Annons:
Etikettmatprat
Läst 3670 ggr
DolceVita
2013-08-02 20:13

Nyfiken på vegetariskt!

Hej! Till att börja med så är jag inte vegetarian i dagsläget, men på senaste tiden har jag blivit mer och mer intresserad av att prova det. Anledningen är att jag är obotlig djurälskare som har sett en del om hur köttindustrin fungerar.

I alla fall så provade jag nyligen veggieburgare på Burger King. Hur god som helst! Men när jag provade att köpa hem veggisar från affären så smakade de inte alls lika bra. Någon som kan tipsa om någon bra sort som finns att köpa i den vanliga mataffären?

Förövrigt så skulle jag gärna vilja veta lite mer om vad det finns för vegetariska alternativ till pålägg och till de vanliga rätter vi äter vid högtiderna (tex julmaten med korv, skinka osv).

Tacksam för lite tips! :P

What doesn't kill you makes you stronger.

Annons:
kelfwing
2013-08-03 08:59
#2

På sidan

http://seitanfoods.nordicshops.com/category.html/palagg  kan du hitta de flesta av nedanstående pålägg och några till.

Här hittar du också lite pålägg:http://vegusto.se/shop/sv/

Påläggsersättning har du t. ex:

 

Pastej : hummus, alllos gourmet Pastete, Grano Vita Pastej, Nutana Paté, tartex (finns i smakerna naturell, paprika, vitlök/örter/, örter, oliv/chilli

kaviar:  tångkaviar (cavi-art), quinoa-kaviar (röd elelr svart, koka enligt förpackningen, blanda i havssalt du får rätt smak,  droppa på olja, låt stå i kylen under natten. Ett orginalRecept av TrevorS, Medarbetare på veganifokus, får ej delas vidare utan tillåtelse från honom.

Korv

  • Redwood Cheatin'
  • Korv skivad (Taifun Papillon, Viana Velami, Wheaty Aufschnitt vom Raush, Wheaty Salami)
  • Korv hel (Taifun Flamingo, Astrid & Aporna, Fry's Hot Dogs, Linda McCartney, Redwood, Sixxle Dogs, Taifun Tofu Wiener, Viana)
  • Hemmagjord Seitankorv

Bacon

  • Redwood Rasher
  • Hyvlad morötter (stek tills krispiga i olja, perfekt i såser istället för bacon)

Burgare

  • Anna Skippers Sojaburgare
  • Ekko (flera sorter)
  • Familjen Dafgårds Morotsbiffar
  • Fry's Burgers
  • ICA Gott Liv Grönsaksbiff
  • Nutana (flera sorter)
  • Veggo Burgare

Fisk

  • Aubergine
  • Inladg Aubergine

Färser

  • Blå band's färssåser (endast, Bolognese, Chili sin carne, Tandoori och Thai)
  • ICA's Sojafärs
  • Anamma
  • Hälsans Kök's Färs (kan innehålla spår av ägg)
  • Veggo
  • BonaViva
  • Biofood
  • Veggi
  • Sojagranulat
  • Hirs (kokas med krossade tomater och kryddor)
  • Santa Marias Tacokrydda med sojaprotein
  • Linsfärs (koka röda linser med krossade tomater och kryddor)

Köttbitar

  • Anna Skippers Chicken style
  • Mock Duck
  • Ridderheims Tzay (marinaden kan innehålla honung)
  • Veggo
  • BonaViva
  • Biofood
  • Veggi
  • Astrid & Apornas Carbonarabitar
  • Veggo Kebabbitar
  • Yagga (vakumpackaterat)

Skinka

  • Astrid & Apornas Julsk*nka

Såser

  • COOP Burgaredressing Fettfri
  • Kavli Amerikansk BQQ Dressing
  • Estrella Dipmix (endast Holiday och Onion)
  • OLW Dipmix (endast Hot & Sweet och Onion)

Gelatin

Källa:  Vår Medarbetare TrevorS underbara ersättningsartikel på veganifokus.se

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

tlover
2013-08-03 10:36
#3

Vad tycker du öm bönor och dylikt?

Jag är en bönälskare själv men det kan ju vara för att jag vuxit upp med bönsallader och vegetariska rätter (även om vi inte var vegetarianer)

Vår favoritmaträtt när vi var små var mammas linssoppa.

Men bönor, linser m.m. kan man göra "hamburgare", biffar, bollar m.m som faktiskt är ganska enkla att göra (jämfört med att göra egna köttbullar inte att köpa färdiga). Ett knep jag lärt mig för att alltid få till goda biffar/bollar är att ha frön/nötter i smeten, dom brukar gå hem hos "köttätare" också.

Påläggsmässigt är jag lat och kö med jordnötssmör eller tahini 😊

men i början gjorde jag hummus till mackorna och det är supergott, jag har också ett recept på ett chokladpålägg som är för gott för att göra ofta (om man inte vill riskera att bli stor som ett hus) och ett pastejliknande pålägg som också är gott.

Till jul brukar jag köra med tofusk*nka, seitan ribbs, saffranfallafel, terökt tofu, låtsas sill (3 sorter minst), mammas typ janssons, mjölkfri röbetssallad (det viktigaste), vitkål apelsin och russinsallad och såklart potatis. Ev att jag testar nått nytt ibland.

Till andra högtider blir det främst min veggo sushi 😊

så speciell mat blir det, eller att min mamma gör nån paj (hon är superbra på pajer dom innehåller däremot ägg)

om du undrar om nått speciellt recept får du fråga om just det receptet annars får jag nog sitta hela dan

l'm back

DolceVita
2013-08-03 18:51
#4

Oj det finns verkligen så mkt mer vegetariska varianter än man tror. Tack så mkt för alla tips och länkar! Ska läsa på och prova mig fram (:

What doesn't kill you makes you stronger.

slarvigt
2013-08-03 18:54
#5

#3 Jag blir mycket nyfiken på dina saffranfalaflar! Du får hemskt gärna dela med dig av receptet… :)

tlover
2013-08-04 06:32
#6

#5 det är nästan det enda som jag kör på en höft som jag nämnt i inlägget.

jag tillsätter helt enkelt 1 pkt (kör ganska stor sats) som jag mortlar med flingsalt ned i fallafelsmeten.

Jag steker mina fallaflar däremot jag vet inte hur det smakar med vanlig fallafel.

(fallafelsmeten är ju kikärter, lök, vitlök, ev lite tahini, ev lite havre som bindemedel, buljongpulver el salt, spiskummin, koriander, cayennepeppar, persilja och så saffranen extra)

l'm back

Annons:
slarvigt
2013-08-04 20:24
#7

Det låter väldigt spännande! Ska testa :)

Upp till toppen
Annons: