Annons:
Etikettallmänt
Läst 38957 ggr
kelfwing
2013-05-01 17:47

VEGETARISK NYBÖRJARE I KÖKET

Denna artikel är till för dig som både är ny i köket och ny vegetarian. Den försöker hjälpa dig att svara på vanliga frågor som vad som är vegetariskt och inte, vad du kan ersätta kött både utifrån smak, konsistens och näring. Den är ganska lång, så ha gott om tid när du läser den första gången. Artikeln är mer tänkt som en uppslagsbok än en artikel du läser i all hast...

VAD ÄR VEGETARISKT?

Att vara vegetarian kan betyda 2 saker:  

1. Att man ”bara” äter frukt, grönsaker, svamp, bär, rotfrukter och dylikt. 

 2.  Att man förutom frukt, grönsaker, svamp, rotfrukter också äter ägg och mejeriprodukter såsom t. ex mjölk, ost.

Alternativ 2 kallas ofta lakto-ovo- vegetarian för tydlighetens skull. Lakto betyder mjölk och ovo betyder ägg.    I denna artikel är det  lakto- ovo-vegetarisk kost som avses.  

DETTA ÄR INTE VEGETARISKT (även om matindustrin vill låta dig tro det)

Alla färdigköpta mjukostar är inte vegetariska.

Konstig nog så har en del fabrikanter av färdiga mjukostar gelatin och vassle i sina potatissallader .  Så läs på innehållsförteckningen om du vill äta 100 % vegetariskt.

Alla färdigköpta potatissallader är inte vegetariska.

Konstig nog så har en del fabrikanter av färdiga potatissallader gelatin och vassle i sina potatissallader .  Så läs på innehållsförteckningen om du vill äta vegetariskt på heltid

All glass är inte vegetariskt

Konstigt nog så har en del glasstillverkare i gelatin och vassle i en del av sina glassorter.  Så läs på innehållsförteckningen om du vill äta vegetariskt på heltid.

Allt godis är inte vegetariskt. 

Mycket godis speciellt lösgodis innehåller gelatin.  Gelatin är avkok av slaktavfall. En del godis innehåller också ofta färgämnet E 120 som är gjord på krossade lös. Även shellack E-nummer 904 är gjord på löss.  Misströsta inte. Det finns mycket godis som är vegetariskt, bland annat Guldnougat, Wienernougat,  Bubs, kola/lakritsnören, Malacos fiskar, Malacos cola-flaskor.

All läsk är inte vegetarisk.

När  en del fabrikanter tillverkar läsk använder de gelatin eller fiskdelar och då är ju dessa läsksorter inte vegetariska.  Här .hittar du en lista med vilka läsksorter och fabrikat som är vegetariska:

http://vegan.ifokus.se/articles/4d71391db9cb46222d0505ca-vegansk-lask-listan

All ost är inte vegetariskt

All ost är inte vegetariskt. Faktum att de flesta ostarna görs med animaliskt Löpe.  Animaliskt Löpe består av enzymer från kalvmagar.  Det finns dock många ostar med vegetabiliskt Löpe. Vegetabiliskt Löpe har många namn: Här hittar du en väldig bra guide över vilka ostar som är vegetariska: http://ostboden.wordpress.com/vegetariska-ostar/

För dig som är laktosintolerant eller mjölkproteinallergisk finns det helt veganska ostar att köpa här: http://vegusto.se/shop/sv/ och  här: http://www.seitanfoods.se/

Osten på hamburgarna på McDonalds, Burger King och Max är samtliga utan animaliskt Löpe.

Vassle,   vegetariskt eller inte ?!

Vassle kan teoretiskt både vara vegetariskt eller inte vegetariskt.   Vassle är rester från osttillverkningen, och är såldes vegetariskt om osten ärgjord med vegetariskt Löpe och inte vegetariskt om osten är gjord på animaliskt Löpe.  Eftersom det inte står i innehållsförteckningen om vasslen är gjord från ost gjord med animaliskt Löpe eller vegetabiliskt Löpe så anser många att vassle inte är vegetariskt.

Vassle finns i många produkter t. ex i en del glass och i Marabous mjölkchoklad så om du vill äta vegetariskt på heltid är det viktigt att läsa innehållsförteckningarna.

HUR FÅR JAG I MIG ALLA NÄRINGSÄMNEN?

Du hittar följande näringsämnen i fisk::  protein, vitaminerna, A, D.  E, B- vitaminerna: tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 och vitamin B12,  mineralämnena jod och selen samt omega 3- fettsyror

Griskött innehåller protein,  vitamin B1, B2, B6 och B12, Niacin,  Järn, zink och zelen.

I kycklingkött finnsnäringsämnena protein, järn, selen, b –viaminer, järn, mag,esium.

I nötkött och lammkött hittar du protein, järn, tiamin/B1, riboflavin/B2,  niacin/B3, B6,  B9, B12 och selen.

Här hittar du några vegetabiliska källor till ovanstående näringsämnen:

Protein: Oavsett om du äter blandkost eller vegetariskt får du anstränga hårt för att lyckas få proteinbrist om du är fullt frisk. Rostbiff är det animaliska kött som innehåller mest protein per 100g, vilket är 22 gram protein per 100 gram. Det kan jämföras med sojabönan med 36 gram protien per 100g och linser md 24- 27 gram protein per 100 g.

Men här är några lakto-ovo-vegetariska källor till protein:  

 sojabönor, röda linser, bruna linser, linfrö, jordnötter, mungbönor , jordnötssmör, vita bönor, pistagenötter, kikärter, mandel, bruna bönor, vita bönor, cashewnötter,ägg och mejeriprodukter.

A- vitamin:  matfett, feta såser, mjölk, filk, yoghurt, ost, orkade aprikoser, aprikoser i konserv med juice , hjortronsylt, mango, papaya,  sharon, fänkål,  färsk grönkål,  fryst grönkål,  fryst grönsaksblandning ärter morötter, bönor, blomkål  275 ug,  huvudsallat 108 ug,  kantareller, mangold,  nässlor , nätmelon,  persiljeblad,  pumpa ,  färsk spenat,  fryst spenat , morötter,,  morotsjuice,  rotmos , pepparkakor, Smörgåskex,  rågskorpor, mazarin,  rulltårta,  wienerbörd, bearnaisesås, lättmajonnäs ,  majonnäs 80% fett,  Lätt & Lagom,  flytande margarin,  smör,  gräddglass, crème fraiche,  gräddfil 1,  grädde,  lättmjölk ,  ost, rotfrukter och  grönsaker.

Tiamin (vitamin B1): Weetabix, berikad fullkorns muslibar typ Special K Bar Red Fruit, torrjäst,  Special K,  Rice Krispes, fiber Bar naturell All- Bran,  Frosties,  linfrön, Special K Chocolate,  All Bran Regular,  Quorn, Berikad haveremust- pulver, berikade frukostflngor av majs typ corn flakes,  Coco Pops,  sojabönor, bruna bönor, färska gröna ärtor, havregryn, potatis, mjölk samt berikad vetemjöl.

Riboflavin (vitamin B2):: mjölk, fil, yoghurt, ost, torrjäst, matbröd, fikabröd,  Special K, berikad fullkorns muslibar typ Special K Bar Red,, 

Berikade muslibar typ Special K Choholate, Weetabiex,  FiberBr nautrella All Bran, frukt, bär samt juice.

Niacin (vitamin B3): mandelmassa, potatischips ,jäst, vegetabilisk pastej tartex,  knäckebröd,  havremustpulver, havre,  kormjöl,  fullkornspasta, mjölblandning rågsikt med vetemjöl ,  vetekli, fiberrikade cornflakes,  cornflakes,  kalaspuffar,   kantarell .jordnötter ,  nässlor,gröna ärtor, potatis, mjölk, vetekli, torrjäst,  Speical K, Weetabix,  Berikad fullkornsbar typ Special K Bar Red Fruit,  vetekli, kruskakli (grovt vetekli), snabbkaffe- pulver,  Berikad muslibar typ Special K Chocolate, Loops,  FiberBar naturell All Bran,  Rice Krispies, Kalaspuffar,  AllBran Plus samt All Bran Regular och ost.

Vitamin B6:  potatis, mjölk, berikad vetemjöla,  Special K ,  Special K bra Redur , beriakd havremust-puvler, FiberBar naturell All-Bran, Special K Chocolate,  torrjäst, vetegroddar, corn flakes, All- Bran Regular, Frosties.  berikade frukostflingorna, vetekli, kruskakli och torkade solfrön.-

Folsyra (vitamin B9): mungbönor, kikärter, vita bönor, linser, bondbönor, bruna bönor, röda bönor t. ex kidneybönor, torrjäst och färsk jäst

Vitamin B12:  ägg, mjölk, mjölkprucker och  fermenterade produkter (även fermenterade produkter som tex. Surkål, syrade grösnaker, sojasås, öl och vin

Zink

D- vitamin: matfett, feta såser, ägg, mjölk, fil, yoghurt, fikabröd och kantareller.

E- vitamin: vetegroddar, sötmandel, margarin, rågmjöl, broccoli, havregryn, ägg, vetegroddsolja,  solrosolja,  tistelolja, havremust- pulver, druvkärnolja,solrosfrön, pumpafrön, flytande margarin, rapsolja, majonnäs, hasselnötter,  pestosås med basilika, pinjenötter och cashewnötter,  bordsmargarian, flytande margarin, berikad fullkornsvällingpulver samt äggulor.

Jod: mjölk, joderat salt, havssalt, vinägrett och ägg.

Järn:   ägg, torrjäst, torkade pumpafrön, torkade sesamfrön, fullkornsprodukter linser paprika, ärter, bönor, tofu, spenat, bananer, persikor och berikad mjöl.

Omega 3: Olivolja, rapsolja, linfröolja. Sojaolja, valnötsolja, majsolja, sesamolja, solrosolja, cashewnötter, hasselnötter, jordnöttsmöra, jordnötter, kastanjer kokosflingor, kokosnöt,  linfrön (ät dock inte för mycket hela eller krossade linfrön då de innehåller vätecyanid som kan orsaka skador på nervsystemet), paranötter,pekannötter, pistashnöter, pumpafrön, sesamnfrön, solrosfrön, sötmandel samt valnötter.

Magnesium: Nypon, Sojabönor, Vita bönor, Vetegröddar, Bovee, Sötmandel, Jordnötter, Cashewnötter, Linfrö, Solrosfrön, Bockhörnsklöver, Gurkmeja, Bruna bönor, Röda bönor, Mungbönor, Linser, Kikärter, Havre, Råg, Rigs, Hirs, Valnötter, Hasselnötter, grönkål , Spenat,  Kronärtskocka, Vitlök, Avokado, Bomdbönor, Pasta, Ingefära, Chili, Persilja, Näsla innehåller alla mer än 9 % av det rekommenderade daglia intaget per 100g. Griskött innehåller 9% av RDI (rekommenderat daglig intag.).  Nypon och sojabönor innehåller 60% av RDI.

Selen:  mjölk, fil, yoghurt, ost, ris, ägg, vetemjöl,  rågmjöl och äggula.

Zink: , ägg, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter., öljäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrö och pumpakärnor.

VAD KAN JAG ÄTA ISTÄLLET  FÖR FISK, SKALDJUR, KYCKLING OCH KÖTT?

Smak och konsistens:

Ibland är det smaken eller konsistens på ett livsmedel som man saknar. Det råder vi bot med nedanstående recept.  Då fisk och vegetabilier inte är samma sak kommer de inte smaka och kännas exakt som fisk eller kött i din mun men många recept och produkter kommer bra nära. Pröva själv och se om det är något för dig. 

Fisk och skaldjur 

Grundrecept ”fisk”, 2 olika http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Inlagd veggofisk http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Tångkaviar

Krämig vegetarisk hummersoppa

http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Sill: auberginesill grundrecept:

http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Inlagd%20auberginesill

”Strömming” : http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Swishcakes med senapssås:

http://146milvegan.blogspot.se/2010/07/swishcakes-med-senapssas.html

Trevors veggopinnar http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Vegansk kaviar”strömming”:

http://vegan.ifokus.se/discussions/4f9bff4dd3b4fd5e51000e34-karins-kaviarsmakande-aubergine

Veganska ”musslor” http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf)

Vegetarisk variant av kräftströmming. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=337378

Om du inte vill laga själv finns bland annat dessa färdiga vegetariska ”fisk” och ”skaldjurs” produkter:  Astrid & Apornas  F*skpinnar,Astrid och Apornas  Panerad F*sk, KF:s Vegetarisk lax och  KF:s Vegetariska tigerräkor.. Dessa produkter går bland annat att köpa på goodstore.se.

Gelatin

Gelatin kan ersättas med agar- agar, gelésocker, syltsocker eller veggo-gel.  Alla utom agar- agar går att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker. Agar- agar brukar hälsokostbutiken ha.

Gris: 

Du kan också göra din egen ersättning till bacon och julskinka:

Morotsbacon: http://veganen.blogspot.se/2013/04/morotsbacon.html Tofubacon: http://veganen.blogspot.se/2012/01/tofubacon.html

Julskinkor: butternutpumpa: http://nwt.se/mera/mat_dryck/article824068.ece

kålrot: http://www.spisa.nu/3.20324/recept/vegetarisk-julskinka/

rotselleri: http://vegetarisk.blogg.se/2007/december/rodbetssallad-och-vegetarisk-julskinka.html 

seitan: http://www.vardagsmatad.se/2011/12/08/var-godaste-julskinka/ 

sojabönor och kikärter: http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=164

Sojafärs/quornfiléer: http://www.grapevine.nu/SVno0725_vego2.htm

risskinka:http://vegan.ifokus.se/discussions/4d71381cb9cb46222d04f9cb-risskinka-fran-1983

tofu: http://vegomums.com/recept.php?id=1362

Kyckling:

Det finns många olika märken och vegetariska produkter av kycklingtyp. Pröva dig fram och se vilken som passar dig bäst:

Köpe"kyckling": 

"Kyckling"bitar: Fry´s Strips Chicken Style. Quornbitar, Quornstrimlor, Veggos Bitar istället för kyckling

"Kyckling"burgare: Fry´s  burgare chicken style, #Kycklingfiléer: Quornfiléer, Veggos Vegetariska filleer typ kyckling

"Kyckling"färs: Quornfärs

"Kyckling"klubbor: KF:s veg klubbor kryddig

"Kyckling"nuggets: Fry´s vegetariska nuggets chicken style, Quorn nuggets,

"Kyckling"scnitzel: Fry´s vegetariska schnitzel, Quorns Gruyereschnitzel

Du kan faktiskt också göra dina egna vegetariska "kycklingklubbor" från grunden:

Trevors veggoklubbor istället för kyckling

http://veganen.blogspot.se/2012/04/veggoklubbor-istallet-for-kyckling.html)

Korv

Köpekorv finns det många olika vegetariska att välja mellan och av flera olika märken.. De är gjorda av seitan (vetegluten)  sojaprotein, quorn eller tofu

Quorn: Grillkorv,  Korv,

Seitankorv:  La Rossa (en stor grillkorv),  Weisse (Vit Bayerkorv), Coctaikorv (prinskorv/coctailkorv), country (knubbig rökt korv,  Die Bratvurst (köttigt kryddig korv),  Chorizo Bratvurst,   Frankenberger, Thuringen (Grå köttkorv), Seitankorv (musti och rökig ) krov,  Hot Dog, Salami, papricano (korvpålägg med paprikasmak, Chorizo pålägg,  

Sojakorv:  Sojakorv, Soja Chorizo, Middagskorv, Soja wiener, Coctailkorv, vegetarisk stekkorv

Tofukorv: Tofukorv Pikant, Bratwurst, Coctailkorv,  Korv Real Jumbs (mildrökt korv), Wiener,  Pålägg – Kids Live, Pålägg- papillon ( påläggskorv med paprikasmak)

Veteprotein + soja- korv: Jättekorv Pålägg- pepperöni, Pålägg- prickig korv, Mild Chörizo, Korv Oregano & Basilika,  Prinsseskorv, Snällkorv, Skivbar korv –Ah! Delikatesskorv, Skivbar korv –Ah! Finkorv, Skivbar korv – Åh Gourmetkorv, gourmetkorv, Hot dog,

Du kan också göra din egna vegetariska korv

Chorizo av seitan vegetarisk:  http://seitankorv.blogspot.se/2007/08/seitankorv-som-utlovat-och-lite-av-min.html

Chorizo av quorn: http://www.salsus.se/recept/blandat/vegetarisk-korv/chorizo-vegetarisk

Grönpepparkorv, vegetarisk: http://veganen.blogspot.se/2010/09/gronpepparkorv.html?q=korv

Mexikansk chorizo: http://www.salsus.se/recept/blandat/vegetarisk-korv/chorizo-vegetarisk

Oscars  Julkorv: http://www.salsus.se/archives/4000

Polentakorv:  http://vegan.ifokus.se/discussions/4eaeed23d4ebea465300542f-veggokorv-recept

Quinoakorv: http://veganen.blogspot.se/2013/01/vegansk-korv-stoppa-sjalv-recept.html

Sojafärskorv: http://veganen.blogspot.se/2013/01/vegansk-korv-stoppa-sjalv-recept.html

Spansk chorizo, vegetrisk: http://www.salsus.se/recept/blandat/vegetarisk-korv/chorizo-vegetarisk

Tofukorv: http://veganen.blogspot.se/2013/01/vegansk-korv-stoppa-sjalv-recept.html

Vegansk chorizo:http://seitankorv.blogspot.se/2007/08/seitankorv-som-utlovat-och-lite-av-min.html 

Vegetarisk julkorv: http://www.salsus.se/recept/julkorvar/julkorv-vegetrisk

Vegetarisk julkorv 2: http://www.salsus.se/recept/julkorvar/julkorv-vegetarisk-2

Vegetarisk  squahs- och ostkorv:  http://www.salsus.se/recept/blandat/vegetarisk-korv/vegetarisk-squash-och-ostkorv

Här får du information om olika korvskinn, plast-, fiber- och skaltarm är vegetariska: http://www.salsus.se/recept/blandat/vegetarisk-korv

Kött

Biff:

Bönbiff: http://www.tasteline.com/recept/Bonbiffar_2

Grönsaksbiff: 1. Ta valfri grönsak/grönsaker 2.  Riv eller mixa grönsakerna.  3. Pressa ut överflödigt vatten.  4.  Tillsätt maizena och kryddor. Du ska så mycket maizena att du kan forma biffar som håller ihop bra. Kryddor ska du ha lite mer än vad du tycker smakar bra. För vid stekning så äter maizenan upp en del av kryddningen.  5. Stek biffarna i stekpannan i olja eller smör.   Vänta tills undersidan är helt stekt innan du försöker vända biffarna. Om de faller sönder har du vänt för tidigt eller haft i för lite maizena.   6. Vänd biffarna och stek på andra sidan. 7. Servera.

Majsbiff: http://veganen.blogspot.se/2010/09/majsburgare.html

Linsbiff: http://www.alltommat.se/recept/Mora-linsbiffar-6789

Pannbiff, vegetarisk: http://vegofisk.wordpress.com/2012/05/02/vegetariska-pannbiffar-med-potatis-och-sas/ 

Quornbiff: http://vegetariskvardag.se/hemlagade-quornbiffar

Rödbetsbiff: http://veganen.blogspot.se/2010/09/rodbestbiffar.html

Seitanbiff: http://veganen.blogspot.se/2010/09/seitan-av-vetegluten.html

Sellerivegetter: http://mor-mia.blogspot.se/2010/02/sellerivegetter.html

Sojabiff: http://lottabrinck.wordpress.com/2010/03/05/lackra-hemlagade-sojabiffar/

Svampbiff: http://www.tasteline.com/Recept/Svampbiffar

Vegobiff á La Lindström http://veganvrak.blogspot.se/2008/11/vegobiff-ala-lindstrm.html

Köpebiff: Anna Skippers Sojaburgare, Ekko Gourmets  jordnötsbiffar, Ekko Gourmets  Rödbetsbiffar,  Vianas Bonanza Veggisteak, Vianas  Cowgirl veggie steaks,  Dafgårds grönsaksbiffar, Dafgårds morotsbiffar, Dafgårds Örtbiffar, Fry´s  Strips Beef-style, 

Burgare:

Bönburgare/ÖLinsburgare: http://receptfavoriter.se/recept/boenburgare-vegetariska-burgare-vegoburgare.html

Grönsaksburgare: http://www.letarecept.se/recept/morotsbiffar-med-hamburgerbrod--109.html

Portabelloburgare; ttp://www.tasteline.com/Recept/Portobelloburgare_med_vegomajjo#xtor=AD-500-%5Btasteline%5D-%5Bmat-och-vin_recept_section-content%5D-%5BTextlank%5D-%5Bsvd%5D-%5B%5D-%5BSvD%5D

Quornburgare: http://www.javligtgott.se/hamburgare-pa-quornfars/

Squashburgare: http://foodelicious.se/vegetarisk-burgare-salladsblad

Svampburgare: http://www.ica.se/recept/svampburgare-med-tomatdressing-och-grillost-714887/

Principen för att göra vegetariska biffar, burgare och bullar: http://smakligtochgott.blogspot.se/2009/08/att-gora-vegetariska-burgarebullar.html

Köpeburgare: Anammas  vegoburgare, Anammas lakto-ovovegetariska burgare, Anammas Örtburgare,Anna Skippers Sojaburgare,   Amy´s All American Burger,  Amys  Californinan Burger, Ekko Gourmets  Lemon Masala, Fry´s Vegetarsk burgare, Fry´s  Spicy,  Fry´s Burgare Chicken style, Good Lifes Nötburgare,  Good Lifes Spenat & Linsburgare,  Good Lifes Spicy Quarterpounder, Hälsans Kök Burgare, Vegetarian Choices Burgare,  Astrid & Apornas Grillburgare, 

Köttfärs

Bönfärs: http://veganen.blogspot.se/2010/09/bonfars.html

Linsfärs http://veganen.blogspot.se/search/label/Färs

Sojafärs: http://veganen.blogspot.se/search/label/Färs

Svampfärs: http://veganen.blogspot.se/2012/10/vegansk-svampfars-grundrecept.html

Köpefärs: Hälsans Köks Färs, Quornfärs, Anammas vegetarisk färs, Good Soys sojafärs m.fl

Köttbullar

Aubergineköttbullar: http://veganen.blogspot.se/2010/09/auberginebullar-auberginekottbullar.htm

Bön- köttbullar: http://igottsallskap.com/2012/10/01/vegetariska-kottbullar/

Falska köttbullar: http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996

Grönsaks- köttbullar: http://veganen.blogspot.se/2012/12/oscars-rodbetsbullar.html

Quorn köttbullar: http://www.tasteline.com/Recept/Kalles_vegetariska_kottullar

Soja- köttbullar: http://veganen.blogspot.se/2010/09/sojakottbullar.html

Solros- köttbullar: http://veganen.blogspot.se/2011/11/solrosbullar.html

Tofu-köttbullar: http://www.recepten.nu/tofubollar

Köpeköttbular: Anammas vegobullar, Astrid och Apornas gottbullar,

VAR  HITTAR  JAG  MATEN?

Du kan handla allt du behöver för att laga god och nyttig vegetarisk mat i en vanlig livsmedelbutik.  Du behöver inte använda speciella produkter

Men om du ändå vill handla färdigmat och andra speciella produkter så hittar dem här så hittar du  vegetarisk färs och vegetariska halvfabrikat: I frysdisken på din livsmedelsbutik.  

Andra produkter får du köpa online om du inte bor i Malmö, Göteborg eller Stockholm eller har en välsorterad veg/hälsobutik där du bor.  Här är tre bra webbadresser där du kan handla vegetarisk mat:

Goodstore.se.

Seitanfoods.se.

Vegusto.se

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Annons:
tlover
2013-05-03 07:03
#1

ostnörden måste säga, vassle är inte rester från då man gör Löpe utan från då man gör ost (eller tex tofu men sånt används inte kommersiellt) därför avgör om man gjort osten med syra, Löpe eller vegetabiliskt ystningsenzym (veg-löpe) om vasslen är lakto-vegetariskt eller inte.

(dvs ystningsmedel + mjölk = vassle + ost)

Kanske borde det finnas en länktråd klistrad med alla såna här trådar? för snart kommer ju dessa trådar ramla ner.

l'm back

kelfwing
2013-05-03 07:52
#2

Tack tlover.  Jag rättar informationen om Löpe i artikeln.  Artiklarna brukar ligga kvar. Men jag kan fråga om vår kära Sajtvärd om hon kan pinna artikeln som del andra artiklar här.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

tlover
2013-05-03 08:00
#3

Jag tänkte mer en klistrad tråd med länkar till viktiga trådar/artiklar speciellt för nya på siten och nybörjare inom veg mat.

det är inget måste men ett tips på hur det kan bli enklare (har sett det på andra forum)

l'm back

kelfwing
2013-05-03 08:58
#4

Okej, jag tror vi har det här också…. Men jag tipsar vår Sajtvärd.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

kelfwing
2013-05-06 18:59
#5

Tack Tlover för ditt tips.  Vi har tagit till oss ditt tips, så nu är den här tråden klistrad och det finns en klistrad tråd med länkar till alla bra artiklar för den som är nybörjare eller ny på sajten.

Det är tack vare er medlemmar och era tips som vi kan göra forumet bättre.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
[BergThor]
2018-03-16 14:07
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Läste stycket om ost och kollade länken med alla vegetariska ostar. Däri finns bland annat Ica Basic Brie listad som vegetarisk. På bilden ser ni innehållsförteckningen av just Ica Basic Brie. Det står ”animalsikt” efter mjölkkoagulerande enzym. Kan det vara en felstavning av ”animaliskt”? Isåfall är ju inte osten vegetarisk. 🧀

tlover
2018-03-16 14:37
#8

#7 Då inlägget i länken är från 2011 så kan hy receptet ha hunnit ändrats

l'm back

[BergThor]
2018-03-16 14:42
#9

Jo så kan det vara, tänkte också på det att det var rätt gammalt. Men ville ändå fråga och informera så ingen äter det och får i sig fel saker. 🙂

Upp till toppen
Annons: