2013-06-02 18:39 #0 av: kelfwing

På torsdag är det svenska nationaldagen.  En helgdag sedan 2005 så någon egentlig blandkostarmattradition har inte skapats. Personligen tycker jag att eftersom den ligger så nära midsommar så  är traditionell högtidsmat  a la ”sill” inte  är så mycket hänga i julgranen just denna helg.   Däremot tycker jag att vi ska hylla det svenska i matväg denna helg.   

I början av juni är det säsong för rabarber, rädisor, spenat, färskpotatis,  ostronskivling, majrovor, spetskål och squash.    Typiskt svenskt är ju vår smörgåsbord, så min idé att man väljer ut några rätter nedan och skapar en svensk vegansk buffé av svenska primörer på torsdag.  Man kan ju också  skapa en egen meny om man föredrar det.

Alla recept nedan är veganska.

 

Sparris

Dill och sparrispesto: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Dill-_och_sparrispesto

 

Sparris med saffransaioli http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Sparris_med_saffransaioli

 

Grillad spariss med ”ostsås”: http://peppernoms.blogspot.se/2010/06/ugnsgrillad-sparris-med-ostsas.html

 

Primörpizza eller kalla det snitt då: http://veganisera.wordpress.com/2011/03/21/primorpizza-eller-kalla-det-snitt-da/

 

 

Rabarber:

 

Rabarberpja: http://veganen.blogspot.se/2013/05/rabarberpaj-vegansk-sa-klart.html

 

Rabarberkompott med kardeumma http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Rabarberkompott_med_kardemumma

 

Rabarber och hallonglass: http://veganmage.se/2011/05/31/vegansk-rabarber-och-hallonglass/

 

: Rabarber och jordgubbskompotthttp://lottasmatblogg.blogspot.co.uk/2013/05/rabarber-och-jordgubbskompott-med.html

 

 

Rädisor:

Kokta rädisor: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Kokta_rädisor

 

 

Spenat:

Spenatpotatisbollar: http://veganen.blogspot.se/2012/08/spenatpotatisbollar.html

 

Spenatlasagane: http://www.veganrecept.se/spenatlasagne

 

Spenatvåfflor med havstångskaviar: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Spenatvåfflor_med_havstångskaviar

 

Avokadosallad med färsk spenat: http://www.vegokoll.se/recept/avokadosallad-med-farsk-spenat

 

Spenatpaj:

http://vegetariskarecept.blogspot.se/2011/11/paj-med-vegansk-aggstanning.html

 

Spenatpizza: http://rakfrossa.tumblr.com/post/17317191102/spenatpizza-med-veganricotta-4-5-port-6-dl

 

 

Färskpotatis:

Färskpotatis och slanggurka: http://missmeistersmat.blogspot.se/2011/06/arets-forsta-farskpotatis.html

 

Färkspotatissalad: http://www.mathem.se/recept/farskpotatissallad?utm_source=hittarecept&utm_medium=recept

 

Fänkålsrostad  potatis: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Fänkålsrostad_potatis

 

Potatissallad med pinjenötter och tomat:

http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Potatissallad_med_pinjenötter_och_tomat

 

Krämig potatisallad: http://www.vegoeco.se/2011/06/potatissallad-agg-och-mjolkfri.html

 

Saltstekt färskpotatis: http://www.javligtgott.se/saltstekt-farskpotatis/

 

Dill och citronvänd färskpotatis: http://www.grillrecept.nu/dill-citronvand-farskpotatis

 

 

Ostronskivling:

Wokad  sparrisbroccoli med  ostronskivling:

http://www.vegokoll.se/recept/wokad-sparrisbroccoli-med-ostronskivling

 

Svamppaket med rostade nötter: http://www.vegokoll.se/recept/svamppaket-med-rostade-notter

 

Rotmos toppad med äpple och ostronskivling: http://livsstil.se.msn.com/hemma/tina-nordström-tipsar-om-veckans-matsedel?page=3

 

Majrovor

Majrovor med apelsin: http://www.tasteline.com/recept--menyer2/recipes-list-page/recipe/?recipeid=103937 

Spetskål:

Gräddstuvad spetskål: http://rakfrossa.tumblr.com/post/4339892676/graddstuvad-spetskal-3-4-port-1-spetskalshuvud

 

Ugnsbakad spetskåL: http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2422

 

Squash:

Grillad squash: http://veganisverige.blogspot.se/2008/06/grillad-squash.html

 

Moussaka:http://dagensvegan.blogspot.se/2006/02/moussaka.html

 

Dryck;

http://martenssonskok.blogspot.se/2013/05/rabarber-i-glaset.html