Annons:
Etikettlivsstil
Läst 2342 ggr
retep
2015-04-15 16:34

Mungbönor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ayurveda rekommenderar att man bör äta baljväxter regelbundet, eftersom de är rika på protein och mycket näringsrika. Intag av vegetabiliskt protein är särskilt viktigt om man äter vegetariskt. 

Gula mungbönor används ofta inom ayurveda, eftersom de är lättare att smälta än andra baljväxter och är därför mindre gasbildande och orsakar därför mindre obalans i Vata dosha. Mungbönor tillagas traditionellt som en halvflytande, väl kryddad soppa, det som brukar kallas för "dal" inom den indiska / ayurvediska matlagningen. Mungbönor bör tillagas tillräckligt länge, så att konsistensen blir lite mosig. 

Det är viktigt att skölja bönorna noga innan de tillagas. Passar bra för alla doshor. Gott med kryddor som gurkmeja, hing, kummin, ingefära, bergsalt eller Vata, Pitta, Kapha churna kryddblandning.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Annons:
Huygens
2015-05-02 20:44
#1

Blir man mer sur i magen av gröna mungbönor? Ska man koka gröna mungbönor längre än 15 minuter?

retep
2015-05-02 22:39
#2

Inte sur kanske, mer så att man får luft i magen och blir uppblåst. Framför allt är de mer svårsmälta än skalade mungbönnor. Det bästa man kan göra med gröna mungbönor är att grodda dem, alternativt att blötlägga över natten och sedan koka dem ca: 1 tim.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Huygens
2015-05-02 23:24
#3

Oj, 1 timme. Det var mer än jag räknade med.

retep
2015-05-02 23:32
#4

Fel av mig…Det bästa man kan göra med gröna mungbönor, det är att byta ut dem mot skalade gula mungbönor

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Huygens
2015-05-02 23:42
#5

Får hålla utkik efter gula.🙂

Upp till toppen
Annons: