Annons:
Etikettmatprat
Läst 2351 ggr
kelfwing
1/20/13, 7:43 PM

Inte direkt vegetariska matnyheter

I denna tråd har jag samlat matnyheter osm inte direkt har med vegetarinism att göra men som kan vara intressant ändå:

nte direkt vegetariska matnyheer

Trögt för kommunerna för lokal mat

En del kommuner lyckas och andra mindre bra med att erbjuda lokalproducerat mat i deras verksamheter. Titta på reportaget om jämförelsen mellan Kinda och Strängnäs som för två år sedan hade samma mål men har nått olika resultat.

Se på hela reportaget här:http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtsormland/trogt-i-kommunerna-for-lokal-mat

Möte mellan skolkock och bonde ger ny skolmat

I projektet "Skolkockar på grönbete" är syftet att få mer lokalt producerat mat på skoltallriken och det ska genom att bönder och skolkockar förstår varandras verksamheter och världar.  Kocken kan få nya råvarukunskaper som att det morötter kommer i olika färger, vita, gredelina och svarta. Detta gynnar både matens kvalité och elevernas intresse för maten.  Skoleleverna vill ha variation. Om de ser att de är samma saker på salladsbordet varje dag året om slutar de att äta från.  Men de fortsätter att äta av salladsbordet m det kommer nya inslag.  På samma sätt som skolkocken måste förstå råvarorna måste potatisodlare förstå vad ett bleck i ett skolkör här och veta hur kökets utrusning korresponderar med antal gäster och förutsättningar. 

Läs hela artikeln här http://matlandet.se/365/moten-mellan-skolkock-bonde-ska-fornya-skolmaten/ och om du är skolmåltidspersonal kan du också anmäla ditt intresse för att delta i projektet här:http://www.skolmatensvanner.se/skolkockar_pa_gronbete.php Källa: matlandet.se

Gävle vill fortsätta mäta radioaktivet i svampen

Det har snart gått 30 år sedan Tjernobylkatastrofen som inträffade 1986.  Bygg - och miljöförvaltningen i Gävle begär att få anslag för att mäta radioaktivheten i kommunens bär och svamp i ytterligare minst 10 år. Enligt förvaltningens miljöutredare Maria Höjer är halterna av radioaktivet cesium inte längre hälsofarliga men hon tycker ändå att det är viktigt at fortsätta mäta.

Läs hela artikeln här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5412692

Mattiderna efter brukaren, inte efter personalens arbetstider.

På Kaggeledens äldreomsorg i stadsdelen Örgryte - Härlanda har man börjat med något som verkar som en självklarhet men inte verkar vara det i dagens äldreomsorg

Att måltiderna ska läggas efter de äldres behov, inte efter personalens arbetstider.  Nu utgår man från när brukaren tycker det är trevligt att äta och sova och lägger bemannigsschemat efter det på kaggeldens äldreomsorg.

Här serveras dagen första måltid på sängkanten, när den boende vaknat och får sin medicin.   Frukosten är av typen rejäl hotellfrukost, där det finns allt från gröt och ägg till yoghurt och smörgås att välja bland.

Huvudmålet serveras först vid klockan två, halv tre. Den inleds alltid med en aptitretare. Aptitretaren vara en liten snipp med tapenade, någon röra, en drink eller något tilltugg. Aptitretaren ska vara lie salt eller syrlift eftersom det får att vattnas i munnen på gästerna säger kocken och kostekekonomen Johan Kjellberg, som är enhetschef för mat- och måltid i Örgryte- Härlede.

Dessert serveras också alltid efter huvudmålet, det är både goda och viktiga extra kalorier.

Senare på kvällen, runt klockan, serveras ett lagat mellan enklare typ av kvällsmåltid. De kan t. ex vara pannkaka, mannagrysnpudding eller matiga mackor.

Åsa Carlsten säger. "– På det här viset hinner brukarna faktiskt göra något mellan måltiderna – som att komma ut på en promenad eller göra någon annan form av aktivitet. Dagen blir friare. Dessutom hinner man få in elvakaffet utan att det påverkar aptiten till dagens huvudmål"

Även vid sänggåendet kan man få något litet att äta som t ex fruktsoppa eller en halv banan. Det ger energi och underlättar insomnandet.

"Fördelarna med det nya måltidssystemet är många.

Det är flexibelt vad gäller både tidpunkt och innehåll.
 Utgår helt från brukarens behov och önskemål.
 De äldre hinner bli hungriga mellan måltiderna och äter mer.
 Vilket gör att de blir piggare på dagen och sover bättre på natten.
 Dessutom minskar risken för undernäring."

Källa: matlandet.se

Ekologiska grönsakslådor i tropp trots ekonomikris

Försäljningen av ekologiska grönsaker hos detaljhandeln har minskat pga. av den ekonomiska krisen. Idag säljs cirka 70 % av ekologiska grönsakerna via detaljhandeln. Däremot har ekolådor, e-handeln och direkta hemleveranser ökat och har idag 10 procent av matmarknaden.

Källa: matlandet.se

Läs hela artikeln här:http://matlandet.se/365/ekologiska-gronsakslador-i-topp-trots-ekonomisk-kris/

Jämtland – en het matregion

Ingenstans i Norden har så många mathantverkare per capita som Jämtland. Jämtland har över 200 småföretagare inom matområdet.  Förklaringen är att den Jämtland har en lång mattradition och inte är så industrialiserande.

Matproducenterna arbetar också målmedvetet för att lyfta mat över gränserna på nya sätt. I turistdestinationer som Åre och Östersund har man arbetat med hemma-hos-middagar som turistevent vilket innebär att turister kan äta hemma hos jämtlänningar.  Jämtland har också stadsvandringar med matkoppling och "kulitturer" vilket är kulinariska turer i regionen.

Den jämtländska naturen och jordmånen bidrar också till de fina råvaror som regionen har.  Morötterna är lika söta som de italienska och jämtland har mycket fin kvalitet på rotfrukter, grönsaker, svamp och bär enligt Fia Guliksson.

Bra råvaror vars smaker fördjupas

Naturligtvis har den jämtländska naturen och jordmånen bidragit till de fina råvaror som finns, understryker Fia Gullikson. Temperaturer som främjar långsam mognad och ger få skadedjur får exempelvis morötterna att smaka som de ska.

Enligt Fia har de vanliga svenska tillagningsmetoderna röka, torka, syra, grava aldrig dött ut i Jämtland vilket också bidrar till att Jämtland nu är en het gastronomisk region.

Källa: matlandet.

Läs hela artikeln här:

http://matlandet.se/365/jamtland-en-het-gastronomisk-region/

Gotland utses till Årets matlandhuvudstad

Olästa | Bevaka

18 januari 2013 utses Gotland till Årets matlandhuvudstad 2013 av Eskil Erlandsson.

Källa:http://matlandet.se/kalender/gotland-utses-till-arets-matlandethuvudstad/

Livsmedelshandelns ordval

I Jordbruksaktuellt säger Stefan Ljungdahl följande:

"Budskapen och de ord som vi i branschen väljer att använda, fortplantar sig när vi lyckas med vårt PR-arbete hela vägen fram till konsumenten. Hos konsumenten vill vi definitivt skapa en ”Bregott-känsla” för vår verksamhet. Även i mjölkproduktionen vinner vi på att inte använda ordet produktion i konsumentkommunikationen. Vi producerar inte mjölken till Bregott. Vi mjölkar kon som vi fött upp och gör sen Bregott, eller hur? […] De militanta veganer som vill bestämma utanför demokratins ramar och som vi med all rätt vill sätta terroriststämpel på, vill gärna påskina att djur ”produceras” i köttfabriker. Varför använder vi deras osmakliga vokabulär i vår egen kommunikation?"

Källa:http://djurensratt.blogspot.se/2013/01/dagens-ord-den-17-januari-2013.html

Läs hela Jordbrukaktuellts artikel här: http://www.ja.se/?p=42060&m=3433&pt=105&highlight=StefanLjungdahl

Seminarium om hur vi ska handla mer ekologiskt.

Den 17 januari mellan 9.00 och 12 på LRF, Franzéngatan 6, Stockholm var det ett seminarium för främst livsmedelsföretagens och dagligvaruhandelns marknadsavdelningar.

Seminariet heter Inspirera att handla mera – strategier för ökad ekologisk konsumtion och handlar om hur de ska oss konsumeter att handla mer ekologiska produkter och få ut dessa till storkök och butikshyllor.

Vill du läsa mer om seminariet kan du göra det här:http://ekologisktforum.se/aktiviteter/event/marknadsseminarium-fran-nisch-till-mainstream/

Samspelet mellan livsmedelsindustrin  och produktionen

I denna tråd har jag samlat intressanta matnyhter som inte direkt har med vegetaranismen att göa men är intressanta ändå.

Samspelet melland livsmedelsindustrin

diskuterade på Kungliga myntkabinettet i Stockholm.  Detta var alltså ett seminarium som jordbruksverket bjudit in livsmedelsbranschen till. Hur råvarorna påverkar slutproduktens framgång beror bl.a. råvarans kvalité, volym, ris, leveranssäkerhet och vilken betydelse kunden tillmäter dessa och det beror på vilken produkten är och till vem den ska sälja. På seminariet: skulle dessa frågor diskuteras:

Hur ser det ut för den svenska livsmedelsindustrin, vilka är erfarenheterna, möjligheterna och begränsningarna när det kommer till råvaror? Kan livsmedelsindustrin lyfta fram råvarorna för att nå ökade marknadsandelar och ökad export? Vilka effekter kan detta ha för primärproducenterna och för landsbygden? Vad kan primärproducenter göra för att matcha livsmedelsindustrins önskemål och krav på råvaran, och kan det leda till att aktörerna stärker varandra?

Vill du läsa mer om detta seminarium, klicka på dessa länkar:

http://matlandet.se/kalender/samspelet-mellan-livsmedelsindustrin-och-primarproduktionen-kan-valet-av-ravara-starka-konkurrenskraften/

http://www.jordbruksverket.se/formedier/nyheter/nyheter2012/seminariumden16januarikanvaletavravarastarkakonkurrenskraften.5.6302e0a13b40dd4ba68000901.html

Medarbetare på vegetariskt i fokus.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Annons:
Upp till toppen
Annons: