Livsstil

Övergå tll vegetarisk kost, tips

2015-07-12 18:43 #0 av: Panil

Hej alla!

Jag bestämde mig för ett tag sedan för att bli vegetarian. Jag gör detta av helt etiska skäl, jag älskar kött, men jag känner att jag inte kan fortsätta äta det då jag länge mått illa av hur djur behandlas runt om i världen.

Jag har försökt bli vegetarian några gånger under min livstid men alltid misslyckats då jag gått för snabbt fram, alltså helt tagit bort både kött och mjölprodukter. Denna gången har jag valt att göra det i steg.

Jag har varit utan nötkött i 6 veckor och griskött i nu 4 veckor. Hade tänkt att ta bort kyckling men väljer att ha kvar det 1 vecka till då jag inte alls vet vad jag ska ersätta det med!

Jag har börjat äta quinoa och har läst att man kan ersätta köttet med bönor och linser men jag har alltid haft svårt för båda då det varit så smuligt när jag ätit det, det har aldrig varit äckligt men jag har svårt för mat som har konstig konsistens.

Har ni några tips som gör det lättare att äta bönor? Och andra tips för att göra hela denna övergången lättare?

Anmäl
2015-07-12 18:49 #1 av: InkaAthilea

Just bönor är väldigt gott som röror på macka. Istället för smör/ost/ annat pålägg....

tex:

https://saltakvarn.wordpress.com/2011/04/29/goda-bonroror/


"Världen är som en spegel -den reflekterar allt du gör, om du ler mot världen så ler världen mot dig!"

Anmäl
2015-07-12 19:03 #2 av: InkaAthilea

sen... det finns himla många bloggar som gör det lättare att inspireras av....

 I början som vegetarian kan det vara svårt att veta vad man ska äta eller ha för komplement istället  för kött.

Här är några förslag på bloggar jag gillar

http://amyspieceofcake.blogspot.se/2013/03/vegetarisk-viltgryta.html

http://2argavegetarianer.blogspot.se/2011/06/risotto-pa-torkad-svamp.html

http://lchfveggiestyle.blogspot.se/2012/09/vegetarisk-skagenrora.html

...

"Världen är som en spegel -den reflekterar allt du gör, om du ler mot världen så ler världen mot dig!"

Anmäl
2015-07-12 21:12 #3 av: Sarah

Fundera på om du kan göra om några av dina favvorecept till vego. Att ha en bas på ca 10 recept hjälper mycket i vardagen :)

Anmäl
2015-07-12 23:52 #4 av: enrödgroda

Böner och linser gör sig bäst i mustiga varma grytor, riktig sådan där "krypa upp i soffan med en stor skål mexikansk bönsopps med en massa tomat som man trycker i sig med nacho-chips".

Vilket kanske inte är så bra med tanke på att vi är i den varmaste delen av året, men tips inför hösten kanske?

Om det är protein du är orolig för tänker jag säga samma sak varje gång nån proar sig för protein:

I västvärlden är det oerhört svårt att lida av en sådan bristsjukdom om man inte medvetet svälter sig själv. Ät en rik och varierad kost med mycket fullkorn och blablabla, samma sak som säller för köttätare.

Prova att googla "vegan *sak of your choice* sources chart" om du funderar över något, tex kalcium eller järn.

Anmäl
2015-07-13 11:18 #5 av: Tant Grön

#4 Vad gott det låter, nästan så jag längtar till hösten.GladHar du ett recept?

Anmäl
2015-07-13 13:15 #6 av: enrödgroda

#5 Absolut! Det är en lätt modifierad verision av ett recept från boken "Grön Mat" :)

  • 1 Stor eller två små gula lökar
  • 3 Vitlöksklyftor
  • ca 0.5 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 pkt passerade tomater (ca 500g)
  • 5 tomater
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 nypa strösöcker
  • Saften från 1 lime
  • Oregano, chiliflakes, koriander, spiskummin, salt och peppar efter smak (gärna ganska mycket tycker jag)
  • Olja att steka i
  1. Hacka all lök fint och stek i olja tills den blir mjuk och tillsätt sedan kryddorna.
  2. Häll i vatten, tomatsås och buljongtärning, låt koka upp.
  3. Hacka tomaterna i små bitar och häll ner de i den kokande soppan. Där ska de ligga under lock ganska länge (typ 10 minuter kanske?) så att de nästan kokar sönder.
  4. Häll av och skölj av bönorna och släng ner de med. Låt koka/sjuda på svag värme ganska länge så att de suger upp alla trevliga smaker.
  5. Ha i socker och limesaften, servera med nachos, majs och andra trevliga saker!

Kanske inte världens mest exakta recept, jag brukar göra det lite på en höft...

Hittade till och med en bild på den (!?!?!?!)


Anmäl
2015-07-13 13:31 #7 av: Tant Grön

#6 Kan nog inte vänta till hösten. Detta måste jag prova snarast. Skrattar

Tusen tack för receptet.

Anmäl
2015-07-13 20:52 #8 av: enrödgroda

#7 Varsågod, det var inget :)

Och det finns ju ingenting som säger att man inte kan trotsa naturen och äta den i 27-gradig värme ändå (hehehe >:)  )

Anmäl
2015-07-14 00:17 #9 av: Sarah

Gröna bönor kanske funkar bättre. Edamame köps fryst, är inte lika mjöliga.

Anmäl
2015-07-24 07:17 #10 av: Lavine

Edamamebönor, eller gröna sojabönor, är verkligen goda och mer att tugga.

Annars tänker jag att du gör bönbiffar av bönorna. Har du en mixer så kommer det att bli en smet och inte alls "kännas" som bönor. Går annars även att mosa med gaffel., blir mer chunky då. Googla på bönbiffar och bönburgare. Jag har själv använt t ex svarta bönor och kidneybönor till det. Kikärtor ihop med fetaost blir också jättebra biffar.

Jag använder sojagrytbitar i stället för kyckling, det finns både fryst och torkat.

Anmäl
2015-07-25 01:14 #11 av: Tant Grön

#6 Skall det verkligen vara en halv liter vatten? Jag tog bara 0.3 liter, men hade nog velat ha ännu mindre vätska. Annars var den mycket god. Åt alldeles för mycket och kommer att göra den fler gånger.

Anmäl
2015-07-28 07:42 #12 av: Tove-

Tjo!

Matlistor, matlistor och åter matlistor. Planera i förväg så slipper du gå igenom hela tankeprocessen varje dag. Googla favoritrecepten men lägg till "vegetarisk/vegetarian" så behöver du inte själv komma på hur du ska ersätta köttingredienserna. 

Bönröror och hummus på macka är ett schysst sätt att få sig lite extra protein vid frukost och mellanmål, dessutom kanske mixade bönor funkar bättre om du har lite svårt för konsistensen? Men egentligen behöver du oroa dig för att få i dig för lite protein, som någon skrev här tidigare är det svårt att få proteinbrist om du inte medvetet svälter dig. 

Lycka till! 

Anmäl
2015-07-29 22:32 #13 av: Panil

Tack för alla tips!

Gjorde falafel häromdagen, brukar äta falafel men då från ett snabbmatsställe. Gillar verkligen falafel! Ska testa göra biffar på bönor, det kan säker bli jättebra. Har köpt hem nötter, linser bönor och frön så jag har det hemma,även mycket Spenat som jag brukar ha vanligt både till frukost och middag.

Åt min sista kyckling i söndags så nu ska jag börja vänja mig att inte plocka fram det när jag blir hungrig. Får googla mer och se vad som finns :)

Anmäl
2015-07-31 07:38 #14 av: Tove-

#13 Tjoho SkrattarKan i så fall tipsa om den här bön- och majsburgaren också. Passar bra såhär inför helgen!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.