
Nu är det jul igen:historia och vegetariska recept
En julartikel med historiebakgrund till varför svenskar äter som de gör under jul och med vegetariska julrecept.
Historia
Nu sägs det att vi firar jul för att fira Jesus födelse. Men vi har i Norden firat jul längre än vi varit kristna. På fornnordisk tid hade vi jólablot, midvinterblod. Exakt när vi jólablotet inföll tvistar de lärda om, en del säger i slutet på december och andra säger att det var i mitten av januari. I en dikt (ett kväde) till Norges kung Harald Hårfager talas det om att dricka jul. När kristendomen kom till Sverige integrerades julblotet i den kristna julen.
Julklappar
Ordet julklapp kom mer av att man lämnade en elak vers (dikt) på ett vedträd. Med skydd av mörkret klappade man våldsamt på dörren, slängde in klappen och sprang iväg. Detta gjorde svensk allmoge på 1600-talet.
Förr skulle man ge julgåvor till över- och underordnade. Bönder gav mat, öl, brännvin och julljus till drängarna, pigorna och även till soldater och prästen. Borgerliga familjer gav hembiträdet ett klänningstyg.
På 1700- talet började också högre samhällsklasser ge elaka julklappar liknande de som allmogen gjorde på 1600-talet. Senare smälte de två traditionerna ihop och vi fick vårt nuvarande sätt att vi köper julklappar till nära och kära.
Våra jultraditioner
Vi har importerat de flesta av våra jultraditioner från andra länder men olika länder och sedan satt ihop dem till vårt eget svenska sätt att fira jul. Ljusklädd lucia och klädd julgran har vi tagit från Tyskland. Dessa dök upp i svensk herrgårdsmiljö på 1700-talet. Julgranen blev allmängods på 1800-talet.
Den svenska jultomten är en blandning av den svenska lilla gråklädda gårdstomten och rödklädd S:t Nikolaus. Har du rätt ålder inne kanske du har talats om julbocken. Han var inte lika gemytlig som jultomten.
Julmaten
Bröd: Till skillnad från vardagsbrödet var julbrödet figurbröd. I degen använde man siktat mjöl, vört (som degvätska. Ibland hade man också sirap eller saffran i brödet.
Dopp i grytan: Från början var man tvungen att doppa det torra brödet för att kunna äta, så därför är det från början ingen julrätt, det har det blivit i våra dagar.
Vegetariskt recept på dopp i grytan hittar du http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Dopp%20i%20grytan
Gröt: Gröt var förr en festrätt då den var praktisk då många skulle äta samtidigt. Men det var inte havre- eller risgrynsgröt vi åt utan korngrynsgröt.
Laktovegetariskt recept på risgrynsgröt hittar du här: http://www.recept.nu/recept_nu/frukost_och_brunch/ris__couscous_och_andra_gryn/risgrynsgrot_med_kanelstang/
Strikt vegetariskt (veganskt) recept på risgrynsgröt finns här:
http://www.greenoption.org/recept/frukost.html
Inlagd sill och strömming:
Inläggning och saltning var innan kylskåpens och isskåpens tid en nödvändighet för att man skulle ha mat på vinterhalvåret. Inlagd sill och strömming är alltså vardagsrätter från förr som blivit modern festmat. Som vegetarian kan man göra ”sill” och ”strömming” på aubergine eller squash. Det går även att lägga in svampen portabello i sillinläggningar.
Grundrecept på auberginesill: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-
auberginesill
Inlagd aubergnesill: http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Inlagd%20auberginesill
Glasmästar”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Lök”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senaps”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
http://www.greenoption.org/recept/julmat.html
Vitlöks och dill”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senap"sill" med kapris och balsamico- lag
http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senapsportabello: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf
Chilisill:
http://www.greenoption.org/recept/julmat.html
Vegetarisk sillsallad http://www.vegokoll.se/recept/vegetarisk-sillsallad
Vegetarisk Strömming: http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf
Karin Fransson vegetariska variant av kräftströmming:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=337378
Artikelförfattarens egna recept på vegetariska kaviarströmming Karins kavarsmakande aubergine:
http://vegan.ifokus.se/discussions/4f9bff4dd3b4fd5e51000e34-karins-kaviarsmakande-aubergine
Janssons frestelse: Ansjovisgratängen har sitt ursprung i 1800-talets ansjovislådor. Den moderna varianten av Jansson blev till någon gång vid sekelskiftet 1900.
Helvegetarisk Jansson: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf. För laktovegetarisk Jansson byt ut havregrädden mot vanlig grädde.
Vill du ha en lite annorlunda Jansson kan du göra denna: Jansson på kanelen http://www.vanersborgsbostader.se/download/18.3d2f2398117b019e96a80009081/Dorrposten4_07.pdf
Andra lådor man kan ha på det vegetariska julbordet är morotslåda http://www.alltommat.se/recept/Morotslada-17283, kålrotslåda http://www.ica.se/recept/finsk-kalrotslada-5332/, brysselkålslåda http://www.matklubben.se/recept/brysselkaalslaada_59175.html
och ostronskivlingslåda http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Ostronskivlingsl%E5da
Lutfisk: Lutfisk har med medeltidens fasta att göra. Under fastan fick man inte äta kött. Färsk fisk var svår att få tag på under vintern. I början åt man fisken som torrfisk. Den bultades för att bli tuggbar och åts med fett som tillbehör. Sedan kom man på at man kunde lägga fisken i blöt, i lut. Lutfisk har varit en allmän festrätt och inte bara julrätt som idag.
Som vegetarian kan man ersätta lutfisk lut-tofu eller lutlök.
Lutlök:
http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Lutl%F6k%20med%20tillbeh%F6r
Lut- tofu: http://mormonlady.se/vegetarisk-julmat-3/
Annan fisk som kan finna på julbordet i modern tid är lax. Här är några recept för att ersätta den:
Gravad squash http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2339
Vegetarisk laxlåda: http://vegomums.com/recept.php?id=908
Mock salmon: http://ilovefruktsallad.wordpress.com/2012/02/04/ra-februari-mock-salmon/
Julskinka: Att man i Sverige äter så mycket gris beror på att man förr att man åt insaltat kött hela året förutom på julen då man fick färskt kött. Man hade en storslakt på hösten och saltade in köttet. Men man sparade en gris som man slaktade vid jul och som man åt färsk. Det var en riktig lyx på denna tid. Skinkan som är den stora grejen för blandkostare vid jul åt man inte förr utan den styckades i mindre bitar och sparades till sommaren. På denna tid tog man tillvara allt. När man kokade grisen och det feta spadet som blev sparade man och använde man bland annat som dopp i grytan. Äta julskinka började man med i de högre samhällsklasserna på slutet av 1600-talet. Som vegetarian finns det olika alternativ till julskinka, seitanskinka och quornskinka, bönskinka, risskinka, butternut-skinskagriljerad kålrot , rotselleri eller tofu. Det går också att köpa färdig vegetarisk skinka Julsk*nka (fast utan rumpa) i alla fall om du bor i Stockholm eller Malmö.
seitan: http://www.vardagsmatad.se/2011/12/08/var-godaste-julskinka/
sojafärs/quornfiléer: http://www.grapevine.nu/SVno0725_vego2.htm
sojabönor och kikärter: http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=164
risskinka:http://vegan.ifokus.se/discussions/4d71381cb9cb46222d04f9cb-risskinka-fran-1983
butternutpumpa: http://nwt.se/mera/mat_dryck/article824068.ece
kålrot: http://www.spisa.nu/3.20324/recept/vegetarisk-julskinka/
rotselleri: http://vegetarisk.blogg.se/2007/december/rodbetssallad-och-vegetarisk-julskinka.html
tofu: http://vegomums.com/recept.php?id=1362
Köttbullar: Köttbullar brukar anses mycket svenskt. Men faktum att de flesta länder har någon variant av köttbullar. Vegetariska köttbullar kan göra på i princip de grönsaker, bönor och kryddor man vill. Här är några varianter som passar i jul:
Falska köttbullar (även blandkostare älskar dessa): http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996
Vegetariska julköttbullar:
http://gronaskafferiet.se/grona-skafferiets-vegetariska-julkottbullar/
Auberigineköttbullar: http://veganen.blogspot.se/2010/09/auberginebullar-auberginekottbullar.html
Alla recepten i denna artikel är samlade här:
Dopp i grytan: http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Dopp%20i%20grytan
Risgrynsgröt: http://www.recept.nu/recept_nu/frukost_och_brunch/ris__couscous_och_andra_gryn/risgrynsgrot_med_kanelstang/
http://www.greenoption.org/recept/frukost.html
”Sill och fisk”
Grundrecept på auberginesill: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-
auberginesill
Inlagd aubergnesill: http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Inlagd%20auberginesill
Glasmästar”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Lök”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senaps”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
http://www.greenoption.org/recept/julmat.html
Vitlöks och dill”sill”: http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senapsill med kapris och balsamico*- lag
http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d71556ab9cb462227066141-auberginesill
Senapsportabello: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf
Chilisill:
http://www.greenoption.org/recept/julmat.html
Vegetarisk sillsallad http://www.vegokoll.se/recept/vegetarisk-sillsallad
Vegetarisk Strömming: http://uploads.ifokus.se/uploads/63c/63cab27ae5036b7fe400ee534562ce6f/fiskspecial-for-veganifokusse.pdf
Karin Fransson vegetariska variant av kräftströmming:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=337378
Artikelförfattarens egna recept på vegetariska kaviarströmming Karins kavarsmakande aubergine:
http://vegan.ifokus.se/discussions/4f9bff4dd3b4fd5e51000e34-karins-kaviarsmakande-aubergine
Lutlök:
http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Lutl%F6k%20med%20tillbeh%F6r
Lut- tofu: http://mormonlady.se/vegetarisk-julmat-3/
Gravad squash http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2339
Vegetarisk laxlåda: http://vegomums.com/recept.php?id=908
Mock salmon: http://ilovefruktsallad.wordpress.com/2012/02/04/ra-februari-mock-salmon/
Lådor:
Janssons frestelse: http://www.pintomagasin.se/pintojulrecept.pdf.
Jansson på kanelen från gott och grönt nr 4 år 2000. Den räcker till 4 – 8 person- Du behöver 2 potatisar, 2 morötter, 1 bit rotselleri, 3 dl vispgrädde, 1 msk kanel, 1 msk kardemumma, 1 ½ tsk salt, 1 krm svartpeppar, smör till formen + till klickar ovanpå, ½ dl ströbröd .
Värm ugnen till 175 grader. Skala och skär alla rotfrukter i fina strimlor eller riv dem i grovt i en hushållsmaskin. Smöra en ugnssäker och fördela rotfrukterna i formen. Blanda grädden med kanel, kardemumma, salt och peppar och häll blandningen över. Grädda 40- 50 min mitt i ugnen tills grönsakerna är mjuka.
Andra lådor man kan ha på det vegetariska julbordet är morotslåda http://www.alltommat.se/recept/Morotslada-17283 , kålrotslåda http://www.ica.se/recept/finsk-kalrotslada-5332/, brysselkålslåda http://www.matklubben.se/recept/brysselkaalslaada_59175.html
och ostronskivlingslåda http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm#Ostronskivlingsl%E5da
jul”skinka”:
seitan : http://www.vardagsmatad.se/2011/12/08/var-godaste-julskinka/
sojafärs/quornfiléer: http://www.grapevine.nu/SVno0725_vego2.htm
sojabönor och kikärter: http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=164
risskinka:
http://vegan.ifokus.se/discussions/4d71381cb9cb46222d04f9cb-risskinka-fran-1983
butternutpumpa: http://nwt.se/mera/mat_dryck/article824068.ece
kålrot: http://www.spisa.nu/3.20324/recept/vegetarisk-julskinka/
rotselleri: http://vegetarisk.blogg.se/2007/december/rodbetssallad-och-vegetarisk-julskinka.html
tofu: http://vegomums.com/recept.php?id=1362
”Köttbullar”:
Falska köttbullar (även blandkostare älskar dessa): http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996
Vegetariska julköttbullar:
http://gronaskafferiet.se/grona-skafferiets-vegetariska-julkottbullar/
Aubergineköttbullar: http://veganen.blogspot.se/2010/09/auberginebullar-auberginekottbullar.html
Källor: wikipedia.se, www.juligen.se
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
- Redigerat 2020-09-21, 20:00 av Niklas

Nu är det snart dags igen för jul.
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Kan man göra den gravade squashlaxen som rökt på något sätt? Minns att jag tyckte om rökt lax mer än gravad när jag fortfarande åt fisk.

Kanske om du tillsätter liquid smoke? Annars går det ju att köpa Astrid och Apornas rökt f´sk. Den är inte så laxlik men väldigt lik rökt fisk i smaken och väldig god tycker jag.
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Ja, såg det i ett annat recept, undrar bara vad sjutton det är för något.

Liquid smoke hittar du i vanliga livsmedelsaffärer, där oljor och dressingar står. Det finns två varianter av liquid smoke, en variant där du tillsätter rökarom till något vätska för att få en röksmak. en annan där man helt enket har låtit röka något så att det bildas rök och sedn låtit den kondensera/omvandlas tillbaka till vätska. Jag föredrar den senare varianten. Var det bara svammel den här förklaringen eller förstod du något?
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Nej jag fattar, tack så mycket =D

Vad bra att du förstod. Jag tyckte jag yrade i nattmösan 😉
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Puttar upp nu när julen är på ingång :)