Etikettdjurnyheter
Läst 6000 ggr
kelfwing
2013-01-20, 19:11

Månadens djurnyheter; Januari - Februari

En klok medlem här på forumet sa till mig att jag publicerar allehanda djurnyheter i egna trådar gör att andra intressanta trådar hamnar i bakfötet. