# Är marabou lakto ovo vegetariskt?
Author: [Borttaget]

Hejsan! Jag har nyligen fått veta att vassle ofta innehåller löpe från kalvar. Och såg då att marabous choklad innehöll vasslepulver, så jag undrae om det är nån som vet om vasslet som marabou använder innehållwe animaliskt löpe eller vegetabiliskt? -En orolig lakto ovo vegetarian som älskar marabouchoklad

## Comment 1
Author: Condor

#0

Du kan fortsätta att äta din Marabou 🙂

[https://www.ystenzym.se/](https://www.ystenzym.se/)

## Comment 2
Author: Carmarino

Se även diskussionen om [Marabou hjärteask](https://vegetariskt.ifokus.se/discussions/5e46ab238e0e7435a7002f09-marabou-hjartask). Det är inte helt säkert att Marabous choklad kan anses vara vegetarisk.

Från Wikipedia: "termen "vegetabiliskt löpe" är således inte tillåten inom svensk livsmedelsindustri".

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6pe

## Comment 3
Author: Condor

#2

Enligt sidan som jag länkade till är det ystenzym i stället för löpe i chokladen.

Sojalecitin är en biprodukt som bildas när sojaolja raffineras = vegetabiliskt.

## Comment 4
Author: Carmarino

#3 Sojalecitin kan vara animaliskt, se [#1](https://vegetariskt.ifokus.se/discussions/5e46ab238e0e7435a7002f09-marabou-hjartask#1), [#3](https://vegetariskt.ifokus.se/discussions/5e46ab238e0e7435a7002f09-marabou-hjartask#3) och [#7](https://vegetariskt.ifokus.se/discussions/5e46ab238e0e7435a7002f09-marabou-hjartask#7) i diskussionen Marabou hjärteask.

## Comment 5
Author: Condor

#4

Men E 476 är polyglycerol. 

Lecitin är 322:

[https://www.aktavara.org/enummer/6022/e-322-lecitin-antioxidationsmedel](https://www.aktavara.org/enummer/6022/e-322-lecitin-antioxidationsmedel)

"_Utvinns främst ur sojabönor. Förekommer naturligt i alla celler, i stor mängd i äggula, ur vilken det också kan utvinnas. Kan även tillverkas av animaliskt fett_."

Om det betecknas som sojalecitin borde det väl vara sojalecitin.  Skulle det bara stå Lecitin skulle man ju kunna undra.

## Comment 6
Author: Carmarino

#5 Ja, men Marabous choklad innehåller E476 inte 322, åtminstone hjärteasken. Tror inte de använder någon annan till den andra chokladen de gör. Har dock ingen mjölkchokladkaka hemma så att jag kan kolla.

## Comment 7
Author: FataMorgana

.

## Comment 8
Author: Condor

Tilägg:

Nu kollade jag ingredienserna på hjärteasken. Där använder dom både sojalecitin och E476 som emulgator:

[https://www.rosesbycj.se/p/marabou-hjartask/](https://www.rosesbycj.se/p/marabou-hjartask/)

"emulgeringsmedel/emulgatorer (SOJALECITIN, E476),"

Men för mjölkchokladen använder dom endast sojalecitin:

[https://www.torebrings.se/produkt/mjolkchoklad-200-gr-marabou/172118](https://www.torebrings.se/produkt/mjolkchoklad-200-gr-marabou/172118)

"emulgeringsmedel (SOJALECITIN),"

E476 tillverkas av glycerin och man kan inte veta vilket glycerin som de använder. Ofta är det glycerin av GMO soja och det misstänks att vara skadligt för hälsan, eftersom det finns gränsvärden för användningen.

Hjärteasken kanske inte är lakto-ovo vegetarisk. Men mjölkchokladen är det i alla fall.

## Comment 9
Author: FataMorgana

#8 

Precis vad jag ville skriva i inlägg 7, men du hann före.

## Comment 10
Author: Condor

#9

😛

## Comment 11
Author: Carmarino

#8 Ja, det gäller att vara uppmärksam, för kollar man på t.ex. apelsinkrokanten så innehåller den E476.

## Comment 12
Author: Condor

#11

Jag skulle låta bli E476, oavsett om det är vegetabiliskt eller animaliskt. I djurförsök har råttor och möss fått förstorade njurar och lever av ämnet.

[https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691598000568?via%3Dihub](https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691598000568?via%3Dihub)

"_Organ weight analysis revealed an increase in liver and kidney weight in both male and female rats and female mice_."
