Mattips

KRYDDA : LAGERBLAD

2012-12-11 10:59 #0 av: kelfwing

Lagerblad är en pålitlig allroundkrydda i köket. I denna artikel som är den första i vår artikelserie Kryddor får du veta mer om lagerbladet, var det kommer ifrån, hur det används, hur du ska förvara det samt länkar till vegetariska recept med lagerblad


Svenskt namn: Lagerblad

Latinskt namn: Laurus nobilis

Familj: Lagerväxer.
Familjen Lagerväxter (Laurace) är en växtfamilj som växer i Sydostasien och Brasilien.  Det är en tropisk och subtropisk växtfamilj.  De flesta medlemmarna i familjen är buskar och träd med som behåller sina gröna blad året m (s.k. städsegröna växter) .
I lagerfamiljen har de flesta buskarna och träden hela, strödda blad och små tretaliga blommor.   Familjen har 2000 – 400 arter i ett 50-tal olika släkter. Av dem som människan använder är några av de mesta kända:
Anibasläktet (Rosenträd), Avokadosläkten (ja, det är trädet med frukten avokado); Kanelsläktet (ja, det är träden med kryddan kanel och i denna släkt finner du även kassiakanel och kamferträdet).  Kubeeb- lagersläkt (I denna släkt finner du bl.a. några australiensk regnskogsträd) och givetvis lagersläktet där lagerblad ingår.

Ursprung: Mindre Asien och Medelhavsländerna

Utseende: Lagerblad är torkade gulgröna blad från lagerträdet.
Själva trädet blir 20 meter högt.  Blommorna är små fyrtaliga gröngula blommora.

Smak: Aromatisk, lätt besk och lätt söt smak.

Säsong: Året runt.
Lagerblad är som bäst om de används inom ett år efter att du köpt dem. Men de håller väldigt länge. Så någon säsong för användning finns egentligen inte.


Förvaring: Lagerblad ska förvaras torrt och mörkt och i sluten förpackning.

Hållbarhet: Mycket lång hållbarhet.
Som nämnts tidigare är lagerblad som bäst inom ett år efter köp men håller mycket längre än så.

Så används den: Lagerblad används torkad i matlagning då färska blad kan ge för besk smak.  I svenska mataffärer säljs den också torkad.  Du kan också använda lagerbladen för att bli av med ohyra och småkryp i köksskåp och matskafferi. Man lägger ett antal blad i ens skål. De små djuren avskyr lukten.

Passar bra i/till: Den ingår i bouget garni tillsammans med timjan och persiljan.  Lagerblad passar att använda i det mesta. Några förslag är fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, pastejer, ättiksinläggningar, puddingar, såser, grytor
Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex. för fikon som packas med


Näringsinnehåll per 100g:
Energi: 1470 KJ/350 kcal
Protein: 7, 6 g
Kolhydrater: 49 gram
Fett: 8, 4 g

Kuriosa: Den aromatiska doften hos bladen har prisat i årtusenden och inte bara som krydda.  Under antiken gav man ut lärdoms- och segerkransar av lager.  Det gör vi faktiskt fortfarande vid högtidliga ceremonier. Nya doktorer får en lagerkrans vid promotionen på svenska universitet.  Om du åker till Uppsala universitets botaniska kan du än idag se de träd som Linne beskrev arten efter 1753.
Odla själv: Det går att odla lager själv här hemma i Sverige.    Informationen jag hittar är dock tvetydig (allt om att den knappt inte går att odla pga. av att den inte tål frost till att den överlever i princip allt), så jag rekommenderar att du frågar en växt- och odlingskunnig person om du vill försöka odla själv.


Några recept med Lagerblad:

Pastasås med veg.färs och oliv
(http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/08/pastasas-med-quornfars-oliv.html),

Quornfärssås bolognese (http://receptfavoriter.se/recept/quornfaerssas-bolognese.html)

Stuvad färsk kål med lagerblad (http://matmedmera.eu/stuvad-farsk-kal-med-lagerblad/)

Indisk tomat- och kanelsoppa
(http://menumo.se/recept/174/indisk-tomat-kanelsoppa-roda-linser)

Böngryta med brysselkål (http://menumo.se/recept/279/bongryta-brysselkal-gul-lok-vitloksklyftor)

Chili sin carne (http://menumo.se/recept/393/chili-sin-carne-gul-lok)

Tomatsås (http://menumo.se/recept/607/den-optimala-tomatsasen-tomater-gula)

Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad: http://www.spisa.nu/3.20028/recept/rodvinskokta-paron-med-kanel-och-lagerblad/

Oscars bovetesylta (http://veganen.blogspot.se/2012/11/oscars-bovetesylta.html)

Ugnstekta tomater med lagerblad (http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/ugnsstekta-tomater-med-lagerblad/)

Björnbärsmarmelad med lagerblad (http://madebymaryblogg.blogg.se/2012/june/bjornbarsmarmelad-med-lagerblad.html)

Fräsch tomatsoppa: (http://vegetariskvardag.se/tomasoppa)


Källor:

Livsmedel från hela världen av Louike Werle & Jull Cox
Wikipedia, http://www.zmaka.se/lagerblad-hela-sorterade-p-2115.html.,
http://www.arstiderna.com/recept/lexikon/lagerbladm
http://recept.citygross.se/action/subProductGroupCG;jsessionid=7BFEAD53598014682725986FE67AF829?productGroupId3=730




/Karin Elfwing

Medarbetare på vegetariskt i fokus.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-14 03:23 #1 av: VildaVittra

Jag håller inte med om att färska blad skulle smaka bittert. Personligen föredrar jag dem så.

En länk för alla som vill odla lager själv, det går utmärkt att odla i kruka och ta in den på vintern: http://www.impecta.se/sv/artiklar/lager.html

 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-01-14 05:55 #2 av: kelfwing

Vilda Vittra; jag tyckte själv att den biten av fakta var osannolik men jag tror inte att jag använt färska lagerblad själv och då får jag lita på den fakta fanns i underlaget.

Tack för tipset att odla själv och länken,. Det ska jag testa och då får jag se om jag håller med eller underlaget till min artikela.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.