Annons:
Etikettmattips
Läst 26794 ggr
kelfwing
2013-03-27 23:02

Påsk

I denna artikel kan du läsa om varför vi firar påsk, om olika påsktraditioner och givetvis en receptsamling (i länkform) till en massa god (lakto-ovo) vegetarisk påskmat.

Påskliljor

Varför firar vi påsk?

Icke – religiös anledning: För att fira våren och solen.

Religiös anledning: Fira minnet av Jesus död och återuppståndelse

Påsktraditioner 

Sedan 1844 firar vi i Sverige påsk efter den gregorianska kalendern och i år infaller vår påsk denna vecka medan de ortodoxt kristnas påsk inte infaller förrän 5 maj i år.   Oftast brukar de bara skilja någon vecka mellan dem två.

Vi hade fest och åt ägg runt påsk innan vi blev kristna i Sverige.   Påsken har också varit en mycket religiös högtid (kristen) men idag har vi blandat traditioner från gammal folktro och kristna traditioner.

Påskkärring, påskakäring, påskkäring, eller påskakärring är alla samma sak.

Enligt gamla svensk folktro flyger häxorna på kvast till Blåkulla för att festa med djävulen . Detta gör de aningen på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen.  De flög på närmaste kvast, en gren, ett redskap eller husdjur. Därför trodde man förr att man var tvungen att ta bort alla kvastar och räfsor på samt måla kors på dörrposterna för att skydda sig mot ondskan.

Barn har klätt ut sig till påskkärringar i alla fall sedan mitten av 1800- talet i alla fall i västsvenska städer.

I de flesta ställen i Sverige går barnen påskakärring på skärtorsdagen men i Västsverige är det vanligare att påskakärringarna knackar dörr på påskafton.

Skär i skärtorsdagen har inget med färgen rosa att göra som man kanske kan tro.  Utan detta skära betyder tvätta.  Namnet har dagen fått då Jesus den här dagen tvättar lärjungarnas fötter denna dag innan de åt den sista nattvarden tillsammans.

Kristna tror att Jesus dog på långfredagen.  Därför fick man förr inte arbeta på denna dag och man skulle klä sig i svart, hålla sig hemma. Barnen fick inte leka, man fick inte gå ut och man fick inte ta emot gäster. . Man tog in påskriset denna dag men inte för att pynta huset utan husbunden skulle piska sitt tjänstefolk och sina barn och detta gjorde man för att man skulle känna och komma ihåg Jesus lidande på korset.

Till 1969 hade de flesta affärer och andra offentliga nöjen stängt på långfredagen. De hade till minne Jesus Korsfästelse. 

På vissa håll tänds och tändes påskeldar och smälls påsksmällare på påskafton.  Förr trodde man att detta skrämde häxorna som var på väg hem från Blåkulla.

De kristna tror att Jesus återuppstod på påsdagen och är därför en dag att fira i den kristna tron.

Källa: wikipedia.se, centrum för tvåspråkighet, lektion.se

gaffel

Påskmat

På blandkostarnas påskbord var ägg och kött det viktigaste förr, då man inte fick äta detta under fasteperioden. Förr fastade man 40 dagar före påsk.  Nu har det fiskrätter som sill, böckling, Janssons Frestelse, lax som många blandkostare förknippar med pjåska.

Lammkött blev vanligt på 1900-talet då man började slakta lamm på våren, innan slaktade man bara lamm på hösten.   Vad som anses vara påskmat hör också ihop med var i landet du bor.

Påskmust är en klassisk dryck att dricka till påskmaten.

Här kommer länkar till goda vegetarisk påskmat uppdelade i kategorierna Ägg, istället för kaviar,istället för sill och strömming, istället för lax och annan fisk, istället för kyckling, istället för korv, Janssons Frestelse, Istället för köttbullar,  efterrätt och godis.

Ägg

Ägg

Färga äggen med lökskal: http://gronaskafferiet.se/naturfargade-agg/

 Djävulsägg 

http://vegomums.com/recept.php?id=1559

Amerikansk äggsallad:

 http://vegomums.com/recept.php?id=200

 Foto: Peter Koskenvoima  Foto: Gabriella Terneborg/Djurensrätt

Pocherade ägg

http://www.ica.se/recept/pasklyx-med-pocherat-708296/

Påskägg med avokado: http://www.vegokoll.se/recept/paskagg-med-avokado

Ugnsomelett med stuvad svamp http://www.ica.se/recept/ugnsomelett-med-stuvad-svamp-715916/

Äggtoddy: http://vegomums.com/recept.php?id=816 

20  Saker du kan ha på ägghalvorna förutom vegetabilisk kaviar:

1. Ajvar

2. Grillade auberginebitar.

3. Gräddfil.

4. Avokadoröra

5. Mixad broccoli.

6. Brysselkål i halvor.

7. Kokt grönkål

8. Gurka

9. Majonnäs

10. Mangold.

11. Riven morot

12. Halva oliver

13. Paprika

14. Persilja

15. Purjolök

16. Rödbetsbiffar

17.  Spenat

18. Tartex

19.  Turkisk yoghurt

20. Krossade äggulor med kryddor (Källa: vegetarisk vardag)

Istället för kaviar:

amarantkaviar 

http://vegania.net/

Vår egen Trevors (sajtvärd på vår systersida veganifokus) vet hur man gör hemgjord vegetarisk kaviar.  Här nedan har jag helt enkelt klippt in Trevors egna ord om hur man gör vegetabiliska kavar.

Quinoakaviar

(svårhetsgrad: lätt) 
Perfekt eftersom det finns röd och svart quinoa att välja mellan.

2 dl quinoa
4 dl vatten
½ tsk salt

Gör så här:

Häll quinoa i vatten i en liten kastrull, koka upp och sänk till lägsta temperatur och låt sjuda utan lock i ca 20 minuter.  Rör försiktigt ner saltet och för att kornen inte ska fastna i varandra. Täck över med lock och låt sjuda i 15 minuter till. (detta är inte enligt anvisningarna på paketet, men den får en fin och "fluffig" konsistens som vi är ute efter). Fluffa till quinoa försiktigt med en gaffel och låt den svalna helt. Serveras sedan som vanlig kaviar.

Agar-agarkaviar (svårhetsgrad: medel/svår)

2½ dl vatten
1 tsk agar-agar
1 msk collorit sojakulör (sojafärg inte för smak!)
salt

Extra: Tom och urtvättad kryddburk med små och stora hål.

Gör så här:

Förbered med att hälla upp kallt vatten i en bunke (fyll gärna nästan full) och ställ in den i frysen. Blanda sedan vatten och agar-agar och koka upp under omrörning, låt koka i någon minut under ständig omrörning tillsätt sojafärgen och rör runt tills den blandat sig med blandningen. Ta fram bunken (jag använder grytvantar, burken blir varm!), häll blandningen i kryddburken och håll den nära vatten och droppa ut vätskan ur burken (om de blir för platta vänta en liten stund och försök igen, vätskan kan vara för varm.). Rör kryddburken runt så du inte droppar ner på samma ställe, det tar ett tag. När du är klar. Låt de ligga där i någon minut, ta av eventuell hinna som kan bildas på ovansidan av vattnet. häll genom en sil och salta med ca ½ tsk salt och rör försiktigt runt. Serveras som vanlig kaviar.

Kaviar på "tub"/Kaviarpastej (svårhetsgran: lätt)

1½ dl quinoakaviar
4 msk solrosolja
1 stor paprika
2 msk tomatpuré
1 nypa salt
några droppar citronsaft

Gör så här:

Hacka paprikan fint. Fräs allt under ständig omrörning i 1-2 minuter. Häll sedan av och mixa tills pastejen blivit slät. Förvaras i kylskåpet med lock.

Eller köp tång-kaviar. Observera dock att den röda ofta innehåller E 120 karmin vilket är krossade löss.

 

Fiskar under båt

Istället för sill och strömming:

Inläggning och saltning var innan kylskåpens och isskåpens tid en nödvändighet för att man skulle ha mat på vinterhalvåret. Inlagd sill och strömming är alltså vardagsrätter från förr som blivit modern festmat.   Som vegetarian kan man göra ”sill” och ”strömming” på aubergine eller squash.  Det går även att lägga in svampen portabello i sillinläggningar.

Grundrecept på auberginesill:

Grundrecept 1: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-

Grundrecept 2: http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Inlagd%20auberginesill

Auberginesillinläggningar.

Chilisill

http://www.greenoption.org/recept/julmat.html

Glasmästar”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill

Lök”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill

Senaps”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill

http://www.greenoption.org/recept/julmat.html

Senap"sill" med kapris och balsamico- lag

http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill

Skärgårdsill

 http://veganvrak.blogspot.se/2008/12/skrgrdssill-utan-sill.html

Vitlöks och dill”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill

Även gurka kan användas istället för sill. Här är ett recept på 

sillagurka: http://www.recept.nu/recept_nu/smaratter_och_tillbehor/gronsaker/sillagurka/

och svampen portabello går också att använda:

Senapsportabello: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf

"Sill"rör

vegansk gubbröra: http://vegankocken.wordpress.com/2012/04/17/vegansk-gubbrora-pa-grovt-brod/

Vegetarisk sillsallad 

http://www.vegokoll.se/recept/vegetarisk-sillsallad

"Strömming"

Vegetarisk Strömming

http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf

Karin Fransson vegetariska variant av kräftströmming

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=337378

Karins kaviarsmakande aubergine (recept är gjort av undertecknad i egen hög person dvs artikelförfattaren till denna artikel).

http://vegan.ifokus.se/discussions/4f9bff4dd3b4fd5e51000e34-karins-kaviarsmakande-aubergine

Istället för lax och annan fisk:

Gravad squash 

http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2339

Rökig havsröra

http://www.vegankrubb.se/tillbaka-fran-vegomassan/

Mock salmon: http://ilovefruktsallad.wordpress.com/2012/02/04/ra-februari-mock-salmon/

Smördegsinbakad laex med spenat. 

http://vegania.net

Vegetarisk laxlåda: http://vegomums.com/recept.php?id=908

Janssons frestelse:

Ansjovisgratängen har sitt ursprung i 1800-talets ansjovislådor. Den moderna varianten av Jansson blev till någon gång vid sekelskiftet 1900. Här nedan har du flera vegetariska varianter av denna klassiker:

Janssons frestelse: http://vegomums.com/recept.php?id=617

Janssons frestelse II: http://vegomums.com/recept.php?id=1107

Helvegetarisk Jansson 1: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf

Helvegetarisk Jansson 2: http://veganvrak.blogspot.se/2008/11/janssons-frestelse.html.

Istället för köttbullar

Köttbullar: Köttbullar brukar anses mycket svenskt. Men faktum att de flesta länder har någon variant av köttbullar.    Vegetariska köttbullar kan göra på i princip de grönsaker, bönor och kryddor man vill.  Här är några varianter som passar till påsk;

Aubergineköttbullar

http://veganen.blogspot.se/2010/09/auberginebullar-

auberginekottbullar.html

Falska köttbullar (även blandkostare älskar dessa)

http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996

Hasselnötsbullar: 

http://vegomums.com/recept.php?id=382

Quornbullar á la Jessica:

 http://vegomums.com/recept.php?id=93

Rödbetsbullar: http://veganen.blogspot.se/search/label/Köttbullar

Solrosbullar: http://veganen.blogspot.se/2011/11/solrosbullar.html

Sojaköttbullar med vitlökssås: http://veganen.blogspot.se/2012/04/sojakottbullar-vitloksas.html

Korv på spett

Istället för korv:

Veggokorv: 

http://veganen.blogspot.se/2011/11/solrosbullar.html 

Höna

Istället för kyckling:

Inga döda kycklingar i denna gryta

http://veganen.blogspot.se/search?q=veggoklubbor

Kycklingfilé av seitan

http://www.vardagsmatad.se/2011/04/11/kycklingfile-av-seitan/

Filé med äpplecider, kök och champinjoner i lergryta. _http://amyspieceofcake.blogspot.se/2013/03/file-med-appelcider-lok-och.html

Rosmarinkryddade sojafiléer: http://www.vegokoll.se/recept/rosmarinkryddade-sojafileer

Vegansk flygande Jakob: http://veganen.blogspot.se/2010/09/svavande-jacob-vegansk-flygande-jakob.html

Veggoklubbor (istället för kyckling)

http://veganen.blogspot.se/2012/04/veggoklubbor-istallet-for-kyckling.html

Födelsedag

Efterrätt:

Tuppkaka: 

http://vegomums.com/recept.php?id=1560

Ananas- och kokoskaka: 

http://vegomums.com/recept.php?id=235

Fuskostkaka: 

http://vegomums.com/recept.php?id=823

Påskbakelse: http://veganen.blogspot.se/2010/09/paskbakelse.html

Påsk

Påskens glasstårta 

https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/paaskens-glasstaarta/

Saras  påsktårta:

https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/saras-paasktaarta/

Godis:

Chokladgrodor: http://vegomums.com/recept.php?id=1332

Fågelbon av choklad: http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/04/paskgodis-fagelbon-av-choklad.html

Fågelbon av choklad och cornflakes https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/f/faagelbon-av-choklad-och-cornflakes/

Limegodishttp://vegomums.com/recept.php?id=1158

Hemgjord marsipan: http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/hemgjord-marsipan/

Marsipanlimpa med nougatfyllning: http://vegomums.com/recept.php?id=1371

Marsipantuppar och kycklingar

https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/m/marsipantuppar-och--kycklingar/

Marisipansägg på tre vis:

https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/paaskens-glasstaarta/

Råa ägg av renaste choklad: http://www.vegankrubb.se/raa-agg-av-renaste-choklad/

Påskdammsugare med mörk rom: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/paask-dammsugare-med-moerk-rom/

Vita vaniljbollar: http://www.vegomums.com/recept.php?id=275

Artikelförfattare: Karin Elfwing

Bilderna är tagna från fotoakuten.se

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Annons:
kelfwing
2013-03-30 16:11
#1

Mer god påskmat hittar du här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=786&artikel=5486885

Vad sägs om god påsksallad med bl.a syltade morötter, inlada rödbetor och smetana, senapsill utan sill där Jädra öl senap ingår i receptet, rödbets-getfeta och ädelostcréme.

Eller fyllda Gapas (mumsbitar i bakade i ugn:

skogssvamp med persiljerot och BBQ-blårök 

rödlöksklyftor med balsamico och finhackad lök

Champinjoner med svartvinbärssenap

Coctailtomater med spacebar och örtsalt

Squashbåtar med krösamossås

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

tlover
2013-04-01 17:49
#2

inget salladspåskaktigt?

jag tyckte mitt påskbord var för "köttigt" öven om min familj tyckte det var gott med vegetariskt efter en helg med "kött på kött"

Jag hade mjölkfri, glutenfri grönsakspaj (lök, broccoli kunde inte göra den vegansk hade inte nog med tofu😕), potatis och vitlöksrätt (typ vegansk potatisgratäng), fröbollar, ägghalvor med tartex, tofusk*nka, och så lyckades jag rota fram lite förvälld spenat m japansk soja på för att få lite grönt på bordet i alla fall.

efterrätten blev vegansk "cheesecake"

det är ju försent för i år men ideer till nästa år kanske?

l'm back

kelfwing
2013-04-01 21:12
#3

Jag är medveten om att det saknas sallad och "riktiga" gröna inslag i ovanstående artikel.  Men då jag hade begränsad tid till artikelen (publicerade den på skärtorsdagen) då stryks de delarna (då de är lätt att hitta sådana recept och kanske lite svårare att hitta vegetariska substitköttdelarna av påskbordet).  Men jag tänker defentivt uppdatera den med gröna inslag som t.e x sallad och sparrispaj till nästa år. 

Dela gärna med er vilka rena grönsaksrätter som ni anser vara påskiga, så kan de infoga i artikeln (givetvis får ni omnämnande i artikeln, men om ni inte vill namnges i artikeln går det också bra).

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Magi-cat
2015-03-30 21:17
#4

Många bra tips, tack!👍


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: