de ska förvaras! :P

kanske var den så indränkt i konserveringsmedel att den hade kunnat stå i ett akvarium i solljus utan att bli dålig… ^^

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Abico
2008-12-06 00:28
#11

Ikväll försökte jag mig på att steka upp tofu för första gången. Antar att det är meningen att man ska misslyckas ett par gånger innan det blir bra ;) Smakade absolut ingenting hur mycket jag än kryddade med diverse grillkryddor..

Hanna 

mayolica
2008-12-06 18:56
#12

jag gillar tofu , tycker att det är jättegott.Glad

~ mayolica ~

sighni
2008-12-06 20:38
#13

#11 Det blir nog mer smak om du häller någonting på tofun ex. sojasås eller lägger den i någon marinad eller något annat du gillar. Tofu naturell smakar inte mycket men drar till sig smak från det den ligger i.

Jag brukar få smak även när jag häller på kryddor vid stekning. Du kanske gillar starka smaker då blir det till att hälla på mer kryddor.Flört

Annons:
Saga85
2008-12-06 21:04
#14

Det blir dessutom mer smak om man smular det istället för att skiva.

Eller så smular man ner det med spenat och/eller annat gott och har som fyllning i en mumsig paj.

Sarah
2008-12-07 11:34
#15

Jag älskar att steka Tofu i caj ps vitlöksgrillolja. Smakar himmelskt.

Abico
2008-12-07 14:48
#16

#13 - Aha :P Den var marinerad från början tror jag så jag tänkte att det var onödigt att lägga den i något men jag får göra så nästa gång :)

Hanna 

FeliciaS
2008-12-08 17:15
#17

Vi använder det rätt ofta, men det är väldigt smaklöst. Mitt största problem är att inte få det att smaka tillräckligt. Gjorde tofubiffar häromveckan, som däremot blev goda :)

Mvh Felicia
medarbetare på Marsvin.ifokus

Casiopeia
2008-12-08 19:17
#18

kött- och grillkrydda är en bra smaksättare, namnet till trots ska det vara vegetariskt. Det är min standardkrydda till tofu! Kombinera gärna med senap, sojasås, vitlök, paprika, spiskummin och chili så ska ni se att det smakar :-)

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Hopi
2009-01-08 17:14
#19

Tofu är verkligen perfekt! ;)

Gjorde en såå god Tofu-gratäng igår. Här kommer receptet, men jag måttade inte ingredienserna, så det är bara ungefär som jag gjorde. Tungan ute

TOFU-GRATÄNG

4 skivor Tofu, 1½ dl sojagrädde, 25 g mjölkfritt margarin,

1 vitlöksklyfta, 1-2 msk fryst dill, 1 msk Ajvar Relish,

2 msk vetemjöl,  1 tsk salt, peppar.

*Lägg tofuskivorna i en smord ugnsform. smält margarinet, hacka vitlöken och blanda i alla ingredienser till smeten. Häll det sedan över tofun och ställ in i ugnen på 200 grader ca 25 minuter. Servera till tex ris, potatismos, pasta och gärna broccoli till eller sallad.

Eventuellt kan det behövas lite mera vätska, jag hade nog i lite vatten oxå. Bra om man har en mindre form, så att inte all sås flyter ut för mycket. Den här gratängen räckte 2 dagar för mig. Igår blev det mos till, idag ris. Gott båda men eftersom jag älskar mos, så var det bäst! ;)

Hopi
2009-01-09 20:13
#20

Kom att tänka på att det kanske bara var ca ½ tsk salt..

Men var o en saltar ju efter egen smak, men tänkte iaf tala om så det inte blir för salt, om nån vill testa.. Flört

Annons:
Sarah
2009-01-09 21:08
#21

Mumsade tofu idag. MMMmmm…..

kerre
2009-03-10 16:41
#22

älskar tofu särskilt hemmagjord dagsfärsk mmm. går åt ca 3st tofu och tre liter soyamjölk = ca 500gr soyabönor (eko). för mig och sambon så vi är riktiga storätare av den varan =)

Sarah
2009-03-10 16:49
#23

Kerre kan du inte lägga upp receptet? Eller har du gjort det någonstans?

kerre
2009-03-10 17:28
#24

Hmm kan ha gjort kommer inte ihåg men använder numera instruktionerna som kom med soyamjölksmaskinen men lägger upp mitt gamla recept. =)

då värmer man mjölken (gör man i maskinen är mjölken redan varm och tofun görs då i tillbringaren som tillhör) tills den just börjar koka sen ställer man den åt sidan häller i ca 1,5 tsk stabiliseringsmedel (tofukoagulant ultra gypsum eller algbaserat) vispar lätt, sätt på locket och ställ klockan på 15 min. när klockan ringt häller man ner den nu klumpiga mjölken i tofupressen på ostduken (med en form under som överflödigt vatten hamnar i) tryck ur vatten ur tofun tills den blir fast med pressen och ställ sedan in i kylen tills det svalnat.

vet det låter komplicerat men det går otroligt enkelt brukar göra det medans jag gör resten av soyamjölken för veckan tar ca 1,5 timma allt som allt 2-3tofu+ 3 liter soyamjölk. + disk

använd köpt eller gör egen. soyamjölk gör man enkelt genom att lägga soyabönor i blöt under natten sedan koka dem ungf 1 timma skölja av sedan hand mixra 2,5 (5dl om du ska göra tjockare mjölk eller tofu senare) tillsammans med 1 liter vatten tills det blir slätt och sedan sila bort okaran. (soyabönsresterna, som är otroligt nyttiga så inte slänga bra att ha i smothies biffar bröd etc har dock kort hållbarhet ca 3-4 dagar smart att frysa ner direkt)

soyamjölken och tofun håller i en vecka och går att frysa ner dock blir tofun gul då men det är inget fel på den! det går att göra en tofupress själv eller beställa på internet det är bra att ha två st. billigaste stabiliseringsmedelt är gypsum/gips låter lustigt men fungerar bra se till att det är till för att ätas och inte industri.

hoppas jag fick med allt nu och att det inte var allt för virrigt tog det direkt ur huvudet.

kerre
2009-03-10 17:33
#25

fast uppmuntrar er att köpa soyquick soyamjölksmaskin om ni är storkonsumenter av soyabönor som jag har den lite dyrare varianten och den är helt underbar!! sparar så mycket tid och disk och pengar bästa köpet! beställde från england (lustigt nog var det billigare än från norge) och kostade ca 1700kr med massa tofu grejjer till och frakt.

Casiopeia
2009-03-10 18:00
#26

Har du länken till där du köpte den från? Vore kul att ha, snacka om veganpoäng Flört

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

kerre
2009-03-10 18:44
#27

http://www.wholisticresearch.com/shop/home/

det är bara att maila och ställa frågor om frakt etc hon är jättesnäll och det gick väldigt fort ungf en vecka. veganpoäng? haha

Annons:
Kurran
2009-05-08 01:04
#28

Intressant artikel om tofu. Själv använder jag rätt ofta tofu men man kan alltid lära sig mer. På min hemsida Hilberts Hotell finns det några recept där jag använder tofu, dels Potatisgratin med tofu och Paj med tre sorters lök.

[TrevorS]
2009-07-16 19:27
#29

Jag har gjort 4 olika sorters av fast tofu och även flera olika sorters silkestofu.

www.metrobloggen.se/ekorre

Det är min blogg, och radera inte den så är ni snälla, jag är utbildad dietist och kan det här med mat.

snurro89
2009-07-19 23:57
#30

Jag har ätit silkestofu, På en asiatisk resturang med stark sås o ris Supergott!

[TrevorS]
2009-07-20 02:20
#31

#30 visst är det gott. =) Jag har två tofurecept på min hemsida. =) silkestofun på min hemsida är fuskvarianten, så de oftast gör på asiatresturanger eftersom det skiljer så mycket i pris, om vi säger för mig som privatperson kostar 1 liter hemmagjord låtsas-silkes-tofu ca 23 kr medans 250 g kostar 37 kr. Så du förstår vad jag menar? Desutom är det lättare att använda min låtsas-silkes-tofu även som efterätt.

Sedan har jag vanlig fast tofu-recept också.

[TrevorS]
2009-07-20 02:22
#32

DU SOM SKREV ARTIKELN. Det var en buddhistisk munk som kom på det här receptet. Även på samma tempel så kom det på, sojakött (sojaprotein), seitan (av vetegluten), themp (blandning av sojamjöl och vetegluten)

snurro89
2009-07-20 23:16
#33

#31 låstas tofu menar du utan mjölk då:)?

[TrevorS]
2009-07-20 23:35
#34

#33. Utan mjölk? Duvet att tofu görs av sojamjölk inte animalisk mjölk va? Jag har gjort denna med sojamjölk och agar-agar. Du kan läsa receptet på min hemsida. =)

Annons:
snurro89
2009-07-20 23:42
#35

#34 haha okeej, jag visste inte riktigt dedärObestämd trodde tofu var gjord av vanlig mjölk o därför du gjorde 'fejk tofu' eller vad de hette men gillade din blogg iallafall:)

[TrevorS]
2009-07-20 23:45
#36

#35. Aha, nejdå den är helt vegansk, därför den oftast i usa kallas för "vegan meet" de sålde veganstick på McVegan och även mchamburger som också var av tofu. Fast inte min fejktofu då. =)

Tack för att du gillar min blogg många som gillar den. Hade gärna haft en speciell avdelning för veganmatlagning här, men tydligen finns det en för mat och då går alla saker därigenom. Är superduktig på matlagning för veganer också och allergiker.

Jag borde lägga upp min haselnötsfärs som jag brukar göra "kött-paj" på. =)

Lite konstigt om jag heter veganen här och använder mjölk i matlagning. lol nejdå jag använder inte sådant. =)

Casiopeia
2009-07-21 14:17
#37

#32 Tack, det var intressant. Det viste jag inte :-)

Vrålbra blogg föresten! Jag lägger till den i länksammlingen!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

[TrevorS]
2009-07-21 14:22
#38

#37. Nu vet du jag har läst om historien även om seitan, themp och sojagranulat/sojaprotein.

Tack så mycket var jättegulligt att du vill länka jag tänkte komma ut med ett nytt recept idag, vet inte vad jag ska göra än bara. =)

snurro89
2009-07-21 14:34
#39

#38 vad hette din blogg nu igen ? tänkte lägga till den bland favoriterGlad

Casiopeia
2009-07-21 14:37
#40

#38 om du själv känner för att skriva en artikel så är det bara att säga till så kan jag eller Sarah publicera den. Bra med nya kunskaper :-)

snurro, länken står i inlägg #29 :-)

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

[TrevorS]
2009-07-21 16:24
#41

#39 här igen:     http://www.metrobloggen.se/ekorre

#40. Jo det skulle jag nog kunna se till att fixa, ska jag skriva om hur man bakar sojagranulat och seitan syftade du på? =)

Annons:
[TrevorS]
2009-07-21 19:21
#42

#40. Skrivit en artikel till dig, den väntar i din inkorg här. =)

Ilya
2010-07-27 15:19
#43

Åh den friterade tofun såg ju underbart smaskig ut!

Kan man köpa friterad tofu färdig elr tillagar man så att den blir friterad?


HannaM
2010-07-30 22:08
#44

#43 Vi har köpt färdigfriterad tofu i asiatiska matbutiker.

Mysan59
2011-11-01 13:21
#45

Åhhh vad grinig jag blir när text försvinner Skrikandes… börjar om igen…

Har gjort tofu för första gången och vill ha hjälp med att göra färs/biffar av Okaran.

Testade igår (när jag var klar med tofun, att steka lite okara för att få det som färs och det blev väl ganska så bra, men lite tips skadar inte.

Och om man ska göra biffar, hur får man det att hålla ihop? (Jag äter ägg)

[TrevorS]
2011-11-01 13:28
#46

Finns några recept på okara på min blogg och inne på min sida, jag ska posta några recept här också. Brukar annars baka bröd på okara.

Mysan59
2011-11-01 13:35
#47

TrevorS Hej, jag har varit inne på din blogg, superbra Glad igår och då letade jag just recept på okara, men hittade inte…

Jag googlade en massa just igår och kunde då konstatera att folk gjorde just biffar och färs samt hade okara i bröd, men jag hittade ingenstans HUR man ska använda det i bröd t.ex.

Och eftersom jag är en urusel kock så måste jag ha recept.

Om du talar om var jag kan hitta recept på din blogg, så kollar jag gärna där (har fliken kvar till din blogg sen igår för jag tyckte om den så mycket Flört) för du har ju en massa andra bra recept också.

Tack så mycket förresten för att du delar med dig av dina recept.

[TrevorS]
2011-11-01 13:52
#48

Varsegod: Okaraburgare. Skrattande

Annons:
Charlotte Fahler
2017-10-01 16:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#49

Bra inlägg! Gapskrattar

Mycket har ju hänt med tofu sedan 2008. Jag läste i nyheterna om en svensk tofuproducent som tillverkar alla dessa tofu som du nämnde i blogg inlägget. 

Har testat deras friterad tofu, supergott, som det man får på restaurang. Känns också tryggt att de använder europeiska sojabönor och ekologiska dessutom. 

Här är artikeln och deras hemsida: 

https://www.yipintofu.se/ 

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/tofu-fabriken-i-vallentuna-vaxlar-upp-produktionen-av-vegan-favoriten/aRKpay!fKmfQMjmd0RWdozmZV3@zA/ 

javascript:nicTemp();

Upp till toppen
Annons: