2013-05-01 18:41 #0 av: kelfwing

Om du förvarar maten rätt, så får den längre hållbarhet och du sparar pengar.

Material du behöver för att kunna förvara din mat rätt: vattenfast tuschpenna, kraftiga plastpåsar med blixtlåsfunktion.


  • Banan. Bananer tål inte kylskåpstemperatur. De förvaras bäst vid +10 grader.


  • Bäst-före-datum.    Bäst- före datum innebär inte att varan automatiskt inte går att använda efter det datum . Den innebär bara att varan innehåller högsta kvalité innan datum men det betyder inte att den fortfarande inte kan vara av bra och ätbar kvalité efter utgångsdatumet.  Så lita på dig själv och dina sinnen. Smaka och lukta på mjölken och grädden.   Det är inte gott men ofarligt med sur mjölk på tungan.


  • Bröd. Mjukt bröd förvaras i rumstemperatur. Förvara skivat bröd i frysen.  Ta upp så många går åt till frukost kvällen före eller tina brödskivorna direkt i brödrosten.


  • Chili.    Håller sig två  tre veckor i kylen


  • Citrongräs.  Lägg citrongräs i en sluten plastpåse med lite vatten och luft i kylskåpet.


  • Curryblad. Lägg currybladen en sluten plastpåse med lite vatten och luft i kylskåpet.


  • Djupfrysta bär.  Förvara i en sluten plastpåse i frysen. De håller 10- 12 månader i frysen.


  • Djupfrysta grönsaker. Förvara i en sluten plastpåse i frysen.   De håller 10 -12 månader i frysen.


  • Fil. Oöppnade filpaket förvaras bäst upp och ner i kylen. Då blir filen tjock fin och från början och du slippar kasta bort den första skvätten. Skaka paketet hjälper sällan.


  • Frukost. Enkel lyx: Ta kylklampar.  Lägg kylklamparna i en platt låda med lock på.  På locket ställer du ost, pålägg, mjölk och andra frukostgrejer som far illa (speciellt på sommaren) av värmen.   På detta slipper du slänga massa mat och alla kan sova så länge de vill.   Restauranggrossister säljer speciella aluminiumklädda kylklampar som fungerar som brickor.  De håller kylan i flera timmar.  Hör med kvarterskrogen om du kan köpa en av dem


  • Färdiglagad mat.  Om du inte tänker äta upp maten inom 3 dagar, förvara maten i frysen. Där håller den 2- 4 månader.


  • Färska bär.   Bär försvaras osköljda till de ska användas i kylskåpet. Helst bara ett dygn.


  • Färska grönsaker.  Förvara i plast eller burk med lock i kylskåpet.


  • Fryspåsar. Köp kraftiga platspåsar med blixtlåsfunktion. Då slipper du halvöppna påsar och/eller ärtor i hela frysen. Märk påsarna med en vattenfast tuschpenna.


  • Frön och nötter. Har du mycket nötter hemma och äter inte så mycket nötter, frys in dem, då härsknar de inte.    Är du däremot så att du vill ta fram nötterna då och då, ställ dem i in kylen. Där det trivs de bättre än i rumstemperatur. Undantaget är pekannötter med skal och valnötter med skal som trivs bäst i rumstemperatur


  • Galanga. Rulla in galangan i hushållspapper innan du lägger den i kylskåpet.  Annars drar den sig åt fukt som skadar den. Ingefära håller sig i veckor i kylen


  • Gurka. Behåll plastfolien runt gurkan.  Förvara gurkan separat från päron, äpplen och tomater då dessa gör gurkan gul och mjuk.  Förvara dem var för sig plast så blir hållbarheten längre.


  • Ingefära. Rulla in ingefäran i hushållspapper innan du lägger den i kylskåpet.  Annars drar den sig åt fukt som skadar den. Ingefära håller sig i veckor i kylen.


  • Kaffir-limeblad. Lägg bladen i en sluten plastpåse med lite vatten och luft i kylskåpet.


  • Konserver.  Förvaras i rumstemperatur.


  • Morötter med blast. Skär bort alla plast utom ett par centimeter innan du lägger dem i kylen.  Blasten ”dricker” vatten från själva roten och gör den mjuk.  Släng inte blasten. Den är god att woka.


  • Melon. Meloner tål inte kylskåpstemperatur. De förvaras bäst vid +10 grader.


  • Mjukt bröd.   Förvaras i rumstemperatur.


  • Märk dina fryspåsar.  Använd en vattenfast tuschpenna och skriv datum och vad det är för mat. 


  • Nötter och frön.  Har du mycket nötter hemma och äter inte så mycket nötter, frys in dem, då härsknar de inte.    Är du däremot så vill ta fram nötterna då och då, ställ dem i in kylen. Där det trivs de bättre än i rumstemperatur. Undantaget är pekannötter med skal och valnötter med skal. 


  • Pekannötter med skal förvarar du i rumstemperatur. Andra nötter trivs bättre i kyl eller frys.


  • Pesto.  Oöppnad pestoburk förvaras bäst upp och ner i kylskåpet.


  • Rödbetor med blast.   Skär bort alla plast utom ett par centimeter innan du lägger dem i kylen.  Blasten ”dricker” vatten från själva roten och gör den mjuk.  Släng inte blasten. Den är god att woka.


  • Röror.  Oöppnade rör förvars bäst upp och ner i kylskåpet.


  • Sallad: Om du vill ha salladen i mindre bitar, riv den istället för att skära den med kniv.  Då blir salladen inte brun lika fort.


  • Sista-förbrukningsdag.  (obs! förväxla inte detta med bäst-före datum) .  Om en vara är märkt med sista förbrukningsdag så ska man respektera denna datumgräns, då överskriden datumgräns kan innebära hälsofara.  Observera att detta inte gäller varor märkta med bäst före datum.


  • Torra kryddor förvaras bäst lufttäta kryddor på en sval och torr plats. (så kryddhyllan ovanför din spis är ingen bra plats) där de inte utsätts för direkt solljus. Direkt soljus skadar dem och får dem att tappa smaken. Hela kryddor håller då i flera månader och kan hålla ett år.   Malda kryddor tappar sin smak på ett par månader.


  • Tre-dagar- regeln.  Ett gammalt talesätt lyder: Fisk och gäster börjar lukta efter 3 dagar.    Vad menas då med detta?  Jo, att tillagat mat ska i endast stanna 3 dagar i kylen.  Det finns dock undantag som t.ex. inläggningar och vinägrett.


  • Valnötter med skal förvarar du i rumstemperatur.  Andra nötter trivs bättre i kyl eller frys


  • Vattenfast tuschpenna.  Använd en vattenfast tuschpenna när du märker din 

mat.


  • Yoghurt. Oöppnade yoghurtpaket förvaras bäst upp och ner i kylen. Då blir filen tjock fin och från början och du slippar kasta bort den första skvätten. Skaka paketet hjälper sällan.