Annons:
Etikettallmänt
Läst 4153 ggr
fuzzie
2014-11-15 10:22

Vad äter ni under julen? ^^

Precis som rubriken lyder, vad brukar ni käka till jul? 

Det är nämligen min första jul som vegetarian och jag skulle verkligen vilja ha hjälp med lite olika tips och recept på vad man kan äta! 👍 

Hittills så har jag kommit på att jag kan käka (rätt så självklart) potatis och rödbetssallad, samt att jag kan köpa quorn "köttbullar" och korv. Men har ni fler tips eller recept så får ni som sagt mer än gärna dela med er. 🙂 

Tack på förhand!

Mvh Anna 
fuzzieshamsteruppfödning
Föder upp vintervita dvärgar ^^

Annons:
tlover
2014-11-15 10:31
#1

Tofusk*nka, Terökt tofu, saffranfalafel, minst 3 sorters aburginesill, rödbetssallad, fräst grönkål, kokt potatis (såklart), mammas typ janssons, rödkålssallad med temarinerade russin, ägghalvor med tartex ev fler slags bollar tex vanlig falafel, fröbollar, bovetesylta eller nått nytt som jag vill testa.

Allt ovan förutom ägghalvorna är helvegetariskt också.

Till detta dricks det julmust, hemmagjord alkoholfri glögg och Masala chai.

Jag har sällan köpta "fakesaker" utan gör det hellre själv eller är utan förutom möjligen "prinskorv" men då tycker jag ju om att laga mat också.

l'm back

Stallmima
2014-11-16 13:33
#2

Jag ska försöka ge mig på att göra egen vegetarisk "skinka"  och vegetarisk "sill"  annars blir det det vanliga, jo vegetariska bullar och "prinskorv" finns det med. Ägg äter vi så det kan bli några sådana rätter med

IngaTrnqvist
2014-11-16 16:24
#3

Jag har inte ansträngt mig så mycket med julmaten förr, men detta året tänkte jag prova på lite nya saker faktiskt. Bland annat auberginesill, kålrotsskinka, fyllda avokadohalvor, frestelse och polkabetssallad, men även färdiga vegobullar och prinskorv om jag lyckas få tag på det.

Lavine
2014-11-16 20:06
#4

I fjol gjorde jag vegetariska julköttbullar, vegopaté och auberginesill. Också någon typ av potatislåda i stället för Janssons. Julbullarna: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/v/vegetariska-julkoettbullar-med-stekt-groenkaal/ Jag gillar också lånkål (av grönkål). Har nyss beställt tidningen Vegos nya nummer som handlar om julmat, hoppas hitta något kul där. :)

tlover
2014-11-16 21:18
#5

gratinerad kålrot är ju en ny favorit också, missade den.

edit: kom på vi har ju haft den som artikel inne på hållbar livsstil http://hallbarlivsstil.ifokus.se/articles/52b715e0ce12c42c50001fda-julskinka-vegetarisk-variant?articles-1

Jag kör däremot med veganskt griljering.

l'm back

fuzzie
2014-11-17 09:37
#6

Tack för alla tipsen! 

Kom gärna med fler om ni har några på lager 😉

Mvh Anna 
fuzzieshamsteruppfödning
Föder upp vintervita dvärgar ^^

Annons:
Lustgas
2014-11-17 18:26
#7

Långkål, alltså grönkål, och rödkål som är kokt med nejlika, äpple och lite annat smått och gott (minns inte hela receptet nu). <3 på det! Och vörtbröd, mmmm. Det är sådant jag ätit redan innan jag blev vegetarian också. 

När jag firade midsommar det här året så gjorde jag "falafels" som jag kryddade med dill istället för den standardiserade smaksättningen  med spiskummin och persilja. Funderar på att göra en jul-variant med kryddpeppar istället detta firande. Om spiskummin funkar, så funkar (uppenbarligen) dill, och då tänker jag att även kryddpeppar borde funka!

tlover
2014-11-17 19:31
#8

#7 Annars funkar vanlig kryddning + saffran (jag gör det varje år). Du kan ju testa i förväg och frysa in ifall det blir bra, då blir det mindre att göra på julafton.

l'm back

Sarah
2014-11-17 21:15
#9

Vi har ett veganskt julbord med kompisgänget varje år. Där finns allt som finns på ett vanligt julbord och mer därtill. En hel del av recepten hittar du på www.vardagsmatad.se

Lustgas
2014-11-19 10:16
#10

#8 Åh, bra idé där! Ska testa! Är det alltså som "vanliga" falafels, men att man tillsätter extra saffran? :)

tlover
2014-11-19 15:42
#11

#10 Japp, jag som inte har mycket salt i min mat tillsätter även extra salt (som jag maler saffran i) men med den mängd salt de flesta har i sin mat behövs det nog inget extra.

l'm back

n00bArtWork
2014-11-20 18:24
#12

Insåg att julen kommer bli halv knepig då jag inte äter quorn prylarna då de påminner för mycket om kött i… ja allt ^^ och kan bara äta ett speciellt märkes tofu schnitzel annars äter jag inte tofu heller.

Men brysselkål är jul för mig :D Sen vet jag inte riktigt vad jag ska göra.

tlover
2014-11-20 20:29
#13

#12 Jag äter aldrig Quorn grejer på jul, bara två tofugrejer också (blocktofu, antingen som jag gör själv el köper beroende på tid) men det finns fortfarande massor att äta 🙂

l'm back

Annons:
n00bArtWork
2014-11-21 00:06
#14

Hittat på massa saker nu efter massa funderande…….!

  • Ungsrostade rödbetsklyftor, som man innan servering smular över Chevre, ringlar flytande honung över och kastar på lite rostade pinjenötter.

  • Griljerad rotfrukt tex kålrot eller rotselleri 

  • Bönspread på pumpernickel

  • Mini västerbottenost pajer

  • …. något med brysselkål

tlover
2014-11-21 07:40
#15

#14 Glöm inte grönkålen och såklart rödbetssalladen.

l'm back

n00bArtWork
2014-11-21 17:43
#16

#15 rödbetssallad har jag svårt för, den är så söt och gräddig (iallafall våran släkts)

tlover
2014-11-21 18:37
#17

#16 Den jag gör tycker jag inte är för söt (mimosa klarar jag däremot inte alls) och jag avskyr grädde. Men då tycker jag ju att rödbetssalladen är det viktigaste på julbordet. Jag ska leta upp receptet jag använder så får du se om det är nått för dig.

l'm back

Tant Grön
2014-11-21 19:03
#18

Finsk kålrotslåda, långkål, brunkål, brysselkål. Färdigköpta veg prinskorvar och veg köttbullar. Vörtbröd och julmust. En speciell potatisgratäng med chili, paprika och vitlök som jag gör varje jul och någon god sallad. Till efterrätt Gotländsk saffranspannkaka med grädde och björnbärssylt. Efter det hemmagjord slånbärslikör.

n00bArtWork
2014-11-21 19:31
#19

#17 Men tack va snällt :) Kanske kan få en ny smaksensation :)

#18 aldrig ätit gotländsk saffrans pannkaka, hur skulle du beskriva det?

Tant Grön
2014-11-21 19:48
#20

#19 Det är svårt att beskriva hur den smakar. Den innehåller ris, mandel, saffran ägg m.m. Inte svår att göra om du vill prova.

Annons:
n00bArtWork
2014-11-22 21:00
#21

#20 får googla och se om jag finner något och testar :)

Känner att jag måste test laga lite innan julen så bara att börja :)

Saga85
2014-11-22 22:30
#22

Min far gjorde en väldigt god vegansk frestelse förra julen (med alger). Hoppas han gör den i år igen (det är han som står för Jansons varje år).

Jag brukar göra egen inlagd aubergine och rödbetshommus. och köper med mig Astrid och Apornas skinka. Försökte mig på att göra vegansk rödbetssallad för ett par år sedan, men har aldrig tyckt om "vanlig" rödbetssallad, så skippade det och körde på rödbetshommus istället. 

Försökte mig på kålrots"skinka" för ett par år sedan, men tyckte inte att det var någon hit.

Whippetgerbilen
2014-12-18 09:27
#23

Jag kommer nog äta rödbetssallad, soja *köttbullar*, potatis, något från Astrid och apornas kanske och kanske nåt mer! Det här är min första jul som vegetarian så vi får se hur det går 😉

Dogs is my world ♥

Maja
2014-12-20 12:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Detta julbord gjorde jag förra året:

(- Varmrökt lax med romsås)

- Ägghalvor med majonnäs

- Rödbetscarpaccio med ädeloströra och pumpafrön

- Grönkålspaj med valnötter

Vegetariska julköttbullar med stekt grönkål

Allt var jättegott!

Tant Grön
2014-12-20 15:48
#25

#24 Vegetarisk lax???

Lavine
2014-12-20 16:56
#26

#25 Rätten är ju satt inom parentes, men eftersom den är med på bilden så var det ju vettigast att nämna den trots att den inte är vegetarisk (tänker jag). #24 Allt låter och ser gott ut!

Maja
2014-12-21 00:52
#27

#25 - Det är därför det står inom parantes. Var inte till  mig.

#26 - Det var det verkligen, speciellt rödbetorna. De har jag gjort flera gånger!

Annons:
Tant Grön
2014-12-26 18:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

# 24 Gjorde grönkålspajen och den blev fantastisk god.  🙂

Lavine
2014-12-26 21:26
#29

Jättetjusiga rätter! #28

Tant Grön
2014-12-26 22:04
#30

#29 Tack.
Pajen gjorde jag igår, de andra är uppvärmda rester från julmiddagen.  Potatisgratäng med chili, paprika basilika m.m. och svartrotsgratäng + veg korv och vegbullar.

Maja
2014-12-27 11:54
#31

#28 - Visst är den underbar? 🙂

Tant Grön
2014-12-27 12:19
#32

#31 Ja verkligen. Tack för receptet. Den kommer jag göra varenda jul. 😃

Maja
2014-12-27 12:41
#33

Lugnt! Åh, jag blev sugen på att göra den nu också… Men jag har ingen fungerande ugn! 😭

Challa86
2015-01-02 13:12
#34

Jag äter som vanligt under julen. 2014 blev det vegetarisk taco och det smakade underbart. 😃

challameow.wordpress.com 

Annons:
jokkoono
2015-01-25 14:54
#35

Visste du att det finns vegetarisk julskinka? Jag har själv smakat denna produkt men jag gillar det inte, det är ju upp till var och en vad man har för tycke och smak.

Sajtadmin på Funktionshindrade iFokus.

http://funktionshindrade.ifokus.se/

Upp till toppen
Annons: