Hälsa

Mjölk och glutenfritt?

2013-10-09 07:54 #0 av: tlover

Hej

jag behöver tips, jag borde egentligen äta glutenfritt och mer grönsaker men det är enklare att inte göra det tyvärr så jag behöver tips på rätter osv så att det blir enkelt att äta glutenfritt.

Jag har nämligen både en reumatisk sjukdom, AS och IBS eller endometrios (har diagnos på IBS men jag tror det är endo egentligen, så jag håller på att kolla upp det)

Alla dom ska bli bättre av glutenfri kost och jag tål inte mjölk så den är redan mjölkfri (jag vet jag kan skriva denna på kost eller så men då blir man bara rekommenderad LCHF)

Det är främst mellanmål och dyl som är mina problem, vanligtvis äter vi tex potatis till lunch/middag även om det då och då blir pasta, piroger eller paj.

För mig funkar heller inte bara en frukt tex utan jag behöver "riktig mat" jag vill heller inte ha tips om halvfabrikat eller dyl då jag vill undvika sånt så långt jag kan. Jag vill helldre tex blanda bovetemjöl och rismjöl än köpa en "mjölmix" som finns i alla recept Lipar

Jag äter ägg och honung men jag har inget emot helvegetariska recept dom är ofta goda eller godare.

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-09 11:03 #1 av: slarvigt

Jag brukar äta tex bovetegröt med nötter/frön och frukt/bär eller bananpannkaka (mosa en banan och blanda med två ägg, stek) med frukt/bär eller äppelmos till. Kan man även ha nötter eller frön i. 

I övrigt vill jag också gärna ha tips! :) 

Anmäl
2013-10-09 15:43 #2 av: TatsuOni

Sätter en tass här då jag själv har samma problemGlad Fast jag tål inte socker hellerLipar

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-10-09 19:34 #3 av: Zureel

Om du har ett pannkaks recept du gillar är det lätt att tillföra mer grönsaker genom att till exempel göra rättikaplättar eller en variant av okonamiyaki vilket enkelt kan beskrivas som en salt pannkaka med mycket vitkål i.

Anmäl
2013-10-09 20:35 #4 av: kelfwing

Kanske dessa indiska mat"pannkakor kan vara något http://stofilmat.blogspot.se/2010/05/dosa-kokos-chutne.html. Går att fylla med valfria grönsaker. 

Eller denna rödbetsdip eller spread och ha på mackan till mellanmålet.Receptet är dock på engelska: http://www.theglutenfreevegan.com/2013/08/greek-style-beet-dip-pantzarosalata/

Du kan göra ett rostad brödpålägg på gulbetor, mandlar och äpple, då får i både frukt och grönsaker: http://vegologi.blogspot.se/2008/11/rostat-brdplgg-p-gulbetor-mandel-pple.html

Vår egen TrevorS har gjort recept till dessa glutenfria lök-crackers.  De innehåller visserligen inga grönsaker förutom lök (om det nu är en grönsak ;). Men tänkte att det blir lite lyxigare mellanmål till helgen med några goda grönsaker ovanpå. 

Grönkålschips är både nyttig och gott. Här har två olika recept vanliga: http://www.svt.se/gokvall/recept/gronkalschips och med rosépeppar och vitlök: http://www.vegankrubb.se/gronkalschips-med-rosepeppar-och-vitlok-vegansk-jul-lucka-20/

Om tål havre så kanske denna banangröt med ananasmix vara något:http://www.rawfoodrecept.com/2011/03/banangrot-med-annanasmix.html

Den här  avokadofrukosten borde fungera som mellanmål också:  Ta en avocado. Dela den. Ta bort kärnan. Gröp ur avokadoköttet. Mosa avokadköttet.  Salta lite. Lägg på moset på ett en brödskiva (cirka en halv avokado per brödskiva. Lägg på några tomatskivor.

Den här salladen har flera grönsaker, men det är nog mer en mättande lunch än en mellanmål: http://www.ica.se/recept/quinoa-och-avokadosallad-med-rostade-rotfrukter-541552/

Kanske bättre med en liten sallad på sked då Skämtarhttp://www.spisa.nu/3.12785/recept/liten-sallad-pa-sked-plockmat/ Egentligen en förrätt/eller ett tilltugg men fungerar ju som mellanmål också...

Har du förresten kollat in smoothiestråden,  i smoothisar kan man ju mixa ner flera grönsaker och det är ett bra mellanmål?


/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-09 20:43 #5 av: tlover

#4 massa pålägg men vad kan man göra för bröd utan massa färdiga mixer, eller kommer jag bli tvungen att köpa sånt om jag ska bli glutenfri?

Havre tål jag men inte mandlar men dom brukar man kunna byta ut mot nått.

Jag har inte läst alla recept men jag får kolla upp dom sen.

Smoothietråden har jag inte kollat in, men jag brukar inte dricka det då vanligtvis ska det ju innehålla youghurt eller liknande (dvs jag har inte kommit på vad jag ska ha i istället, sen har jag sällan frukt hemma då jag mer är en grönsakstjej så då faller en del recept också, för man tänker ju inte på att köpa frukt då man är i affären).

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-09 21:09 #6 av: kelfwing

Smoothitråden är på veganifokus-sajten så där lär du inte hitta någon yoghurt i dem iaf.  Även sojayoghurt lyser med sin frånvaro har jag för mig... 

Angående bröd visst går det att baka glutenfritt bröd utan glutenfria mjölmixer. Men det tar ett tag att lära sig att baka glutenfritt bröd, det är inte alls samma sak som att baka glutenbröd, då det är glutenprotenet som håller ihop det hela.  Därför börjar de flesta med mjölmixer.  Min morfar bakar jättegod glutenfritt bröd (säger jag som tål glutenSkämtar) . Han använder sällan mjölmixer. Jag tror att han oftast använder sig av en blandning av bovetemjöl (bovete är glutenfritt trots namnet)  och potatismjöl.  Vill du köra på beprövade glutenfria bröd titta om dig i världen. Många länder och världsdelar har bakat naturligt glutenfria bröd på eldhällen (går utmärkt att byta ut mot stekpannan idag) som t. ex latimamerikanska toritilla som består av majs och vatten (ja, de köper i affären är fusk, riktiga tortillas innehåller inte vetemjöl).   Hittar dock inga brödrecept utan mjölmixer just nu. Men jag återkommer i frågan.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-09 21:11 #7 av: kelfwing

tlover: Men någon annan har lagt upp ett glutenfritt bröd  i en annan tråd här: kolla in det recept vet jag: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/525058f4ce12c47b5d000247-stekpanne-brodpannkaka

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-09 21:17 #8 av: tlover

#6 ok låter värd att kolla in

Vi vill ju odla så mkt av vår egen mat som möjligt och jag funderar på om mjölmålla (Quinoa) och bovete ska höra till odlingarna och sen tidigare har vi ju potatis så det skulle vara intressant med din morfars bovete/potatismjölsbröd (även om jag gissar att det blir sällan jag gör eget potatismjöl men jag kommer tetsa igen och se om det var lika lätt som i lågstadiet då man fick göra eget.

När jag började kolla efter glutenfritt kollade jag faktiskt efter tortillas eftersom jag vet att dom "ska" vara av majs men tji fick jag. och jag som tänkte att det skulle vara perfekt mat, glutenfritt och massor av grönsaker

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-09 21:19 #9 av: tlover

#7 perfa, jag som för ovanlighetens skull har bananer hemma, jag får nog testa det imorgon

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-10 06:28 #10 av: tlover

Jag vill kopiera allt som Trevors kan i matlagning har jag kommit fram till

här hade han gjort en artikel om hur man gör egna mjölmixer

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-10 17:01 #11 av: tlover

Ett bra recept på pirogdeg skulle vara bra, jag har märkt att det är praktiskt att ha i frysen som snabbmat.

fiberhusk förresten finns det under andra namn också? (jag hittade inte det i matbutiken om jag minns rätt)

Flyttstängt i butiken

Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2013-10-11 05:22 #12 av: kelfwing

Pofiber kan du byta ut fiberhusk mot.  

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-11 05:24 #13 av: kelfwing

Pofiber kan du byta ut fiberhusk mot.  

Tlover: Jepp, TrevorS vill man kopiera. gick in här för  tänkte tipsa dig om den artikeln, men du hittade den ju själv såg jag nu :) 

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-10-15 15:38 #14 av: Sarah

JAg har totalt snöat in på groddar som mellis. Ex groddade kikärtor som sen är förvällda. Smakar mycket, är matig känsla och med lite salt/ olja och annat kan det bli ett snabbt mellanmål för mig :) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.