Annons:
Etikettallmänt
Läst 11493 ggr
Sarah
2008-03-27 18:48

Köttet är den största miljöboven.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vill du bli mer miljövänlig? Ät mindre kött. Frekvent kommer det nya rapporter som visar att köttindustrin släpper ut mer växthusgaser än vad exempelvis hela transportindustrin gör. Det finns även andra stora miljövinster att vinna genom att välja bort kött.

Hösten 2006 kom FNs livsmedelsorgan FAO ut med en rapport (Livsestock´s long shadow) som visade att köttindustrin släpper ut mer växthusgaser än hela transportindustrin. Hela 18% av alla växthusgaser kommer från uppfödningen av boskap. Det gäller även för mejeriprodukter.

Allt är dock inte koldioxid utan mycket kommer från den metan som kor släpper ut då de idisslar. Metangasen har ca 23 gånger så stor inverkan på miljön som koldioxid har. Även dikväveoxid är ett problem. Det kommer av de stora mängder avföring som samlas på de ställen som djur föds upp på. Dessutom orsakar all ammoniak som kommer ut i naturen exempelvis försurning av vattendrag.

Vad är det mer för miljöproblem med djurindustrin? Snabbt genomgånget så kräver ett kilo kött mellan tio och tjugo gånger mer resurser än vad exempelvis baljväxter gör. Eftersom djur i regel inte äter gräs på naurliga ängar så behövs det mark för att föda djuren. Med mat som vi människor kan äta direkt istället. Med andra ord, minst tio gånger mer mark behöver odlas, minst tio gånger mer vatten från sötvattenkällor som på många ställen är en bristvara, minst tio gånger mer gödningsmedel behövs, minst tio gånger mer maskiner och drivmedel behövs.

Enligt en rapport från grön ungdom har en japansk rapport visat att ett kilo nötkött släpper ut lika mycket växthusgaser som en bensindriven bil gör under tre timmars körning eller 20-25 mil. Det är mycket för något som är totalt onödigt för oss.

En första kort text om miljöproblemen, men det kommer fler.

http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/

http://www.gronungdom.se/article/2051

Av: Sarah

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Sarah'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Sarah', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-27
Annons:
Madde
2008-03-29 16:16
#1

Det här berättade en kollega till mig. Och jag måste säga att jag hade ingen aning om det här förän hon sa något. 

Så jättebra att du tar upp det här, för alla behöver vi nog lära oss att ta vara på naturen. Även om det skulle innebära att äta mer vegetariskt.

Själv kommer jag nog aldrig sluta äta kött, men jag kan alltid göra något för att försöka äta annan kost också.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

camillal777
2008-03-29 18:43
#2

Tack för mycket intressant info. Detta är något många gärna blundar för,konsekvenserna av våra val i livet.

Yvve
2008-03-29 21:05
#3

Men om alla skulle bli vegetarianer så skulle det ändå behöva odlas mycket och det skulle bli alldeles för många vilda djur och tama,, och när en popullation blir stor så brukar det resultera med sjukdommar(pester)..jag tror det behöver vara en ballans mellan kött och vege människor…själv är jag en blandning av veg/lite kött.

camillal777
2008-03-31 00:56
#4

Det skulle ju behöva odlas på mindre arealer om alla var vegetarianer. Tamdjuren skulle ju aldrig bli för många om ingen födde upp dom. Vilda djur skulle klara sig alldeles utmärkt utan oss människor. Så tror jag.

Robinsnel
2008-03-31 00:58
#5

Vilda djurs populationer håller sig själva nere i antal genom sjukdomar och tillgång på mat osv ja…

Hoppfull
2008-03-31 10:56
#6

Tänker du då att vi inte ska ha tamboskap som kor som ger mjölk ost och smör heller camilla eller? Eller är det den industriella uppfödningen du menar?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
Sarah
2008-03-31 17:45
#7

#3 Det är ett vanligt antagande, men i mina ögon kommer det aldrig att bli ett problem. Man kommer att föda upp färre och färre allt eftersom. Mer mark kan användas till en växande mänsklig population samtidigt som mer mark kan återgå till att bara vara vild natur, med det växt och djurliv som hör vild natur till. Det kommer aldrig bli så att vi plötsligt står här med miljarder tamdjur som vi inte vet vad vi ska göra av :)

Hoppfull
2008-03-31 18:36
#8

Sarah du menar #3 va?? Eller är jag lite snurrig Generad

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Sarah
2008-03-31 18:57
#9

Oj ja det menade jag ju såklart!!! ;) Sorry, ändrar direkt.

Yvve
2008-03-31 20:41
#10

Jag menade den vilda poulationen djur blir stor om man inte skjuter endel,,,och jag tror inte det blir miljader med tam djur,, det är efterfrågan som styr produktionen, för finns det inte marknad för det så kommer det inte ske sådan uppfödning, ..och det är bara så att alla kan inte bli vegtarianer för deras kroppar&sinnen är inte gjorda för det,,men jag tror att det är mera vanligt att när man kommer upp i åldern att kroppen vill ha mera lättare mat änn kött,,fast jag hadde min perjod tidigt sådär efter 25år,,nu kan jag äta kött utan må dåligt,, men det är begränsd konsumtion och mest kyckling&nötfärs&fisk…

camillal777
2008-03-31 21:29
#11

Det finns säkert ett humant sätt att hålla kor på där man kan ta en del av mjölken, där kalvarna inte får lida såsom nu.

Frågan är om vi med våra magar som liknar grisars eg ska dricka mjölk från idissalre? Detta är en mycket svårsmält mjölk, skulle man ge komjölk till griskultingar så skulle dom må väldigt dåligt…

Kanske ska vi se oss om efter alternativ till komjölk? Min lilla tanke…Mina tankar..

Robinsnel
2008-03-31 21:37
#12

#11 Hehe.. Då skulle jag rekommendera sojamjölk! Skrattande

Hoppfull
2008-03-31 21:50
#13

Ja själv har inga direkta åsikter varken hit eller dit, jag var mest nyfiken på hur du tänkte :)

Jag dricker inte mjölk själv, men grädde i mat vid fest och på tårta el efterrätt… eller smör att steka i är jag inte emot, inte heller lite riven västerbottensost i en paj… eller förr (före candidan) en god ädelost…  ;) Fast jag tycker alternativen är ganska äckliga… då lagar jag mycket heller mat helt utan mjölk (har gjort i så i ca 15 år innan)

Men ska man ha kor så ska det förstås vara för husbehov… inte mer, och mjölken går väl till kalvarna… ?? :) Är uppvuxen på ett litet lantbruk själv, vi hade korna enbart för husbehov och levde i övrigt av jakt, fiske och helodlade grönsaker och potatis, bär från skogen till sylt och saft så långt det gick i Lapplands inland.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Annons:
camillal777
2008-03-31 21:52
#14

;) Är nästan vegan;) gillar sojamjölken, även havre och rismjölken är go. Sojayoghurt med. Jag har jobbat lite som mjölkerska så jag önskade fler hittade dessa alternativ, ;)

Sarah
2008-03-31 21:59
#15

Om det finns mark så finns det ingen anledning att vilda djur ska blir för många. Som Robin sa så kontrolleras det ganska bra av sig självt. Jakt är ett annat ämne som vi gärna kan diskutera vid tillfälle. Själv tror jag att låter man naturen vara ifred så löser den sina problem själv.

Här handlar det om direkt mljöpåverkan ;)

Abico
2008-04-01 13:03
#16

Bra artikel - jag har hört om det tidigare men vill gärna läsa mer om hur man kan hjälpa miljön som vegetarian ^^

Hanna 

Sarah
2008-04-01 22:04
#17

Det kommer fler miljöartiklar. Jag är väldigt intresserad ev miljöfrågor. Ville mest komma igång så det blev en liten kortis.

Wiizy
2008-04-16 22:26
#18

Bra artiklel! ^^

Sarah
2008-04-16 22:45
Pasi
2008-07-09 12:53
#20

På vilket sätt försurar ammoniak vattendragen?

Vattnet och näringen som stoppas i en ko är inte förbrukad näring (vatten) utan den största mängden kommer ut igen och kan återanvändas (gödsel).
Resterande mängd kommer naturen till godo efter att någon ätit upp kon….tyvärr används inte detta till gödsling, vilket det borde i ett väl fungerande kretslopp.Glad

Annons:
odezza
2008-07-10 13:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Undrar vilka som tjänar mest på att beskyller idisslarna för växthusgasutsläppen…?

"still lost in space and time"

odezza
2008-07-10 13:24
#22

Oops, försökte verkligen redigera mitt inlägg… men det gick inte trots att det var inom en timme…

Ska givetvis vara ett "man"  mellan "att" och "beskyller"…! Generad

"still lost in space and time"

Sarah
2008-07-10 22:52
#23

Jag tror inte att FN tjänar på att säga att mest växthusgas släpps ut av köttindustrin. Det är ett konstaternade.

Ammoniak är ett otrevligt ämne i för stor mängd. Allt ovan är referat från rapporten som finns länkad till. Jag är nationalekonom inte kemist.

Sarah
2008-07-10 22:55
#24

Det jag tycker är extra kul är att varje svensk äter i snitt ca 60 kg kött per år. Vi kör kanske i snitt 12-1500 mil per år. Det blir då lika mycket växthusgasutsläpp. Förmodligen släpper jag och min mor ut ungefär lika mycket då vi valt en var av dessa i vårat liv. Jag bor på landet och skule vra handikappad utan bil trots att min cykel arbeta flitigt.

Sarah
2008-07-10 22:56
#25

Pasi, på vilket sätt är det ett fungerande kretslopp då koncentrationen av djur är för stor på många ställen. Där kan naturen inte ta hand om allt.

Pasi
2008-07-11 11:24
#26

Djurpopulationerna har troligen aldrig varit så låga som nu. Människan är det enda djur som finns i för stort antal….och då menar jag aldeles för stort antal.

Det kon gör är att äta gräs….varav den tar upp det mesta av energin. En del av energin (endast en liten del) blir till metangas och fjärtas ut.
Om inte en ko eller annat gräsätande fä (med bakterier i tarmen som bryter ner cellulosa) äter gräset så förbrukas ändå gräset förr eller senare….bryts ner av bakterier och svamp med koldioxid och metan som resultat. Men då blir all energi i gräset växthusgas!Glad
Kon är en helt naturlig del av kretsloppet, som vilken gräsbetare som helst….dessutom är det inga stora mängder av dess växthusgaser som når atmosfären (till skillnad från vulkaner eller flyget) då gaserna är relativt tunga och helst håller sig vid marken där de tas upp av växter etc.

Några andra, mycket större källor till växthusgas, är havsbottnen, våtmarker och vulkaner (som kan släppa ut lika mycket på en dag som människan gjort på kanske 100år)…men även dessa är lika naturliga som betande djur.

Skall vi se upp för något så är det energiförbrukning, transporter och annan användande av fossila bränslen. De inte bara släpper ut växthusgaser (som legat inkapslade) utan förstör även miljön med sina gifter….ett betydligt större hot mot oss och annat liv.Fundersam

Ammoniak är en stark bas, dvs den neutraliserar syror, därför förstår jag inte hur den kan stå för försurningen!?

Pasi
2008-07-11 11:26
#27

Glömde nämna att den största växthusgasen av dem alla är vattenånga….men inte kan vi väl börja torrlägga haven och sjöarna!?Flört

Annons:
Sarah
2008-07-11 13:58
#28

Nej Pasi, du har fel. Läs rapporerna som kommer. Om du tror att miljarder kor är mindre än någonsin och att de dessutom äter endast gräs… Läs gärna FAOs rapport om kor och växthusgaser. Visst finns det naturliga fenomen som släpper ut växthusgaser, men de är just naturliga fenomen. Inte miljarder och åter miljarder djur.

Jag börjar verkligen tröttna på dina provokationer. Hela tiden håller du dig på gränsen till vad som är accepterbart så det är svårt att säga till på skarpen, men nu gör jag det ändå. Jag har sagt till de som håller på med djurrätt att ta det lite lugnt endast för att behålla en bra stämning här på forumet. Nu säger jag till dig med. Har du något vettigt att säga om vegetraisk kost är du självklart välkommen. Men lägg ner det provokativa.

Pasi
2008-07-11 17:31
#29

Denna tråden handlar faktiskt inte om vegetarisk kost…men även om jag ätit vegetarisk kost så hade jag inte tyckt om spridandet av myter och felaktig information för det egna syftet. När sanningen går emot den egna saken så blir folk arga (jag kallas därför provokativ!?).
Har tyvärr alltid varit sån - rätt skall vara rätt.
Kan det inte vara bra att få en mer nyanserad bild i såna här frågor eller skall bara en åsikt och en vinkling få gälla utan rätt till ifrågasättande?

Kor bör endast äta gräs och örter! Jag är helt emot att man ger dem frön såsom säd och importerad soja.
Innan människan tog över jorden så levde det mer djur på jorden än nu. Människan har utrotat och trängt undan…samt förstört livsvilkoren för mängder av djur.

Om inte korna äter gräset vad händer med det då?Glad

sighni
2008-07-11 20:59
#30

Pasi du hänger med dåligt. Det finns många tunga instanser som kommit fram till att köttkonsumtionen måste minskas av miljöskäl. De har t.o.m. tagit upp det på nyheterna i tv.

När det gäller kornas mat äter fr.a. de mjölkproducerande korna mycket kraftfoder. Kor som enbart lever på gräs verkar ovanligt.

sighni
2008-07-11 21:03
#31

#20 Har du varit vid någon gödselbrunn någon gång? Allt är inte fast material och även att bönderna har krav på sig hur en gödselbrunn ska vara konstruerad så finns det ju läckage. Dessutom regnar det ibland då löses det fasta upp som någon gödslat med. Detta rinner ut någonstans oftast i något vattendrag.

Pasi
2008-07-11 21:33
#32

#30 Om inte korna äter gräset vad händer med det då?Skrattande Undgår vi bildandet av koldioxid och metan då?

Jag är helt emot användningen av kraftfoder då det kostar ur ett miljöperspektiv samtigt som köttet/mjölken blir mindre nyttig pga av allt omega6-fett (Proinflammatoriskt, hindrar kroppens användning av omega3, ökar cancerrisken eftersom det "sprider de fria radikalerna" samt det sänker kroppens immunförsvar).
Bara för att något sägs på TV måste det inte vara sant.Glad

Sarah
2008-07-12 11:25
#33

Det är småsaker du hänger upp dig på och det är det jag inte gillar. Du har själv sagt att du provocerar. Visst kan det bli en del fel i texter och det är bra om det rättas till. Men det behöver inte klankas på minsta lilla lilla grej hela tiden. Jag pratar inte om endast denna tråd. Utan i alla trådar du diskuterar i. Men jaja, nu har jag sagt det och nu kan vi återgå. 

Nej viss behöver saker inte vara sant för att de sägs på tv. Men, man behöver inte söka länge för att hitta dessa saker i forskningen. Om FNs organ säger ngt så kommer jag förmodligen tro på det, speciellt då det styrks från massor av olika håll.

Visst skulle kor endast äta gräs i en fin värd. Idag gör de det inte. Till för inte länge sedan åt de benmjöl. Det är ju bra att man är emot kraftfoder, men du hittar knappast många kor som inte får det. De får gräs i olika varianter som bas, men sedan är det kraftfoder. Jag kan se på grannen här som har ungtjurar. Det är ca tjugo djur. Han har mycket mycket marks för att odla gräs till hö och sedan till kraftfoder. På morgonen när jag åker förbi får dessa tjugo djur närmare 200 liter kraftfoder. Jag vet inte om han ger på kvällen också. Men bara de ca tio literna per djur är fem kilo om dagen. MYCKET!

sighni
2008-07-13 12:20
#34

#32 Sarah har redan svarat. Tack!

Annons:
Pasi
2008-07-13 17:33
#35

#33 Det finns gräsbeteskött att få tag på….vilket jag köper då jag har chansen….ett bra sätt att påverka.

Jag har fortfarande inte fått svar på om växtgasutsläppen minskar då inte korna betar gräset, utan mikroorganismerna får stå för hela nedbrytningen? (ingen småsak, utan själva "huvudet på spiken") 

Angående klimathotet:
FN, Al Gore och många andra säger att växthusgaserna ger klimatförrändringar. De visar tom kurvor för temp och CO2, framtagna genom borrprover i isen på antarktis.
Det som aldrig berättas är att temperaturhöjningen har föregått CO2-höjningen med flera hundra år….något som bekräftas via flera andra liknande borrprojekt. ( uppgifterna finns på nätet…kolla själv, vetja)Glad
Vad som heller inte säga är att ingen konsensus föreligger, utan många framstående forskare anser att det är bluff….något som tystas ner i möjlig mån. Man kanske inte kan lita på allt FN säger….trots allt är det pengar som styr denna världen!

Andra forskares åsikt om klimathotet 

sighni
2008-07-14 22:17
#36

#35 Jag rekommendera dig att läsa "mat miljö rättvisa. köttkonsumtionens påverkan på miljön och den globala livsmedelsförsörjningen" av Jens Holm.

Pasi
2008-07-15 01:33
#37

#36 Jag kanske läser den om jag råkar springa på den.Glad
Tyvärr skriver han att han skall lyfta fram frågor i EU-parlamentet….bla - 3) Förbättra hälsan hos EU-invånarna genom minskad kött- och mjölkkonsumtion Det mättade fettet från mjölk- och köttprodukter orsakar hälsoproblem och är orsak till många vällevnadssjukdomar.

Detta visar att han inte följer forskningen och är påläst. I själva verket finns ingen forskning som stödjer myten att mättat naturligt fett skulle vara farligt. (finns lite att läsa om detta på kostdoktorn…men de som vill fördjupa sig kan alltid läsa Docent Uffe Ravnskovs bok  "fett och kolesterol är hälsosamt") 

Kostdoktorn tar även upp ett betydligt klokare sätt att se på andelen växthusgas ett livsmedel förorsakar….han räknar per kalori istället för kg. Klockt eftersom ett kg livsmedel med högt energiinnehåll inte kan ersättas av ett kg livsmedel med lågt. Glad

Upp till toppen
Annons: