Allmänt

Om sajtvärden :)

2011-04-06 23:39 #0 av: Sarah

Jag blev inspirerad av min Medarbetare Trevor, som är sajtvärd på vegan.ifokus och tänkte göra en snabb presentation av mig själv och mitt engagemang. Så ni vet vem som finns bakom kulisserna :)

Som ni förstått heter jag Sarah :) Jag är 29 år och det här med att folk inte ska äta kött är en väldigt stor del av mitt liv.

Jag blev vegetarian några dagar innan jag fyllde 15, snart är det en halv livstid sedan. Då handlade det om djuren, att jag inte ville äta mina vänner. Jag började gymnasiet under djurrättsrörelsens storhetstid och blev vegan då jag var 16 eller 17. Kommer inte riktigt ihåg. Djuretiska frågor var de viktigaste för mig då och jag engagerade mig i olika grupper och organisationer. Djurens rätt var ju självklart och jag startade upp en lokal ungomsgrupp i Nacka. Det gick åt helvete :) Efter några cirkusdemos splittrades vi pga bråk om hur mycket "våld" som skulle användas för att nå målet.

Jag ska inte kalla mig vegan till 100% idag då jag äter ägg från min granne ibland och mejeriporodukter ibland om jag blir bortbjuden och inte vill komplicera det för folk.

Efter lokalgruppen var jag med i en grupp som då kallades Feminister mot Förtryck. Gick på en del pälsaktioner och kedjade fast mig framför pälsbutiker. Men det var inte heller rätt sak för mig. Nästa grupp blev Food not Bombs, en fantastisk organisation som samlade in mat som var bra men ändå skulle slängas från små matbutiker och lagade veganmat till hemlösa en gång i veckan. Vad som hände med den gruppen vet jag inte riktigt, kändes som att den rann ut i sanden.

Efter det blev jag mindre intresserad av att vara aktiv i grupper och gjorde inte mycket under några år, utom att diskutera med folk i min omgivning och lära mig själv mer.

Sen började jag plugga och nationalekonomi med inriktning miljöekonomi blev det jag ville hålla på med.

Jag startade den här sajten för att hjälpa de som vill lära sig mer om vegetarisk kost och inspirera till att äta mindre kött. Att försöka hålla den levande samtidigt som jag pluggade visade sig vara svårare än jag trott men fina medlemmar och medarbetare har hjälpt till.

Idag har jag byggt hela min karriär runt att folk borde äta mindre kött. Jag doktorerar i miljöekonomi och miljöperspektivet har blivit en enormt stor anledning till min kosthållning. Etiken finns såklart med, men jag finner det enklare att diskutera ur ett miljöpespektiv.

Min avhandling handlar om miljöskatter på kött. Den första delen, som jag jobbar på nu, handlar om hur mlijöskatter på kött kan hjälpa Sverige att nå de miljömål riksdagen satt upp. Att skriva på min avhandling har gjort att engagemanget känns lättare och roligare. Mer och mer ger jag mig ut i den almänna debatten och med en akademisk "titel" har det jag säger plötsligt en annan tygnd. Även om orden är de samma. Tyvärr. I sommar ska jag exempelvis prata för SMMI under Almedalsveckan. Jag har gått från att vara aktivist till att argumentera på ett mer försynt sätt.

Ni ser hur stor del av mitt liv som är tillägnat köttet, men jag gör annat också :) Utöver kött, jag har valt att flytta från Stockholm och ut på landet nära Norrtälje. Här bor jag med mina illrar, katter, möss och två hästar en bit bort. Jag jobbar mycket och då är det skönt att kunna gå ut i skogen eller trädgården för att rensa tankarna.

/Sarah

Anmäl
2011-12-30 12:57 #1 av: [TrevorS]

Va kul att läsa, jag skrev ett svar här när du skrev den, men såg nu att de inlägget inte postades.

Var också ung när jag blev vegetarian från första början, vi är lika på många punkter, det är kul. Skrattande

Anmäl
2012-01-02 11:28 #2 av: sighni

Intressant att läsa. Du kan göra mycket nytta med dina titlar. Bra att du gör det också. Jag blir väldigt ledsen när jag läser om strulet med diskussioner om "våld" osv. och att ditt engagemang i Djurens Rätt avtog. Jag undrar hur många vettiga medlemmar vi egentligen förlorade pga alla dessa tråkiga och meningslösa diskussioner som var under 90-talet?

Anmäl
2012-01-04 02:39 #3 av: Niila

*** borttaget av sajtvärd... på lite fel plats (och anmält av medlem)

Anmäl
2012-01-07 11:12 #4 av: MimmiH

Hej, jag är ny här - vilket fantastiskt engagemang du besitter :) Mycket imponerande o glädjande :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.