Annons:
Etikettmattips
Läst 28931 ggr
kelfwing
2013-01-20 11:46

ROTFRUKT: POTATIS

Potatis är en numera en basföda i det svenska matköket. Men vad vet du om våra kära knöl? I denna artikel får du veta vad potatis är, med vem den är släkt, hur den kom till Sverige och varför den heter potatis, lite information om olika vinterpotatis-sorter och färskpotatis-sorter, hur du ska förvara den, hur bäst lagar till potatis , vilka potatisredskap som är bra och en länk till där du kan ta reda på hur de olika potatisorterna smakar.

Vad är potatis?

Potatis (Solanum tubersum) tillhör familjen Solaneca/ potatisväxter.  I potatisväxtfamiljen ingår så skilda familjemedlemmar som potatis, tomat, aubergine, kapkrusbär, paprika och chilipeppar.

Potatisen är en 30 till 80 centimeter hög ört. Örten har kantig stjälk och olikformade parflikiga blad.  Dess blommor är ganska stora och finns i många olika färger bland andra gräddvita, grönvita, violetta, röda och rödblåvioletta.

När potatisväxten blommat färdigt så växter det ibland gröna klotformiga bär på den. Dessa kallas för potatisäpplen och innehåller många frön. En ny potatisplanta kan växa från ett sådant frö (vilket visserligen är ovanligt) eller från en knöl.

Att sätta knölar är det vanligaste sättet att odla potatis.  Toppen på potatisknölen kallas kronände och basen kallas för navelände.   Hela potatisknölen är egentligen ett skottsystem där potatisen "ögon" är knoppar. När potatisen gror växer det ut nya plantor från "ögonen".  Tillsammans bildar plantorna ett potatisstånd.

Potatisens skalfärg kan beroende på sort vara allt från gulvit och rödbrun till violett och blå.  Potatisköttet kan vara gult, vitt, rött eller blått.

Solanin

Potatis innehåller naturligt giftet solanin.  I oskadad potatis är mängderna så små att det är helt oskadligt för människor.  Men om potatisen får för mycket solljus blir den grön av allt solanin. Därför ska man inte äta grön potatis.

Primör, färsk, sommar eller vinterpotatis?

Primörpotatis är potatis som förgrott täckta av plast eller väv. Den skördas med grön blast och omoget skal.

Färskpotatis är potatis som skördas före fullständg mognad och säljes direkt efter den tagits upp ur jorden.  Skalet är lätt att ta bort utan skalning.

Sommarpotatis är potatis som skördas skalmogen och säljes direkt efter skörd.

Vinterpotatis är potatis som mognat och bildat fast skal. Den kan lagras innan den säljs.

Namnet ”Potatis”

Vårt svenska ord potatis kommer från spanskans patata (vilket betyder potatis).  Där förväxlade man patatan (potatis) med bataten (sötpotatisen) eftersom sötpotatisen redan var känd i Europa när potatisen kom till Spanien.

På tyska heter potatis kartoffel. Det namnet kommer från italienskas tartuffoli. Tartuffoli betyder tryffel.  Anledningen är att den spanska krönikören Cieza de Leon skrev: ". påminner om tryffel och som efter den kokats blir lika mör som kastanj".

Det ursprungliga namnet på potatis från indianspråket quechua är papa.

Sveriges potatishistoria

Det var troligen Olof Rudbeck som var den första som tog potatisen till Sverige.  Han importerade den till sin botaniska trädgård runt 1655.  Dock kallade han den inte för potatis utan för Peruansk Nattskatta.  Ungefär samtidigt skriver riksrådet Schering Rosehane om potatis i sin bok Oeconomia. I denna bok beskrivs en växt med vackra purpurfärgade blommor och vita äpplen stora som valnötter som kallas jordpäron på tyska och tartuffli på italienska.  Rosenhanes namn på potatisen var ” Artiskocker aff Wirginen”.  Ett namn som kan tyda på att en del av den första potatisen kom till Sverige från Virginia i Nordamerika.

I många slottsträdgårdar var potatis (men troligen bara som prydnadssak)vanlig på senare halvan av 1600-talet.

På 1720-talet tog Jonas Alströmer in potatis från Frankrike. Hand odlade dem på sin gård Nolhaga utanför Alingsås.  Alströmer kallade potatisen för nolor eller jordpäron.  Ordet jordpäron eller päror lever kvar i Skåne.  I Skåne använder man också uttrycket panntoffler som troligen kommer från danskans kartoffler och tyskans kartoffel.

Alströmer trodde på potatisens potential som basföda för den svenska befolkningen.  Hans forskningsrön om odling och lagring av potatis var banbrytande för potatisens etablering i Sverige.   Alströmer gjorde också stora ansträngningar för att popularisera potatisen men han var inte så framgångsrik som det svenska folket velat tro.

Utan det var en kvinna, Grevinnan Ekeblad som upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.  Hon tyckte att det var synd att förstöra bra spannmål genom att använda det till att göra brännvin istället för att baka bröd av det.

I protokollet från sammanträdet av Kungliga Vetenskapsakademien den 5 november 1748 står följande: “fru grevinnan Ekeblad, riksrådinnan, har under dess vistande, uppå dess gård Stäket gjort åtskillige nye försök att nyttja potatis, i synnerhet till stärkelse och puder, varuppå insändes jämte beskrivning om sättet… Att bränna brännvin av potatos är även försök gjort och till kongl. Vetenskapsakademien insänt”

Kungliga Vetenskapsakademien skickade Ekeblads rapport till J Alströmer och J Fagggot för utlåtande.  Båda lovordade Ekeblads arbete.  Eva Ekeblads arbete ansågs som så viktigt att hon samman år blev invald i Kungliga Vetenskaps-akademien som första kvinna.

Det var även Eva Ekeblad som såg till att kunskapen om potatisen spreds över hela Sverige.   Hon använd sig av Kalendern, vilket var tidens mest spridda skrift efter Bibeln. Det gjorde att kunskapen om potatisen spreds mycket snabbt och effektivt. Odlingen av potatisen ökade från mitten av 1700-talet. Då odlingen av potatis var till att bränna brännvin eskalerade också alkoholproblemen då hembränningsapparaterna puttrade överallt i landet.   Det positiva i denna utveckling var att man insåg att potatisen också kunde ätas.

Carl von Linné kom också tidigt i kontakt med potatisen då den odlades i hans faders prästgårdsträdgård.  1733 är han på resa i dalarna. Han är ingen potatisvän men han förstod tidigt att potatis kunde lindra svält och där reste han barkbrödsbälte där folket svalt.   Det skulle ta 100 år innan resten av landet förstod samma sak.  Linne skriver följande om sina observationer: ” Folket burkar mycket barkbröd (15 juli mellan Särna till Gudmundsåsen). Barkbrödet bakas så att när barken är avskalad torkas den, tröskas, mals och siktas och läggs sedan i baktråget utan jäst. Hett vatten slås på ältas och bakas sedan utan till tunnbröd. Med malda nysiktade agnar kan degen hålla ihop bättre. Helt utan jäst! Av samma slags mjöl kokas också gröt. Messmör rörs ut i vatten och används att dricka”.   I Dalarna var det sådant missväxt att prästen i Lima berättade för Linné att människorna i trakten kokade vitmossa eller renlav med vatten och mjölk att äta i nödtvång.  Men i Älvdalen fanns en klok präst vilket gjorde att böndernas barn i Älvdalen kunde frossa i potatis.

Som framgår av ovan var de första som tog potatisen till sitt hjärta de fattiga människorna.     De såg möjligheten att känna sig mätta.   Potatis kunde odlas var som helst utan några speciella redskap och man behövde inte tröska, torka eller mala för att kunna äta den.    Samtidigt var den rik på vitaminer och energi.   För en samhällsklass som inte hade råd med köksutrustning som spis, ugn, stekjärn etc. blev potatis ”snabbmat”.   Potatisen kunde kokas över öppen eld i en enda stor gryta till hela familjen.  Potatisens enkelhet att använda och höga energivärde gjorde at den blev en basföda i den svenska kosten.

Potatissorter

Totalt finns det cirka 2 500 potatisorter och i Sverige odlar vi ett hundratal av dem. Nedan kommer ett urval av de potatissorter som odlas och/eller säljs i Sverige

I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden.  Det gör att den är tålig och har ett lite hårdare skal. När den har skördas förvaras den i kyllager så den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern.

Vinterpotatissorter som odlas i Sverige är:

Akira är en ny sort som har sitt ursprung i Nederländerna.   Knölarna har ett gult kött och är en fast potatis. Smaken är sötaktig.   Akira odlas i liten skala i Sverige

Annika är en svenskförädlad fast potatis. Knölarna är gula och rundovala

Apell är också en svenskföräldad potatis.  Apell är fast med lite mjölighet.

Asparges (Sparrispotatis) är en ny gammal dansk sort som börjar bli aktuell i Sverige.  Knölarna är långa med något böjd färg. Köttfärgen är gul, skalet tunt och gult. Sparrispotatisen är en fastpotatis.

Asterix kommer ursprungligen från Holland. Asterix är en rödskalig, långoval potatis.   Den är en god, fast potatis som passar till det mesta.  Den har bra resistens mot mörkfärgning och låg stärkelsehalt.  Asterix blommar med rödvioletta blommor på resliga stjälkar

Balmoral kommer ursprungligen från Irland. Knölarna är långovala, skalet är gult med ljusröda ytor. Balmoral är en fast potatis.

Beate har en rundoval något platta rödskaliga knölar med vit köttfärg.

Belona odlas främst i norra Sverige.  Bellona är en fast matpotatis som har sitt ursprung i nederländerna.  Den har rundovala knölar med röda ögon

Berber är en ny tidig sort som har sitt ursprung i Holland. Både skalet och köttfärg är gul och knölarna är ovala.  Potatisen n är relativt fast.

Bintje är Sveriges mest odlade potatis. Den härstammar från Holland. Bintje har rundovala knölar och ljust gult kött.   Den är oftast fast.

Blå Kongo odlas mycket lite i Sverige men är en gammal sort.  Den är en udda sort pga. sin blåa färg.  Både skal och kött har en blålila färg och blå Kongo uppskattas mest för färgeffekten.

British Queen (Snöboll) är mycket populär i vissa områden i Sverige. Den kommer ursprungligen från Storbritannien.  Den är en mjölig potatis med vitt kött. Pga. av sin känslighet mot sjukdomar odlas den allt mindre.

Cara kommer ursprungligen från Storbritannien och den importeras även idag därifrån som bakpotatis men odlas också i Sverige.  Potatisen har svagt rosa skal med röda fläckar och vit köttfärg.

Columbo är en ny svenskföräldad sort.  Knölarna är ofta stora och har gult skal och ljusgult kött.

Cornado kommer ursprungligen från Holland. Potatisen är rundvoal och har rött skal och ljusgult kött.

Dali kommer ursprungligen från Holland.  Knölarna är lång-ovala med gult skal och grunda ögon.  Köttet är gult och fast.

Ditta kommer ursprungligen från Holland.  Dittar är en fast potatis med lång-ovala knölar med gult skal och ljus gult kött.

Desirée har sitt ursprung i Nederländerna men odlas i stor skala i Europa. Den odlas också i Sverige.  Potatisen är rödskalig med gul köttfärg.

Eloge är en ny svensk sort. Potatisen är ofta stor, rundoval, gul och fast.

Escort kommer ursprungligen från Nederländerna. Knölarna rundovala och ljusgula.

Evergood/ Vit drottning är en potatissort som främst odlas i Mälardalen. Det är en sommarpotatis som skördas direkt efter färskpotatisen.  Potatisen är rundoval med gulvitt kött.  Den har en god smak och en mjölig konsistens.  Den bör dock inte lagras längre tid.

Felsina är svenskförädlad potatis. Knölarna är gula och rundovala och köttet fast.

Figaro är en rund potatis med gult skal och röda fläckar i ögonen. Köttet är creamfärgat.

Folva har sitt ursprung i Danmark.  Potatisen är rundoval med gult kött. Dess lagringsegenskaper är begränsade därför finns en ökad risk för mörkfärgning av koken efter februari.

Grata odlas främst i ekologiska odlingar. Knölarna är runda och släta med gult skal och höggult kött

Hansa har gult skal och kött. Knölarna är långovala.

Hela har sitt ursprung i Tyskland. Potatisen är oval med gult skal och kött.

Hertha kommer ursprungligen från Nederländerna.  Potatisen är fast och har bra kokkvalité.

King Edward VII är en gammal sort. Den hör till höst- och vinterpotatisen och kommer ursprungligen från England. King Edward har gulvitt kött, rödfläckigt skal, god smak och lätt mjölig konsistens.

Lady Christi kommer ursprungligen från Holland. Knölarna är rundovala med gult skal och ljusgult kött.

Lady Rosetta används mest av livsmedelindustrin. Knölarna är runda och rödskaliga.  Ursprung Holland.

Marabel har sitt ursprung i Tyskland. Potatisen är oval med gult skal och starkt gult kött.

Maris Piper förekommer i svenska affärer som importerad bakpotatis från England.  Knölarna är rundovala med vitt skal och cremefärgat kött och konsistens är åt det mjöliga.

Maritema har sitt ursprung i Holland där den odlats sedan 1970-talet.  Potatisen har oval knölform och ljusgult kött.  Den är relativt fast i konsistensen.

Matilda är en svensk potatis som kan odlas i hela Sverige. Köttet är svagt gul och lätt mjöligt.  Eftersom Matilda är motståndskraftigt mot bladmögel är den lämplig för ekologisk odling.

Nadine kommer ursprungligen från Storbritannien. Potatisen är långovala och har vit köttfärg. Konsistensen är särskilt fast.   Sorten klassas som färskpotatisort för sin tidiga utvecklings skull.

Nicole har ovala knölar med gult och fast kött. Skalet är tunt. Ursprung från Tyskland.

Obelix odlas i liten omfattning Sverige. Den härstammar från Nederländerna.  Den är ganska ny sorten. Knölarna är ovala med ljusgult kött och konsistens fast.

Ofelia är en ganska ny svensk sort. Potatisen är relativt stor med rundovala knölar och ljusgult kött. Köttet blir svagt mjölig vid kokning.

Provita kommer ursprungligen från Nederländerna.  Potatisen kokar gärna sönder. Knölarna är ovala och släta.

Romano är en kort-oval potatis med rött skal, mediumdjupa ögon och ljusgult kött.  Den härstammar från de holländska potatissorterna Draga och Desirée.

Rosamunda är en svensk stor potatissort med rött skal och vitt mjöligt kött.  Den har god kvalité som bakpotatis och mos.

Sabina är svensk potatissort.  Knölarna är rundovala och köttet är ljusgult.  Konsistensen är en aning mjölig.

Saturna kommer ursprungligen från Holland. Potatisen är kort- oval med slätt skal. Då Saturna har en hög stärkelsehalt lämpar den sig bra till chips-industrin.

Sava kommer ursprungligen från Danmark. Knölarna är rundovala. Gul köttfärg. Fast konsistens. En bra allroundpotatis.

Secura har gult skal och kött. Knölarna är rundovala.

Solide kommer ursprungligen från Holland. Potatisen har gult skal och kött.

Sparrispotatis odlas i liten omfattning.  Den har fått sitt namn då knölarna är långsmal och "flikig" som en sparris.  Den räknas som en delikatesspotatis.

Spunta kommer ursprungligen från Holland.  Potatisen är stor, lång och njurformad. Skalet är slätt och jämt ljus.  Köttet är ljusgult.

Symfonia kommer ursprungligen från Nederländarna. Knölarna har långoval for och samma fast kokegenskap som Bintje.

Ukama är en tidig vinterpotatis.  Knölarna blir ofta stor, köttet är ljust gul köttfärg. Potatisen har en bra kokkvalité och konsistens är fast och fin.

Van Gogh kommer ursprungligen från Holland.  Potatisen har gult grovt skal, ljusgul köttfärg och oval knölar.  Konsistens är mjölig.

Färskpotatisen

På våren kommer ju färskpotatisen.  I maj- juni kommer nypotatisen och säsongen pågår fram till augusti. Den mesta av färskpotatisen vi äter fram till midsommar kommer från Bjärehalvön och Kullabygden. Ett tips är att besöka gårdar och marknader under sommaren för att hitta lokalt odlad potatis nära dig.

Färskpotatis är godast att äta som den där. En klick smör och salt och det smakar fantastiskt.  Blev det trots allt någon färskpotatis kvar kan du dagen efter grilla den eller blanda ner den i en ljuvlig potatissallad med andra färska primörer.

Färskpotatis ska ätas så fort som möjligt eftersom en innehåller mycket vatten och har ett känsligt och tunt skal. Om du ska spara den några dagar lägg den i en plastpåse i kylen så torkar den inte.

Färskpotatissäsongen inleds i maj och pågår fram till augusti. Swift och, Pentland Javelinr är två populära sorter.

Maria är en svenskföräldad sort. Knölarna är medelstora och ovala med ljusgult kött och skal.

Pentland Javelin/Kullens Favorit kommer ursprungligen från Storbritannien. Den odlas dock med stor framgång på Kullen halvön. Potatisen är rund med vit köttfärg.

Silla är en mycket tidig svenskförädlad sort.  Den har bra kokkvalité. Potatisen är rundoval med ljust röd/rosa skal och ljusgult kött.

Swift är marknadens tidigaste sort. Den är ofta blötkokande.

Förvara din potatis rätt

Potatisen trivs bäst då det är mörkt och svalt. Den vill helst ha 4- 6 grader. Om du inte har en matkällare så lägg poatisen i kylskåpet.  Då håller potatisen lägnre och behåler sin fina kvalité.

Så får du perfekt potatis vid tillagning

Potatis är lätt att laga och kan varieras i det oändliga.

Koka, färsk, fast och mjölig sort:

1. Välj potatisar av samma storlek. Är potatisarna inte lika stora så skär dem i jämnstora bitar. Då blir all potatis klar samtidigt.

2. Lägg potatisen i den kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen.

3. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 - 25 minuter.  Känn efter med potatissticka. När potatisen är mjuk så är den färdigt.

Råsteka potatis

1. Välj en fast sort

2. Skala potatisen i skivor, små tärningar eller riv den.

3. Lägg potatisen i kallt vatten. (Det gör man för att dra ut stärkelsen och slippa att potatisen bränns vid).

4. Låt potatisen rinna av på hushållspapper.

5. Stek potatisen i stekpanna med lite matfett och krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor.

Rosta potatis

1. Välj helst en fast potatissort

2.  Skär potatisen i klyftor eller halvor, gärna med skalet kvar.

3. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över en god olja och lite salt, gärna havssalt.

4. Sätt ugnen på 225 grader och rosta i cirka 30 minuter tills potatisen fått fin färg.

Baka bakpotatis

1. Välj en mjölig sort.

2. Lägg potatisen på en plåt och stick små hål i skalet så att den inte sprängs.

3. Baka i ugn i 200 grader i 45 till 60 minuter. Alternativ är att använda mikrovågsugnen på full effekt. Det tar cirka 5 minuter per potatis.

Mos - potatismos

1.  Välj gärna en mjölig sort men även en fast sort fungerar.

2. Skala potatisen och skär den i bitar.

3. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

4. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och varm mjölk.

5. Rör om ordenligt, gärna med en ballongvisp och späd eventuellt med mer mjölk för krämigare konsistens. Smaka av med salt, peppar och färska örter.

Gratinera

1. Välj en fast potatis

2. Värm ugnen till 150 grader.

3. Skal och skär potatisen i tunna skivor.

4. Lägg skivorna i kallt vatten en stund och torka av dem med hushållspapper.

5. Smöra en eldfast form.

6. Lägg i potatisen i formen i lager med salt och svartpeppar.

7. Klicka över smör och häll på gräddmjölk.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter. Potatisgratängen är färdig när potatisen har blivit mjuk, grädden krämig och ytan gyllenbrun.

Hur smakar den här potatissorten?

Vill du veta hur potatisen smakar, innan du köper den.  Ladda ner smakvykortet här: http://svenskpotatis.se/wp-content/uploads/2012/01/Vykort_svsmak.pdf

Potatisens näringsvärde

Potatis är en av världens nyttigaste råvaror.

Om du äter 100 gram potatis så får du i dig:

cirka 80 g vatten

17,6 g kolhydrater

2,1 g protein

0,1 g fett

7 mg kalcium

0,6 mg järn

53 mg fosfor

76 kcal energi

Om du äter 250 potatis får du i dig följande andel av det rekommenderade dagliga intaget:

2,3 procent av det dagliga behovet av kalcium

7,8 procent av det dagliga behovet av protein

10,4 procent av det dagliga behovet av energi

11,1 procent av det dagliga behovet av järn för kvinnor

20,0 procent av det dagliga behovet av järn för män

34,4 procent av det dagliga behovet av askorbinsyra

Dessutom är potatis till 99, 9 procent fettfri.

Äter du dessutom potatisen med skalet på får du också i dig nyttiga antioxidanter.

Potatis kan minska stress

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade då den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotin.

Potatisverktyg

Här är lite verktyg som är bra att ha vid tillagnignen av potatis.

Potatiskalare är bra att ha. Det finns nya avancerade sorter, men en gammal hederlig potatiskalare duger gott.

Potatisstamp är bästa verktyget när du vill göra en snabb potatispuré, potatismos eller potatisstomp (potatismos med bitar i)

Potatispress är bra för att göra nypressad potatis för att suga upp den goda såsen eller för att förbereda en len och god potatispuré.

Rivjärn är bra att ha när du ska riva potatis till t. ex raggmunk eller råraka. Här är även en sil bra att ha så du kan pressa ur vätskan ur potatisen innan den stekes.

Ballongvisp och mandolin är lyxverktygen som gör det lilla extra.

Mandolinen underlättar om du vill skiva riktigt tunt till potatisgratängen.

Ballongvispen ger dig perfekt kontroll över potatismoset eller potatissoppans konsistens.  Det går ju alldeles utmärkt att använda sig av en mixer eller elvisp men ballongvispen ger dig den extra kontrollen över konsistens.

Odla din egen färskpotatis på balkongen

Vill du odla din egen färskpotatis men har ingen trädgård? Titta på denna video:http://www.icakuriren.se/Hem-Tradgard/Webb-tv/Odla-egen-farskpotatis/

Källor: svenskpotatis.se, wikipedia.se

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Annons:
Aribigga
2013-01-20 13:49
#1

Intressant läsning!

Jag bara undrar om den här meningen "Men om potatisen får för mycket potatis blir den grön av allt solanin. " Hur utsätter man en potatis för potatis? :)

lurvponnyn.vimeddjur.se

kelfwing
2013-01-20 14:09
#2

Tryckfelsnisse var visst framme: för mycket ljus ska det vara. Jag ändrar det.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Aribigga
2013-01-20 14:12
#3

Förklarar en hel del :)

lurvponnyn.vimeddjur.se

VildaVittra
2013-01-20 21:02
#4

Bara jag som reagerar på "Det var troligen Olof Rudbeck som var den första som tog potatisen till Sverige.  Han importerade den till sin botaniska trädgård runt 1955."?

Då var han väl död och begravd i potatislandet sedan länge? Dessutom tror jag potatisen kom något tidigare än det till de svenska breddgraderna. ;)

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

kelfwing
2013-01-21 16:10
#5

#Vilda Vittra

1665 var det! (har ändrat i artikeln nu). Jag som trodde att jag kollat artikeln noga innan jag publicerade den men tydligen inte.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

chilisalsa
2013-01-22 18:23
#6

Fin artikel.

Fast jag vänder mig emot att kalla det rotfrukt bara Glad

Möjligen grönsak…

Rädisans stamknäl äts som grönsak liksom potatisplantans stamknölar.

Frukten på potatisplantan är det dom kallar potatisäpple…

Har själv odlat potatis på den bergsmansgård Linné bodde vid när han gjorde sina rundresor i Dalarna…

Medarbeterare på Kost

Annons:
kelfwing
2013-01-22 18:51
#7

Okej, först hade jag inte med rotfrukt i rubriken. Anledningen till att den kom med sen var jag tänker mig rotfrukt som wikipedias definiton:

Rotfrukter är ett vardagligt uttryck för hela rötter, rotdelar, rotknölar eller stamknölar som används som livsmedel.

