Seitan kommer ursprungligen från Buddhistiska munkar, seitan betyder "vete som sjudit" och är även kallad för Muck Duck.
På bilden har vi seitan som är stekt. Foto: Oscar Södros
Seitan görs av vetegluten vilket blir kvar när man tvättat ur stärkelsen. Processen är lätt och det är inte mycket arbete men det tar lång tid att göra. För ca 1000 år sedan letade buddistiska munkar efter något som skulle kunna ersätta kött och de kom på recept på två köttersättare (egentligen tre men jag kommer till det). Det ena var Tofu och det andra Seitan, Tofu görs på sojabönan medans Seitan görs på vetegluten.
Grunden till Seitan är rätt simpel och man kan även göra det hemma, idag finns det tre sätt man kan göra det på, det ena är att man tvättar ur stärkelsen i vattnet, när den är klar så är degen gråtrådig. Konsistensen på Seitan är lite gummiaktigt och ovant första gången man äter det, om man är rädd för konsistensen kan man hacka ner den till små bitar eller köra igenom en köttkvarn för att få mindre bitar och steka till färssås. Det andra sättet är att man köper färdigt vetegluten som i dagens läge bara finns i hälsokostaffärer som man blandar med vatten. Det tredje är att man blandar ner jordnötsmör och vetemjöl special och blötlägger det i ca en timme och grillar i ugnen i en form (vilket tyvärr ger en brödsmak och känsla). Ska man göra seitan själv är det bra att man blandar i B-jäst så man får i sig den vitaminen.
Tofu är gott och nästintill smaklöst och finns i två former, fast och silkes. Många som köpt tofu och tillagat brukar säga att den ger en konstig eftersmak eller besk/syrlig smak det ofta många missar när de köper tofu (ren inte marinerad) är att de inte sköljer av den noga innan de använder den. Silkestofu används oftast som redning men även till varmrätter och serveras vanligtvis med sojasås och kryddor tillsammans med fisk, den är även god som efterrätt med floursocker och Chokladsås. När man gör tofu själv får man kvar av mjölet eller bönorna en massa som liknar gröt, det kan man använda och göra soppa, färssås eller andra liknande rätter.
På bilden har vi seitan som malts ner till färs. Passar bra till köttfärsås och liknande rätter. Foto: Oscar Södros
LÄNKAR:
Snabbseitan
Vanlig seitan
Låtsas silkestofu
Hur man gör tofu