Recept: Varmrätter

Vegetarisk gryta

2013-03-12 14:12 #0 av: Maliceangel

Vi äter så sällan (läs aldrig) gryta här hemma och skulle vilja göra det :) Jag har aldrig gjort en gryta förut och vet inte hur man gör.

Är det någon som kan ge tips på en god, lättlagad vegetarisk gryta?

Anmäl
2013-03-13 12:12 #1 av: Aribigga

En lättlagad och god gryta:

2-3 portioner

300 gr Qournbitar (går bra med bönor om man inte gillar quorn)
Ett halvt stort paket med wokgrönsaker
1 burk Kokosmjölk
1 buljongtärning
1 msk röd currypasta

Tina Qournbitarna i en stor stekpanna/kastrull och häll sedan på Kokosmjölken och ha i buljongtärningen och currypastan. När buljongtärningen och currypastan har löst upp sig ha i wokgrönsakerna och puttra tills de är tinade. Färdigt!

Den kan såklart varieras i det oändliga, purjolök är t.ex gott att ha i.

Anmäl
2013-03-13 13:07 #2 av: Vegosessan

Det roligaste är att improvisera, tycker jag!
Är ingen följa-recept-människa.

Jag tar vad jag har (kanske kikärter, kanske linser, kanske bönor, kanske har jag sojakött i frysen?)
I med grönsaker. (wokgrönsaker, sommargrönsaker, paprika osv)
Vill jag ha vatten, sojamjölk/havremjölk eller kanske kokosmjölk som bas? (tar oftast vad jag har hemma)
Sen kryddar man efter smak, vill jag ha den lite mer åt asiathållet? Curry! Starkare gryta? Currypasta! Cayennepappar!

Men annars har vi bra recept här, alla älskar inte att improvisera. ;)
Finns under kategorin "grytor & wok" under recept.

Anmäl
2013-03-13 23:22 #3 av: Maliceangel

Tack!

Jag improviserar jämt. Även när jag försöker följa ett recept skenar det senare iväg & blir något eget iallafall :-) men recept ger ofta en bra grund.

Anmäl
2013-03-14 08:46 #4 av: Vegosessan

Jo, precis. Fint att ibland ha ett recept som grund! ;)

Anmäl
2013-03-29 09:18 #5 av: tlover


jag skör alltid efter vad jag har i skåp och vad som finns pga årstid,

 

men jag brukar köra några grundisar

"svensk": fräs lök, vitlök och ev nån rotgrönsak i rapsolja, häll på vatten, buljong sojasås, vitpeppar, kryddor som tex timjan, bönor (kidney vanligtvis men även vita bönor funkar) bladgrönsaker som tex nässlor el svinmålla el spenatåker i här också. det får koka en stund (tills rotsakerna kokat färdigt) och reds sen med vetemjöl/potatismjöl och vatten.

jag kör inte alla sammtidigt utan väljer 2-3 huvudingredienser men lök är alltid med. passar bra till potatis.

Mellanöstern: fräs lök och mer vitlök, häll på krossade tomater, buljong och kikärter krydda med tex spiskummin och koriander. låt koka ett tag. passar till ris och quinoa. man kan även lägag till texslantade morötter, frön eller liknande

mexiko: fräs lök (ja jag gillar lök) och mkt vitlök i olja häll på krossade tomater, buljong, majs, minst 2 sorters bönor massor av spiskummin, lite caynennepeppar, basilika och koriander. serveras med tex ris eller i tacobröd.

hett: fräs lök, mkt vitlök och sambal oelek i olja häll på vatten och ganska mkt tomatpure (funkar med lite krossade tomater också), buljong, svarta eller black Eye bönor eller jordnötter (ev båda) red sist med lite potatis/vetemjöl.

passar till ris

currybas nr1:

fräs lök, vitlök, tärnat äpple och curry i olja. Häll på vatten, buljong, sojasås och rensade röda linser. låt koka i ca 10 min.

kan varieras med extra grönsaker eller att man skippar äpple helt och har nått annat i. passar till ris

currybas 2: tomat och curry

fräs lök, vitlök, curry och slantade morötter i olja. häll på krossade tomater, buljong och kikärter. låt koka tillsmorötterna är färdiga.

serveras till ris.

 

mina "grundrecept" sen har jag ju pastasåser också men dom räknar jag inte till grytor ;)

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-04-01 19:13 #6 av: monimoni

Det som är så bra med quorn och sojakött är att man kan laga vilken "köttgryta" som helst. Det är bara att byta ut köttet mot quorn. Prova att göra kalops eller korv stroganoff, mums!

MFår idé

Anmäl
2013-04-01 19:16 #7 av: tlover

vanlig "köttgryta" (dvs lök, "brunsås", ev rotsaker) går ju att göra på bönor också, behövs inte köttsubstitut.

 

blir väl inte exakt likadant men jättegott och passar smakmässigt ändå

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.