Men om det inte är botaniskt korrekt, så ska jag ändra det?  Men vad är det då rent botantiskt. För jag tror inte att det är en grönsak rent botaniskt?  Men jag vet inte.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

chilisalsa
2013-01-22 21:07
#8

Nejdå, tror inte det missförstås.

Eftersom rotfrukt inte är en botanisk klassificering… mer ett poppisbegrepp.

Man kan ju populärt kalla lök för grönsak t.ex vilket det inte är…

Det är ju mer att kalla det frukt ö.h.t. som är snett.

Fast Linné skulle nog bli Sné ! Skrattande

Medarbeterare på Kost

kelfwing
2013-01-23 08:37
#9

Chilisalsa: Nu är jag inte riktigt med. Jag ser inte att jag kallat potatis för en frukt någonstans i min artikel,  (det låter väldigt fel i mina öron också att kalla potatis för en frukt) eller menare du delen frukt i rotfrukt?

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

chilisalsa
2013-01-23 12:56
#10

Ja precis, det är begreppet rotfrukt som alltså är väldigt konstigt i sig… Glad

Inget klageri på artikeln alltså ! Flört

Det har lixom bara blitt så i dagligt tal…

Frukt har frön för fortplantning… Potatisknölarna är ju inte till för fortplantning för potatis.

Att man sen kan föröka en potatis manuellt med en del av stammen blir mer som att föröka en växt med en stickling, vilket man kan med många växter.

Jag skulle på samma sätt då kunna kalla en bit färsk ingefära för rotfrukt, för att ta nåt i butiken man kan köpa…

Det kan man sätta i en blomkruka i fönstret delvis nersatt, och få en fin ingefärsblommaGlad

Medarbeterare på Kost

kelfwing
2013-01-24 00:30
#11

Det tog ett tag innan poletten trillade ner  Gladangående det där med rotfrukt.

Bra tips om ingefära!

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

chilisalsa
2013-01-24 00:48
#12

Rotsak är ju ett bättre begrepp men rotfrukt är aningen äldre faktiskt. Bägge begreppen har hängt med sedan 1700-talet Jordpäron är ju lika fruktigt det med :-)

Medarbeterare på Kost

Sarah
2013-01-28 11:55
#13

Numer äter jag potatis flera gånger i veckan i alla former :) Efter jag flyttade hemifrån stod jag inte ut med knölarna och det tog flera år innan jga klarade av att äta kokt potatis igen :)

Annons:
chilisalsa
2013-03-05 11:15
#14

Bara lite nyfis… :-)

Går det att få till helvegetarisk jansson….

Då menar jag inte grädden såklart utan ansjovisen.

Medarbeterare på Kost

kelfwing
2013-03-05 23:25
#15

Det fanns en tråd innan jul hur man fick till den perfekta sältan i janssson (det som kan t.ex kan användas istället för ansjovis är oliver, alger eller kapris). Jag ska se om jag hittar tråden igen.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

chilisalsa
2013-03-06 01:06
#16

Kul om du kunde ;-)

Men oliver känns tveksamt…

Alger känns mest möjligt isf…

Medarbeterare på Kost

Sarah
2013-03-06 21:39
#17

Jag gör jansson med en mixad röra på kapris och gröna oliver, sen en sås på havregrädde, buljong och kryddpeppar som jag reder innan det åker in i ugnen. Blir sjukt gott och jag gör det även då det inte är "säsong" bara för att det är så gott :)

chilisalsa
2013-03-06 21:49
#18

Om jag skulle bli vegetarian vilket jag alltså inte är så skulle jag skippa allt härma efter-kött. Dock att härma efter smaker och textur vilket är lite annorlunda…

Medarbeterare på Kost

Sarah
2013-03-06 21:54
#19

#18 Det är ju upp till var och en, många av oss som avstår kött gör det inte pga smaken. Jag älskade kött, men vill inte äta det av moraliska skäl. Därför är vi ofta överlyckliga över bra härmkött :) och vi som lever som veganer kommer i extas då det kommer en bra vegansk smältost så vi kan äta en god pizza. När vi ändå pratar potatis så är jag precis lika överlycklig för havregrädden som gör att jag kan äta en god potatisgratäng eller gott mos osv osv.

Upp till toppen
Annons: