Annons:
Etikettmattips
Läst 26286 ggr
[TrevorS]
2011-12-30 12:35

Gott Nytt År - Nyårsmat!

Här är tips på nyårsmat.

Nyår är något som man traditionellt firar övergången till ett nytt år. Den firas normalt mellan natten 31 december och 1 januari. Det kan i vissa städer anordnas mindre och större festivaler där man på natten kan se fyverkerier. Detta görs även hemma hos flera privatpersoner. Fyverkerierna uppskjuts vid 00.00. I Tyskland kallar man även fyrverkeriet vid nyår Silvesterfeuerwerk eftersom Silvester har namnsdag på nyårsdagen, i Sverige stavas namnet Sylvester. Under vikingatiden sammanföll nyår med julblotet, även kallad midvinterblotet. Som sed skulle man avge ett nyårslöfte. Detta skedde på två sätt, att tömma bradgebägare, det andra var att svära vid en galts borst.

Tips på nyårsmat

Fiskrätter:

Köttigt:

Grönsaker:

Tillbehör:

Kakor & Sötsaker:

Dryck: (vegansk alkohol / vegansk läsk)

Annons:
kelfwing
2012-12-12 18:50
#1

Detta var jag planerade att äta en annan nyårsafton. Vad det blir i år vetjag inte. Kanske någon annan har nytta av

Färska rödbetor med getost och honung, ackompanjerad av glaserade och kantarellstuvade svartrötter och varm saffranspotatis. Recept  på färska rödbetor med getost och honung.  Orginalrecepten är på fyra pers och jag behåller den siffran om ni kan också vill ha detta som tillbehör till er huvudrätt. Färska rödbetor med getost och honung  4 pers 1/2 kg färska rödbetor,  ca 4- 5 stycken av normaltstorlek 3 dl vitvinsvinäger 7 dl vatten 6 vitpepparkorn 1 purjolök 3 msk rågade honung, gärna flytande 75 g getost 1. Häll vinägern och vattnet  i en kastrull. 2. Lägg i pepparkornen och låt vätskan koka upp. 3. Lägg i rödbetorna och låt koka tills de är mjuka. 4. Skala rödbetorna under rinnande vatten.  Skär rödbetorna i stavar  (står det i detta recept, men jag tycker nog att i denna kombination är bättre att servea dem halva eller hela, gör som du tycker blir bäst) och lägg dem på ett fat. Strö över getosten. Glaserade svartrötter med kantarellstuvning.

INGREDIENSER

4 portioner

  • ca 200 g svartrötter
  • smör
  • saften av en halv citron
  • 1 msk färsk persilja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 1 l rensande kantareller
  • 1 shalotten eller 1 gul lök, finhackad
  • 2 dl grädde
GÖR SÅ HÄR
  • 1. Skala svartrötterna med potatisskalare, gärna under rinnande vatten så försvinner den klibbighet som uppstår när de skalas. Om du inte ska tillaga dem direkt, lägg dem i en skål med citronvatten.
  • 2. Skär svartrötterna på snedden i tunna skivor cirka två till tre millimeter tjocka. Värm 25 gram smör och bryn rötterna lätt. Tillsätt några matskedar vatten och koka i 2–3 minuter. Tillsätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Koka ytterligare någon minut så att smör och vätska bildar en krämig sky som precis täcker rötterna. Strö över hackad färsk persilja.
  • 3. Fräs kantarellerna tills all vätskan försvunnit.  Tillsätt smör och lök. Fräs en stund.  Tillsätt sedan grädden. Koka ihop till en simmig konsitensten. Smaka av  med salt och nymalen svartpeppar.
  • 4. Lägg upp de glacerade svartrötterna på tallrikar och fördela kantarellen ovanpå

Varm saffranspotatis

Kokar du potatisen dagen innan är detta en snabblagad rätt. Servera som tillbehör eller på buffé. Receptet kan dubbleras. Antal portioner: 4 Ingredienser

1 kg kall kokt potatis
1/2 purjolök
1/2 rödlök
1/2 g saffran (1 paket)
1 vitlöksklyfta
1 krm malen gurkmeja
2 msk olivolja

Gör så här

1. Hacka lök, purjolök och vitlök. Skiva den kalla potatisen. Rör ut saffranet i lite vatten.

2. Fräs lök, purjo och vitlök i olivolja. Tillsätt skivad potatis, saffran och gurkmeja. Rör om och stek tills vattent kokat in och allt fått fin färg.

Till förrätt blir det creme ninon (mousserande grön ärtsoppa)

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

kelfwing
2012-12-12 19:01
#2

http://www.goodstore.se/?p=1451 hittar du recepten till dessa spännade nyårsrätter:

- Norirullar
- Falsk Hummersoppa
- Carpaccio på tofu
- Pepprig vegetarisk tonfisk med aioli
- Vit chokladmousse med hallon och ingefärskompott

De bjuder också på recepten till dessa drycker Belvoir Fläderdrick, Blevor Blodapelsin & Mandarindrink, Belvori Ginger Beerdrink

På denna arlasida http://www.arla.se/templates/printpage____23004.aspx  bjuds de recepten till följande nyårsmeny: Gratinerade kronärtskocksbottnar,  quornfilé med dragonsvängd potatis och kokosglass med lime

http://www.landleyskok.se/2011/12/nyarsspecial-smaktema-vegetariskt.html/ hittar du nyårsmenyn:  krämig kronärtskocksoppa, vegetarisk lasagne med vermouth och chokladcheesecake med citrus.

I flashbacks tråd finns flera förslag på vegetarisk  nyårmat: https://www.flashback.org/t813940

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Upp till toppen
Annons: