Tomat i olika varianter är en storfavorit i matlagningen i ett flertal länder.
Tomaten hör till familjen potatisväxter och tomaten är bäret på plantan. Men, den räknas som en frukt.
Den har sitt ursprung hos Inkafolkt i Peru som odlade de mindre körsbärstomaterna. Senare spred sig tomaten upp mot Mexico och den större varianten som är vanligast idag uppkom. När Européerna kom till Sydamerika under1500-talet tog de med sig tomaten. Men det tog några århundraden för den att bli en etablerad del av matkulturen. På grund av sitt släktskap med potatis och tobak trodde folk att den var giftig.
Nu finns tomaten i mängder av varianter. De kan vara små eller stora, runda eller plommonformade, röda eller gula eller lila eller randiga mm. Bara att välja och vraka.
Plantan är ettårig här i Sverige, men med gynnsamt klimat eller kraftiga växthus kan de leva fler år. Men, det är inte speciellt miljövänligt att driva upp dem i växthus på det sättet. Tomaten får lätt sjukdomar och angrips av parasiter. Tidigare har man använt mycket gifter för att bli av med parasiter, men nu använder de flesta sig av biologisk bekämpning i form av små djur som äter dem. På så sätt är skörden och miljön giftfri.
Tomaten består till största del av vatten. Men, de 7 % som inte är vatten är fullproppade med nyttigheter. Lykopen är det röda färgämnet i tomaten och är en typ av karoten. Det är en antioixdant som man tro har positiva effekter då det kommer till att minska risken för vissa sjukdomar. Exempelvis hjärt -och kärlsjukdomar, diabetes, vissa typer av cancer och benskörhet. Det som är intressant med Lykopen är att det är lättare att ta upp om det värmts upp. Speciellt då skalen är med. Tomatpuré som är gjort på tomater med skal är det som innehåller mest Lykopen. Ketchup har också ett högt innehåll. Tyvärr är det ofta mycket socker i ketchup. Även tomater på burk är väldigt nyttigt, speciellt då skalet är kvar.
Det är inte bara lykopenet som är nyttigt i tomater, de innehåller även mycket vitaminer och mineraler.
Ett varningens finger. Plantan är giftig och det är bara frukten som sa ätas. Tomat är dessutom en av de vanligaste födoämnesallergierna.
Är du inte allergisk, fram med grytan och laga något på tomater med skal.
Källor: www.wikipedia.se, Bra Böckers Lexicon. www.odla.nu www.nyfikenvital.nu
Foto: Sarah Säll