Recept: Efterrätter och snacks

Veganska semlor

2009-02-08 19:16 #0 av: Casiopeia

Jag vet att det är lite tidigt, men vem orkar vänta? Jag skäms inte för att tjuvstarta lite när man kan äta hysteriskt smarriga semlor utan mjölk och ägg!

 

Räcker till ca 8-10 semlor

Vetebullar:

6,5 dl vetemjöl

75 g mjölkfritt margarin

1 dl vatten

1,5 dl växtmjölk (soja, havre eller liknande)

½ paket jäst för söta degar (25g)

0,75 dl socker

lite salt

½ tsk kardemumma

Pensling

1 msk mjölkfritt margarin

1 msk socker

Fyllning

mandelmassa

gräddsubstitut t.ex kokosgrädde eller Go Green's visp

florsocker

 

Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och vattnet. Värm eller låt svalna till 37C (fingervarmt)

Smula ner jästen i en stor skål, häll degvätskan över och rör om tills den lösts upp. Blanda i kardemumma, socker och salt.

Mät upp mjölet i ett litermått och blanda i lite i taget och "fluffigt" genom t.ex en sil. Ha inte i mer än att degen håller ihop och är jämn och slät- hellre för lite än för mycket! Är degen kladdig kan man tillsätta mer senare. Arbeta noga i 10 min eller 5min med maskin.

Låt degen gäsa under bakhanduk i ett varmt och dragfritt rum, ca 30-30 min. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord tills den inte längre klibbar och forma till släta runda bullar. Låt vila under bakhanduk ytterligare 30 min.

Smält margarin och socker i en kastrull och blanda tills sockrets lösts upp helt. Pensla bullarna och grädda dom mitt i ugnen på 250C i ca 5-8 min beroende på storlek.  Låt svalna på galler under bakhanduk.

Skär av "locket" på bullarna (obs, bara toppen ska av, det är inga hamburgerbröd!) och gröp ur ett hål i mitten. Lägg urgröpet i en skål och smula ner en lika stor mängd mandelmasssa samt några droppar av grädden eller lite vatten. Arbeta massan smidig med fingrarna och fyll hålen med. (man kan ha "ren" mandelmassa också men detta tycker jag blir godare) Lägg på en generös klick mjölkfri grädde och sätt på locket. Pudra med florsocker ( ett tips är att fylla en tekula med florsocker och pudra med den istället för att böka med silar)

Ät och njut!

 

 

Anmäl
2009-02-08 21:30 #1 av: kerre

började också för tidigt redan förra veckan :p sambon bakade bullarna och jag kokade mjölken vi bjöd hans föräldrar på en söndagsfika mycket uppskattat och mycket gott! väldigt enkelt precis som det står ovan är det ju bara mjölken och fettet som behöver bytas ut

Anmäl
2009-02-08 21:33 #2 av: Casiopeia

Ja just det, så kan man ju äta semlor också :-)

Anmäl
2009-02-08 21:38 #3 av: kerre

ja ett måste med varm mjölk! men vi fuskade lite med grädden och tog soya spray grädde för att de skulle se ut som "köpesemlor"

 

Anmäl
2009-02-08 21:40 #4 av: Casiopeia

Jo det blev onekligen snyggt- fast jag tycker den smakar lite småäckligt :-P

Anmäl
2009-02-08 21:42 #5 av: kerre

mm för söt men hade osötad mjölk så det jämnade upp sig =)

Anmäl
2009-02-09 18:58 #6 av: maaro

Mums! istället för "grädde" Kan man ta vaniljsås, kräm, eller bär och glass, mjölkfri då som oatly

Anmäl
2009-02-10 23:08 #7 av: aliciia

Go greens "Visp" är väldigt god på semlor, jag och min syster gjorde igår, :D

Anmäl
2009-02-12 21:16 #8 av: maaro

#7 Ja den är super god, den använder vi jätte mycket.Flört

Anmäl
2009-02-12 21:17 #9 av: maaro

Kom jag på deras vaniljsås har du provat den då?

Anmäl
2009-02-24 14:44 #10 av: Casiopeia

Puttar lite dagen till ära!

 

Anmäl
2009-03-01 13:42 #11 av: maaro

Nu står ena plåten inne i ugnen och den andra är klar, jag gjorde dubbel sats.

Vi ska fylla våra semlor i dag med blåbärs sylt och blåbärs grädde mums! Ska äta dem lite senare i dag.

Anmäl
2010-02-11 22:12 #12 av: Kattmynta

*putt*

Anmäl
2011-01-29 17:14 #13 av: rutiga

Skall baka det här idag med hemmagjord mandelmassa Tungan ute

Anmäl
2011-02-08 14:34 #14 av: [TrevorS]

Riktigt gott med semla.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.