Nationaldag 2013 Receptförslag
På torsdag är det svenska nationaldagen. En helgdag sedan 2005 så någon egentlig blandkostarmattradition har inte skapats. Personligen tycker jag att eftersom den ligger så nära midsommar så är traditionell högtidsmat a la ”sill” inte är så mycket hänga i julgranen just denna helg. Däremot tycker jag att vi ska hylla det svenska i matväg denna helg.
I början av juni är det säsong för rabarber, rädisor, spenat, färskpotatis, ostronskivling, majrovor, spetskål och squash. Typiskt svenskt är ju vår smörgåsbord, så min idé att man väljer ut några rätter nedan och skapar en svensk vegansk buffé av svenska primörer på torsdag. Man kan ju också skapa en egen meny om man föredrar det.
Alla recept nedan är veganska.
Sparris
Dill och sparrispesto: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Dill-_och_sparrispesto
Sparris med saffransaioli http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Sparris_med_saffransaioli
Grillad spariss med ”ostsås”: http://peppernoms.blogspot.se/2010/06/ugnsgrillad-sparris-med-ostsas.html
Primörpizza eller kalla det snitt då: http://veganisera.wordpress.com/2011/03/21/primorpizza-eller-kalla-det-snitt-da/
Rabarber:
Rabarberpja: http://veganen.blogspot.se/2013/05/rabarberpaj-vegansk-sa-klart.html
Rabarberkompott med kardeumma http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Rabarberkompott_med_kardemumma
Rabarber och hallonglass: http://veganmage.se/2011/05/31/vegansk-rabarber-och-hallonglass/
: Rabarber och jordgubbskompotthttp://lottasmatblogg.blogspot.co.uk/2013/05/rabarber-och-jordgubbskompott-med.html
Rädisor:
Kokta rädisor: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Kokta_rädisor
Spenat:
Spenatpotatisbollar: http://veganen.blogspot.se/2012/08/spenatpotatisbollar.html
Spenatlasagane: http://www.veganrecept.se/spenatlasagne
Spenatvåfflor med havstångskaviar: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Spenatvåfflor_med_havstångskaviar
Avokadosallad med färsk spenat: http://www.vegokoll.se/recept/avokadosallad-med-farsk-spenat
Spenatpaj:
http://vegetariskarecept.blogspot.se/2011/11/paj-med-vegansk-aggstanning.html
Spenatpizza: http://rakfrossa.tumblr.com/post/17317191102/spenatpizza-med-veganricotta-4-5-port-6-dl
Färskpotatis:
Färskpotatis och slanggurka: http://missmeistersmat.blogspot.se/2011/06/arets-forsta-farskpotatis.html
Fänkålsrostad potatis: http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Fänkålsrostad_potatis
Potatissallad med pinjenötter och tomat:
http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Potatissallad_med_pinjenötter_och_tomat
Krämig potatisallad: http://www.vegoeco.se/2011/06/potatissallad-agg-och-mjolkfri.html
Saltstekt färskpotatis: http://www.javligtgott.se/saltstekt-farskpotatis/
Dill och citronvänd färskpotatis: http://www.grillrecept.nu/dill-citronvand-farskpotatis
Ostronskivling:
Wokad sparrisbroccoli med ostronskivling:
http://www.vegokoll.se/recept/wokad-sparrisbroccoli-med-ostronskivling
Svamppaket med rostade nötter: http://www.vegokoll.se/recept/svamppaket-med-rostade-notter
Rotmos toppad med äpple och ostronskivling: http://livsstil.se.msn.com/hemma/tina-nordström-tipsar-om-veckans-matsedel?page=3
Majrovor
Majrovor med apelsin: http://www.tasteline.com/recept--menyer2/recipes-list-page/recipe/?recipeid=103937
Spetskål:
Gräddstuvad spetskål: http://rakfrossa.tumblr.com/post/4339892676/graddstuvad-spetskal-3-4-port-1-spetskalshuvud
Ugnsbakad spetskåL: http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2422
Squash:
Grillad squash: http://veganisverige.blogspot.se/2008/06/grillad-squash.html
Moussaka:http://dagensvegan.blogspot.se/2006/02/moussaka.html
Dryck;
http://martenssonskok.blogspot.se/2013/05/rabarber-i-glaset.html
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.