Blötläggnins & koktider för bönor, linser, ärtor
Man kan blötlägga bönor i 24 timmar, då minskar koktiden. Men här en lista på ungefär hur länge olika bönor, linser och äror måste blötläggas och kokas, om man inte använder färdigkokade bönor. När det gäller matlagning finns det någon exakt tid som alltid fungerar. Tiden beror t.ex på hur stora bönorna är och hur gamla de är.
Små vita bönor blötläggning 8h koktid: 30 min
Stora vita bönor blötläggning 8h koktid: 1h
Kidneybönor blötläggning 10h koktid: 20 min
Adzukibönor: blötläggning 8h Koktid: 20 min
Sojabönor blötläggning: 10h Koktid 1,5 -2h
Mungbönor blötläggning: 8 h Koktid: 12 min
Black-eye bönor blötläggning: 8h Koktid 20 min
Svarta bönor blötläggning: 8h Koktid: 40
Röda linser behövs inte blötläggas Koktid: 10 min
Gröna linser behövs inte blötläggas Koktid: 30 min
Gröna sockerärter behöver inte blötläggas Koktid: 1 min
Torkade Gula ärter: blötläggning: 8h- 10h Koktid: 1 - 1,5 h
Torkade gröna ärter: blötläggning: 8h- 10 h Koktid: 1,5 - 2h
Kikärter: blötläggning 8h Koktid: ca 45 min
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Är svarta bönor giftiga som röda kidneybönor om man kokar svarta bönor på för svag värme? Blötläggningsvattnet blir väldigt svart. Hur giftiga är svarta bönor?
Koka på för svag värme? Det kokar ju vid 100 och sen blir det ånga.
#1 De är nog inte särskilt giftiga. På Kuba är de mer eller mindre livrätt, och de brukar kokas tillsammans med ris, där riset färgas mörkt under tillagningen av de svarta bönorna.
Men generellt gäller för bönor att de innehåller antinutrienter, men att de också har enzymer som neutraliserar dem, vilket tar tid. Om man utöver blötläggning också låter dem ligga fuktiga ytterligare en tid, elimineras i stort sett alla antinutrienter som finns i bönans skal. Olika bönor har olika antinutrienter, men det handlar mest om fytater, salter av fytinsyra. Bönan innehåller också enzym som i närvaro av fukt bryter ner deras biologiska skydd, och det är därför det är lämpligt att lägga i blöt länge. Mer på:
http://matmolekyler.taffel.se/2010/02/23/bonans-baksidor-forgiftning-fytater-och-fjartar/
tack för svaren.
#3 Jag visste inte att bondbönor också kunde vara farliga, och jag förstod inte hur. Förlorar man järnet i blodet?
#4 Det skadar de röda blodkropparna, och i en del fall så allvarligt att det är fara för livet. Om man ska uttrycka det som att man förlorar järnet, så är det en ganska ytlig beskrivning, men i princip gör man ju faktiskt det, eftersom de röda blodkropparna bryts ner. Det gäller den som saknar enzymet för att bryta ner den här sackariden.