Jordärtskockhummus
Jag har ännu inte provat detta spännande recept på jordärtskockhummus men jag tyckte det lät så spännande att göra hummus av jordärtskockor att jag ville dela med mig. Jag har fått receptskaparen Paula Rooths tillstånd att skriva upp det här.
Receptet hittade jag i Fria tidnngen nr 9 årgång 6
5-6 jordärstkockor
3 matskedar sesampasta
2 msk olivolja
0,5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
saften från en halv citron
salt och peppar eftersmak
Skala jordärtskockorna och koka dem tills de har blivit mjuka, cirka 20 minuter. Mixa skockorna i matberedare eller med en stavmixer. Blanda i tahini, olivolja, citronsaft och pressa i vitlöken samtidigt som du mixar. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
/Publicerad med tillstånd av Paula Rooth
Vill du läsa mer fler recept av Paula, kolla in hennes sida mitt lilla gröna här: http://mittlillagrona.wordpress.com
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Låter ju intressant, hur äter man hummus och med vad?
lurvponnyn.vimeddjur.se
Hummus är en röra som egentligen görs på kikärtor, tahini, vitlök och citronsaft. Hummus kan användas som dipp eller som pålägg på mackan eller som en röra på t. ex en meze-tallrik.
Du kan ha hummus på mackan.
du kan dippa chips, morotstavar, gurkstavar i det.
Du kan ha den som tillbehör till vegetarisk kebab
som en sidorätt på en buffé
Du kan ha det som "sås/dipp" till nykokta rotfrukter (rödbetor, poatis, palsternackor, moröter).
Du kan ha det i en potatis/rotfruktsgratän utan och ha ett lager hummus längs up istället för ost.
Du kan avsluta fyllda paprikor/tomater med ett lager hummus ovanpå.
Detta är några saker du kan använda hummus till. Men vanligast är nog hummus som smörgåspålägg, dipp, och tillbehör till kebab.
Eftersom jag inte är någon fan av kikärtor så är jag ingen vidare fan av riktigt hummus (alltså gjord på kikärtor) tyckte jag detta recept med den inhemska råvaran jordärtskockor.
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.