Allmänt

Men då äter du väl i alla fall fisk?

2008-10-05 14:42 #0 av: Sarah

Sedan sex månader tillbaka är inte kött längre en del av min kost. Det var inte så att jag en dag bestämde mig för att nu får det vara nog. Faktum är att det var mitt ex som var vegan, ville jag hångla så fick jag helt enkelt skippa köttet. Det var först då relationen tog slut som jag tog det …

fisk.jpg

Sedan sex månader tillbaka är inte kött längre en del av min kost. Det var inte så att jag en dag bestämde mig för att nu får det vara nog. Faktum är att det var mitt ex som var vegan, ville jag hångla så fick jag helt enkelt skippa köttet. Det var först då relationen tog slut som jag tog det aktiva valet att faktiskt fortsätta att vara vegetarian. För mig är det dock världens enklaste val. Grönsaker är både godare, fräschare och hälsosammare och ser dessutom väldigt mycket trevligare ut på tallriken! Förutom det väger miljöskäl väldigt tungt för mig, och då har jag inte ens nämnt köttindustrin! Men det här med att jag är vegetarian är uppenbarligen inte helt oproblematiskt för min omgivning. Den första frågan är given - "men du äter väl fisk åtminstone?"

Det här återkommer som ett ständigt tema. Vid ett tillfälle skulle jag och en kompis käka thaimat, på ett ställe med lunchbuffé. Jag frågade personalen om något på buffén var vegetariskt, och de visade mig till ett hörn där hela fyra rätter skulle vara vegetariska. Jag undersökte dem närmare, och konstaterade snabbt att av de fyra rätterna så innehöll en ostronsås och den ena sortens vårrullar innehöll räkor! Vad var det vegetariska med dem? Jag förstår inte hur svårt det kan vara att förstå vad som är kött och inte kött. Sådant som blir kött har en gång haft ansikten, de har haft förmågan att bajsa, och de har någon gång haft en mamma! Hur kan man tycka att det är en skillnad mellan att äta en fisk och att äta en gris? Båda har hjärna, hjärta, ryggrad, de rör sig och de kan se dig i ögonen. För att få kött på tallriken så måste man döda någon först.

Nästa scenario. Fin middag på fin restaurang med ett gäng kollegor. På menyn finns fina rätter av olika dignitet, alla kan få så att de är nöjda och glada - men finns det något vegetariskt? "Ptja, vi har ju grekisk sallad!" Trots att vi lever på tvåtusentalet, då i alla fall större delen av mitt umgänge sedan länge föredrar grönsaker framför kadaver, så är det bästa de flesta restauranger kan uppbringa en grönsallad.

Är det så att man trots allt har tänkt även på vegetarianerna, så inträder en annan norm; den svenska kosttriangel-normen. Man delar helt enkelt in tallriken i kött, potatis/ris/pasta och grönsaker. De allra flesta äter det också just så; man äter en bit kött, till det har man kolhydrater i någon form, och sen dövar man grönsakssamvetet med lite tomat, gurka och paprika - är det riktigt party så kan man lägga till lite kokt broccoli. Ska man laga mat åt vegetarianer - ja då är det logiska för köttätare att man bara byter ut köttet mot köttsubstitut. Om alla köttätare käkar kycklingfilé, då löses det helt enkelt så att vegetarianerna får äta något som ser ut som kyckling, t.ex. quornfiléer. Ska man göra en köttgryta, då stoppar man till vegetarianerna istället i sojakött. För min del är poängen att jag inte heller vill äta min mat på köttätarsättet, det blir helt enkelt ointressant. Vegetarisk mat ska inte se ut som kött eller smaka som kött, då kan man lika gärna äta kött från början!

Sen jag blev vegetarian har jag plötsligt kommit på att det faktiskt är ganska roligt att laga mat. Kanske är det delvis en överlevnadsstrategi, lagar jag maten själv så vet jag åtminstone vad jag stoppar i mig. Nu när jag plötsligt har förvandlats från jag-äter-det-mamma-lagar till att våga prova på olika saker i köket (det här med linser och bönor är en helt ny värld!), så försökte jag laga mat åt mina föräldrar när jag var hemma hos dem senast. Pappa är väldigt enkel, han äter vad man än ställer framför honom och tycker alltid att det är jättegott. Mamma åt också maten med god aptit, men det var som att det ryckte lite i henne mot slutet... och till slut sa hon att hon måste nog ändå ha lite kött till om hon skulle bli mätt. Maten är liksom inte riktig mat om den inte innehåller kött.

Var och en väljer själv vad den vill ha på tallriken, men på frågan i första stycket har jag egentligen bara ett svar: Sen när är fisk en grönsak?

Text: Linnea Ornstein

Foto: Sarah Säll

 

Anmäl
2008-10-05 14:46 #1 av: Sarah

Linnah här på forumet har skrivit denna text ;) Hoppas att bilden är ok, den är avfotad av ett gammalt foto jag tagit. Du får gärna sicka en egen bild annars så lägger jag upp den istället ;)

Anmäl
2008-10-05 17:37 #2 av: Milka

Bra artikel, men jag blir nästan lite ledsen när folk säger att veggisar minsann inte ska äta köttsubstitut, för i så fall kan man ju lika gärna äta kött. Jag tycker att kött smakar gott - men allt annat äcklar mig. Därför är köttsubstitut jättebra, trots att jag nästan aldrig äter något sådant :)

Men det stämmer verkligen att det finns stor oförståelse inför vegetarianer och, speciellt, veganer.

Anmäl
2008-10-05 22:46 #3 av: Sarah

Poängen än nog snarare att folk har svårt att se att det går att äta annat än kött eller köttersättningprodukter.

Anmäl
2008-10-05 23:58 #4 av: Linnah

#1 Bilden är helt ok. :) Knasigt att få sin krönika illustrerad, det tror jag inte har hänt förut.

Ligger precis i sängen och försöker få ihop en ny krönika innan deadline imorgon bitti. Den här gången blir det om finanskrisen - lite längre ifrån vegetarianism alltså. ;)

Anmäl
2008-10-06 00:35 #5 av: Sarah

hehe, jag tycker att det är trevligt med bilder, gör saker trevligare att läsa.

Anmäl
2008-10-06 00:43 #6 av: Linnah

#5 Absolut! Jag är bara ovan. :)

Anmäl
2008-10-07 22:52 #7 av: Mysan59

Jag tycker att både texten och bilden var superbra!

Visserligen hör jag till dom som äter kött-substitut, men det är för att det är bra att ta till när man äter ihop med köttätare, bara att byta ut just köttet mot soja eller quorn, så kan man äta resten ihop.

Fast det är riktigt roligt när man hittar goda recept utan sånt, som tex vegetarisk makaronpudding, där jag brukar ha morötter, lök och tofu bl.a.

Anmäl
2008-10-07 23:00 #8 av: Sarah

Men Mysan, det finns ju mängder av sånna recept här.

Linnah, hur går det med finanskrisen?

Anmäl
2008-10-08 09:24 #9 av: aliciia

jag slutade äta fisk/skaldjur när jag va 5 år ;P för jag hittade typ ett fisköga i maten i SKOLAN :S

Anmäl
2008-10-08 17:57 #10 av: Linnah

#7 Jag äter också köttsubstitut (främst quorn) ibland, men jag föredrar att inte göra det. :) Men ibland är det onekligen väldigt praktiskt att det liksom är mer eller mindre färdigt, och att det bara är att ersätta det de andra äter med nåt liknande eller som åtminstone inte behöver en hel process för att bli till.

#8 Jorå, finanskrisen blev klar innan deadline. :)

Anmäl
2008-10-08 19:44 #11 av: Sarah

Hmm, ngt har förändrats i ingressen och det är inte jag som gjort det...

Anmäl
2008-10-09 16:24 #12 av: Aribigga

Dels tycker jag fisk är äckligt, men sen kan jag inte låta bli att tänka på mina akvariefiskar när jag ser fisk i affären...

Nej för mig är fiskar lika mycket djur som något annat...

Anmäl
2008-10-09 16:46 #13 av: Casiopeia

Ja vad skulle dom annars vara? Simmande växter? ;-) Vissa verkar ju iof tro det.

Anmäl
2008-10-09 17:14 #14 av: Aribigga

#13 Nej men du vet, fiskar är ju egentligen inte riktiga djur. Man behöver inte ta hand om dem och när man tröttnar på dem så spolar man ner dem i toaletten för en långsam död. Det vet väl alla?

;)

Anmäl
2008-10-09 17:24 #15 av: Casiopeia

ja just det ja, vad dum jag är!

Anmäl
2008-10-23 21:22 #16 av: Sarah

simmande växter ;)

Anmäl
2008-10-27 16:07 #17 av: psyko

Jag tycker egentligen det viktiga är inte om att man borde lära köttätare i allmänhet att bli vegeterianer/veganer. Det man borde lära folk är att äta mindre kött. Det är inte naturligt för människan att inte äta kött (men det går ju faktist lika bra att inte göra det), men det är inte heller naturligt att man äter kött varje dag.
Jag skulle faktist tycka att det är helt okej att äta kött kanske 1 gång i veckan.
Det värsta är inte att vi dödar för att äta, utan att djuren behandlas fruktansvärt illa den väldigt korta tid de  lever och ofta de får leva i misär.

Anmäl
2008-10-27 22:54 #18 av: FeliciaS

Jättebra skrivet! :) Tycker det finns så mycket konstigt folk här i världen.

Anmäl
2008-10-28 20:48 #19 av: Saga85

#17 Det där håller jag helt med om och är precis det budskap jag försöker förmedla om jag råkar dras in i en debatt med någon.

Anmäl
2008-12-10 00:13 #20 av: Siggen

Jättebra artikel!

Har haft många diskussioner med både mamma och pappa om att äta fisk, jag har övertalat dem att få bli vegetarian, har tänkt bli det till julen.. De tyckte tidigare dock att jag skulle äta fisk, enligt dem så kände fiskarna inget och det var minsann inte synd om dem :O Dock så tänker jag inte äta fisk :) Men i alla fall, de tycker då att jag ska äta fiskleveroljekapslar, för att få i mig Omega 3.. Vet dock inte riktigt vad jag tycker om det.. Hehe, vet inte varför jag skulle nämna det här, men jaja :)

Anmäl
2008-12-10 01:42 #21 av: Casiopeia

#20 Bara för att fiskar inte kan skrika och grimagera betyder inte att dom inte känner smärta. Fråga dina föräldrar hur de tror fiskarna hittar mat om de inte har någon känsel? De använder ju sina läppar för att känna efter vad som är ätbart eller ej, faktum är att de har fler känselnerver i sina läppar än vad vi människor har av den anledningen. Känseln är ju en av deras viktigaste sinnen. Inte bara kan de känna smärta- det känner troligen mer smärta av att få en krok i läppen än vad vi människor gör. De har bara inte möjlighet att visa det lika tydligt som vi. Här är en artikel från djurskyddsmyndigheten som du kan visa dom.

Om inte det räcker som argument kan du ju köpa boken Tyst hav till dom i julklapp. Den tar upp de ekologiska konsekvenserna av att äta fisk och är riktigt skrämmande läsning.

Omega3 finns i växtriket, bla. i raps- och linfröolja. Du behöver alltså inte äta fisk för att få i dig det.

Anmäl
2008-12-10 13:06 #22 av: Sarah

Ja, tyst hav är fruktansvärt bra! Och fruktansvärd...

Anmäl
2009-02-16 21:02 #23 av: LaBandita

När jag blev vegetarian för omkring 4 månader sen så var folk i min omgivning väldigt stötta över att jag blev vegetarian. Det var helt knäppt i deras ögon. Min syster hade varit såkallad "Halv-vegetarian" lång tid innan, dvs. Hon åt inte rött kött. Hon tyckte helt enkelt inte om det. Fisk och fågel åt hon, och det gör hon än idag.

När jag bestämde mig för att bli vegetarian, så var det av helt andra skäl. Jag tyckte inte att det var rätt att ta livet av individer helt enkelt. Men alla i min omgivning antog att jag blev vegetarian för "att min syster är det", och det tog någon månad eller så innan folk förstod att jag och min syster hade olika syn på det hela. Så i början fick jag höra jättemycket "Jag ska laga kyckling, visst tycker du om kyckling?" Och då jag sade som det var blev folk jättesura (speciellt mina föräldrar) och sa "MEN VADDÅ, EMMA ÄTER JU KYCKLING?!"

Gug vad denna kommentar har gjort mig irriterad. Men folk har förstått hyfsat nu. Och de har precis börjat smälta smått att jag inte äter fisk heller. Hurra!

Anmäl
2009-02-16 21:52 #24 av: SofiaOfSweden

Jag förstår inte varför det anses som lite "fel" att äta köttsubstitut; jag själv äter inte kött för att jag tycker att det är fel att djur föds för att dödas. De är produkter på denna jord, precis som en imac eller sony ericsson-mobil trots att de har ett lika rikt känsloliv som oss människor.

Den dag människan slutar betrakta djuret som ett stycke kött som kan bringa pengar i stället för individen börjar jag att äta kött igen. Men förmodligen har jag säkert blivit tillräckligt avvand att jag tycker att det smakar äckligt, men det är en annan historia.

Anmäl
2009-02-19 12:13 #25 av: snurro89

Tycker de är taskigt att skriva sådär, Det är la bättre att äta fisk (och skaldjur) Och inte äta något annat djur? Än att bara äta kött Jag stödjer nästan ingen köttproduktion Jag äter fisk ytterst sällan och fiskar upp den själv Mest då jag vet att den dött på ett såkallat bra sätt Jag menar Visst fiskar är ett djur oxå med känslor ögon hjärta och sådant visst skaldjur med Men jag kan inte se dem på samma sätt som En ko (tillexempel) Jag kan verkligen inte göra det men äter Fisk och skaldjur med lite ångest i mitt hjärta men går verkligen inte att sluta dock försöker jag äta mindre .. :) Dricker inte heller mjölk så ofta eller äter ost så ofta.. :D

Anmäl
2009-02-19 14:01 #26 av: Casiopeia

#25 ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om du bara äter fisk som du fångat själv och inte har något problem med det så är det ju gott så.

Du kan inte se fiskar på samma vis som kor, men det kan kanske andra göra. Är det då "taskigt" av dom att ha den åsikten?

Anmäl
2009-02-19 14:36 #27 av: snurro89

nej inte taskiga använde felord:)

Anmäl
2010-02-04 15:56 #28 av: Moctezuma

"Men nog äter du väl fisk?" var en återkommande fras i början, känner igen mig där faktiskt...

Anmäl
2010-02-15 14:38 #29 av: Lena1971

Det sura är när den frågan kommer från "vegetarianer", som envetet påstår att fisk ingår i en vegetarisk diet.  Jag brukar häpet utropa att jag inte visste att fiskar tillhör växtriket. Skrattande

Anmäl
2010-02-27 13:03 #30 av: Peachtrees

#29 Haha, det visste inte jag heller ;)

 

Anmäl
2010-04-08 23:31 #31 av: Bella-R

Toppenbra artikel.

Själv är jag "halvt veg" som jag brukar säga, äter fisk men inget annat.

Är dock påväg att bli helveg, så snart som jag upptäcker annat att stoppa i mig.

/ Bella

Anmäl
2010-04-08 23:55 #32 av: Sarah

Vad är det andra du söker? En ny proteinkälla?

Anmäl
2010-04-09 02:35 #33 av: Bella-R

#32 Menar du mig? :p nej, inte direkt. Något mina smaklökar tycker om snarare. Tar jag bort fisken från min kost, blir det bara pasta, ris & grönsaker. O jag klarar mig inte på det. Äter allt för ensidig kost som det är. Lök är något av det äckligaste jag vet, spyr av bara lukten från det, så alla sorters lök - röd, gul, vit etc - går bort. Och det mesta man hittar i frysdiskarna, veg pizza, veg paj etc - ALLT innehåller lök. Så jag hittar inget för mig. Det är det som hindrar mig från att välja bort fisken i min kost. Jag svälter ihjäl mig om jag väljer bort fisken, hur mycket jag än vill slippa köpa in fisk.

Anmäl
2010-04-09 10:37 #34 av: Sarah

Aha, men du måste ju äta ex linser etc för att klara av en sund veg-kost. Sånt kan du laga från scratch och behöver inte använda lök i :)

Anmäl
2010-04-09 13:58 #35 av: Bella-R

#34 Linser har jag ätit några gånger, men det smakar inget direkt :/ finns det någon sås elr något man kan blanda det i? Är scratch ett varumärke förresten? :p

Anmäl
2010-04-09 14:42 #36 av: FeliciaS

#35 Linser, bönor, tofu finns ju :) Jag tycker då linser och bönor smakar, fisk och kött smakar ju också mer efter vad man kryddar med. Du kan ha linser istället för köttfärs i färssås, göra linsburgare, bönburgare, tofuburgare/bollar, grytor med det i osv osv. Från scratch innebär att man gör det från grunden, alltså lagar det själv.

Anmäl
2010-04-09 15:58 #37 av: Bella-R

#36 Aha jag förstår. Tack för tipsen! :D

Anmäl
2010-07-06 00:57 #38 av: [Linxter]

"Vegetarisk mat ska inte se ut som kött eller smaka som kött, då kan man lika gärna äta kött från början!"

Fast nja..jag håller inte mer där. Är det inte bättre att människor äter halvfabrikat som tex quorn än djur? I min värld är det viktigast att djuren blir rättvist behandlade och slipper hamna på folks tallrikar.

Nu har jag varit vegetarian i 26 år så jag vet inte hur kött smakar, men om halvfabrikat kan få fler att bli vegetarianer så är väl det ypperligt..eller vad säger du? Jag säger snarare: Om det finns alternativ som både ser ut som OCH smakar kött - varför i hela friden ska man äta oskyldiga djur?

Anmäl
2010-07-06 00:59 #39 av: [Linxter]

Dessutom finns det både vegetarisk lax, fiskpinnar och räkor. Så det finns verkligen ingen anledning i hela världen att käka varken kött eller fisk i truten.

Anmäl
2010-11-25 03:40 #40 av: gyllenetider

Är oxå nybliven vegetarian... eller snarare lakto-ovo-vegetarian. Dricker/äter mejeriprodukter utom ost för det gillar jag inte. Men ska försöka att mer och mer gå över till att dricka havre/sojamjölk osv....

Har inte ätit just falukorv t.ex. på flera år utan bytt ut den mot sojakorv och den smakar ju exakt som den vanliga, varpå jag håller med #2 att jag tycker att kött smakar gott - men att allt annat äcklar mig. Vet inte riktigt men detta med falukorven var nåt som växte fram bara - alltså jag bestämde mig inte bara för att "Nu ska jag sluta äta korv"... det bara hände typ.

 

Sen är (var) jag inte så glad i nötkött t.ex. - åt det nästan aldrig och heller inte gris. Blev mest kyckling och fisk men jag har märkt att jag på sistone har fått lite äckelkänslor över maten som innehåller just nåt köttigt. Kan inte njuta av den liksom. Sen råkade jag (tyvärr??) se videoklipp på hur dom behandlar djuren på Factory Farm i USA och det var droppen för mig. Jag kommer ALDRIG mer äta kött. Jag känner mig själv och jag brukar inte direkt vara den konsekventa när det gäller att hålla nåt som typ en diet, eller när det gäller att förändra en själv så detta kommer nog att förvåna EN HEL DEL :) Men det bjuder jag på! Jag tror jag kommer må MKT bättre både fysiskt och psykiskt om jag går över till vegetarisk kost.

 

Enda jag undrar nu är: Varför har jag inte gjort det innan?

 

#39 - finns det verkligen vegetarisk lax, fiskpinnar och räkor??? Trodde bara det fanns "veggiekött"...hmm...

Anmäl
2010-12-28 22:58 #41 av: annaforsgren

Älskar den här artikeln :) Jag förstår mig inte på dem som kallar sig vegetarianer och samtidigt äter fisk eller kyckling. Fick är kött, kyckling är kött! Men det verkar som att de anser att fiskar inte har lika mycket känslor bara för att de "bara" är en fisk. "Dem har ju fått simma fritt i havet".. Det räcker inte som argument, äter man fisk så anser jag att man inte är en vegetarian.

Anmäl
2011-02-16 03:35 #42 av: gyllenetider

Lite sen på det är jag allt men har inte varit inloggad Tungan ute

Om man kallar sig själv vegetarian men äter fisk så är man, precis som du säger, inte vegetarian utan pescatorian...  iaf om man ska lita på Wikipedia hehe.

Anmäl
2011-05-15 18:16 #43 av: storost

Var förra veckan i Uppsala och gick till Sushiaffären och bestälde vegetarisk sushi. Första frågan var vegetarian eller vegan. Jag frågade vad skillnaden är och de svarade att vegetarian äter fisk och skaldjur. Sen förklarade jag för honom skillnader i vegan, vegetarian och pescotarian. Sen sa han, att det var bra att jag berättade om skillnader, därför han har gäster som alltid säger att de är vegetarian men beställer sushi med fisk och skaldjur på.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-08-08 11:12 #44 av: TerriZue

Väligt, väldigt bra artikel! Jag ahr också stört mig en hel del på frågan om man äter fisk trots att man är vegetarian. Säger samma sak som du; Sen när är fisk en grönsak?

Jaghar en jobbarkompis som är "vegetarian" och hon uttryckte sig faktiskt på det här sättet: "Men du måste ju hålla med om att det är mer synd om ett djur än om en fisk eller räka." och det enda jag kunde göra var att sucka och skaka på huvudet för jag vet ärligt talat inte vad jag ska svara på en sådan kommentar. Sen när är fisk inte ett djur? Och varför skulle det vara mindre synd om dem än andra djur?

Ibland (eller alldeles för ofta egentligen) förstår jag verkligen inte hur människor tänker, det är deprimerande.

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-05-19 17:29 #45 av: annica77

Men herre gud, det var väl nog att ta i ändå! Jag menar att inte hångla om du ätit kött...Man skall respektera andras matvanor, vare sig man är vegetarian,vegan eller asätare, så är det bara...Jag var asätare förut som jag kallar det till eftersom jag alldrig själv jagade eller dödade djuren utan åt dött djur som en asätare ungefär! Min kille är vegetarian han tycker att det inte spelar någon roll om jag är asätare eller inte, han hånglar mer än kärna med mig ändå.. Jag blev vegtarian för ca 4 månader sedan, ett beslut som jag tog enbart för min hälsa eftersom magen inte började klara av kött av någon form längre...Fick magknip och ibland illamående. Kom fram till att från och med nu får jag hålla mig borta från kött då magen inte längre tål det...När jag slutade äta kött så försvann mitt problem med magen, maknip och ibland till och med magkatarr samt illamående...därmed min orsak till att jag konverterade från att ha varit asätare till vegetarian...

Anmäl
2012-05-19 18:19 #46 av: Sarah

#45 ala har olika preferenser och väljer man att sluta med kött av etiska skäl  brukar man vara mer noga med liknande saker. Jag är inte överförtjust över att pussa på min kille om han precis ätit kött heller :)

Anmäl
2012-05-21 21:35 #47 av: Yeay

#45 Personligen tycker jag att det känns äckligt att hångla med min pojkvän direkt efter han ätit kött. Känns ofräscht, han har ju just haft ett kadaver i munnen. Men om han bara borstar tänderna är det inga problem :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.