Annons:
Etikettallmänt
Läst 33456 ggr
Sarah
2008-09-21 20:04

Varför blir man vegetarian?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför blir man vegetarian och vilka olika varianter finns det?

ko.jpg

Enligt Sundqvist (2001) kan följande skäl nämnas:

Hälsoskäl. Vegetarianer drabbas inte lika ofta som blandkostare av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer i lungor och tjocktarmen. Vegetarianer har lägre blodtryck och kolesterolvärden.

Renare mat. En vegetarisk kost innehåller mindre av tungmetaller och miljögifter eftersom vegetabilier befinner sig längst ner i näringskedjan.

Etiska skäl. De flesta djur lever under onaturliga förhållanden i djurfabriker och dödas för att bli mat. För många känns det fel.

Miljöskäl. Odling av säd, baljväxter och grönsaker kräver mindre vatten och energi än djurproduktion. Ju större vattenbrist i världen desto större anledning finns till att äta vegetariskt. Grönsaksodlingar ger också betydligt mindre kväveutsläpp än kött-, ägg- och mjölkproduktion. Kväveutsläppen bidrar till försurningen.

Solidariska skäl. Det går 5-10 gånger mer odlingsareal för köttproduktion jämfört med motsvarande mängd vegetabiliskt protein. 90 procent av sojabönsskörden går till djurfoder.

Ekonomiska skäl. Lagas maten av bönor, säd, rotfrukter och säsongens grönsaker och frukter kan det bli betydligt billigare att äta vegetariskt.

Med reservation för att listan inte är komplett.

Vegetariska koster

Vegankost. innehåller endast födoämnen från växtriket som spannmålsprodukter, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, svamp, frukt och bär. Många undviker också produkter som inneburit att djur har utnyttjats som t.ex. läder och skinn, päls och produkter som testats på djur.

Glutenfri vegankost. En vegankost där produkter som innehåller gluten uteslutits. Denna kost väljs oftast av hälsoskäl ex. vid reumatism (RA), mag- och tarmbesvär och allergier.

Syra-bas-balansen. En variant av glutenfri vegankost. Bygger på Dr. Ragnar Bergs teorier om att man dagligen bör äta sju gånger så mycket basbildande föda som syrabildande. All mat är mer eller mindre bas- eller syrabildande.

Frugivorkost. Frugivorerna eller frukterianerna är veganer som låter växterna genomleva hela sin växtcykel. De äter endast växternas egen skörd som frukt, bär, cerealier och nötter även grönsaksfrukter som tomater, paprika, ärter och gurka.

Levande föda. heter det för att all mat äts oupphettad. Anhängarna menar att upphettad mat förlorar sin näring. De är veganer och äter alla slags vegetabilier, speciellt groddar av olika slag. Exempel på levande föda är energidrycker och - soppor. Protein och stärkelse blandas inte i samma måltid. Frukt ätes för sig och man blandar inte syrliga och söta frukter.

Lakto-vegetarisk kost. Dessa äter förutom alla vegetabilier även mjölkprodukter.

Lakto-ovovegetarisk kost. Som ovan och dessutom ägg.

Makrobiotisk kost. Bygger på principen om yin och yang och att få balans mellan dem genom kosten. De anser säd vara det mest balanserade födoämnet. En makrobiotisk kost består till 40-50 procent av kokt säd och fullkornsprodukter och till 25-35 procent av grönsaker och rotfrukter samt till 10-15 procent av baljfrukter och en mindre mängd ca 5-10 procent av frukt, alger och för en del fisk.

Ayurvedisk kost. Enligt ayurvediskt tänkande föds vi med en viss grundkonstitution. De finns tre grundtyper. Beroende på vilken grundtyp eller blandning av grundtyper man är behöver kosten se olika ut för att vi ska må bra.

Demi/fiskvegetarianer är egentligen inte vegetarianer eftersom fisk räknas som animalier.

Källa: vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist, 2001, Ica bokförlag. www.vegkokboken.com

Med reservation för att listan inte är komplett.

Dagar att uppmärksamma

23/4 Försöksdjurens dag www.djurensratt.se www.stifud.se Djurens Rätt har ett tema för dagen som uppmärksammas särskilt.

1/10 Vegetariska världsdagen http://www.vegetarian.se/

2/10 Lantbruksdjurens dag www.djurensratt.se

4/10 Internationella Djurens dag http://www.worldanimalday.org.uk/index.asp

1/11 Internationella vegandagen www.worldveganday.org

Sista fredagen i nov. Pälsfria fredan http://infurmation.com/ffr.html

10/12 Internationella djurrättsdagen www.uncaged.co.uk

Skriv på listan för att FN ska anta en resolution om djurs rättigheter. www.djurensratt.se

Text: Gunnel Petersson

Foto: Sarah Säll

Annons:
Sarah
2008-09-21 20:06
#1

Gunnel, hoppas att du har överseende med att jag la till en bild och en liten ingress ;) Varning för kor…

Abico
2008-09-21 21:51
#2

Mycket bra artikel :)

Hanna 

sighni
2008-09-22 10:45
#3

#1 Det är lugnt!

#2 Tack!

AnnaLundin
2008-09-22 11:52
#4

Lägg gärna till alternativet "tycker helt enkelt inte att kött är gott" som orsak till varför man väljer att bli vegetarian. Det behöver inte vara större skäl än så.

Äter vegetariskt av det skälet, sedan 1986…

Sarah
2008-09-22 12:27
#5

Ja det borde vara med! Men finns inte så mycket att förklara om det ;)

AnnaLundin
2008-09-22 13:01
#6

#5 - behöver väl inte förklaras, det räcker väl att bara nämna det…. ;)

Annons:
sighni
2008-09-22 15:14
#7

Det är naturligtvis en orsak men den brukar inte nämnas av någon anledning.

Jag tog bara med vedertagna inriktningar och motvilja mot kött finns väl med underförstått.

Tänk om fler kunde förstå att veg. mat faktiskt kan vara godare. Många tror inte det.

Abico
2008-09-22 18:43
#8

#7 - Håller helt med om det där sista. Jag har verkligen försökt övertyga mina kompisar att överväga vegetariska alternativ istället för blodiga korvar och annat *rysa* Och den ena av dom brukar glatt prova mina sojabullar och allt vad jag har med mig ;P Men avstå från köttet, aldrig :/ De andra av dom vägrar att ens prova "sånt konstigt" personligen skulle jag väl vilja påstå att det är naturligare att käka bönor än en köttbulle från mamma scans..

Hanna 

Mysan59
2008-09-22 21:16
#9

Jag skulle kunna sätta in bilder här, som skulle få en del köttätare att tänka om lite.

Min sambo har sett dom och försökte ett tag därefter sluta med kött, men han var tyvärr inte tillräckligt motiverad.

aliciia
2008-09-26 19:08
#10

det står i artikeln " Vegetarianer har lägre blodtryck och kolesterolvärden. " och jag har ektremt lågt blod tryck, så jag kanske inte skall vara veg. :S

någon som vet?

sighni
2008-09-27 13:06
#11

#10 Ett tips är väl att diskutera saken med din läkare. Jag tror dock inte att en veg. kost skulle vara farlig för dig. Det menas i texten att många har högt blodtryck och höga kolesterolvärden p.g.a. en för stor andel mättat fett. Mättat fett kommer till största delen från animaliska produkter. Det stod under hälsoskäl. De åkommor som stod nämnda där anses väl till viss del vara livsstilsberoende och en del äter veg. av hälsoskäl för att undvika dem.

Sarah
2008-09-28 20:12
#12

Ja det är ngt positivt. Har du för låga järnvärden exempelvis så kan det vara värt att ta tillskott. Men, jag ska skriva om järn snart och då får du förhoppningsvis tips på hur du kan höja det om det är för lågt.

LinaN
2008-09-30 17:39
#13

Sen finns det de som blir vegetarianer för att de inte TÅL kött. Har en vän o äter han kött så lägger hans tarmsystem av, även när han inte var vegetarian…

Han tål fisk och ägg, men inte rena kött-fyrbenta/tvåbenta-produkter.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Linnah
2008-10-02 01:50
#14

Jag blev faktiskt vegetarian av det sämsta skälet till att börja med: jag fick helt enkelt inte hångla om jag åt kött. Oskyldig Min dåvarande dejt var vegan och jag fick på nåder ha mjölk i teet, men i övrigt var det bara att sluta. Sen bestämde jag mig för att fortsätta av miljöskäl när det tog slut.

Sarah
2008-10-02 02:04
sighni
2009-04-18 21:43
#16

puttar

Creation
2009-04-18 21:55
#17

En annan anledning för miljön är ju att boskapsdjur andas ut metangas, en växthusgas som bidrar till den förstärkta växthuseffekten. Ju fler boskapsdjur som föds upp, ju mer metangas släpps ut i luften.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Siggen
2009-04-19 02:40
#18

#24, hahahhah, den var ju bäst x')Cool

Mvh Sigrid

Upp till toppen
Annons: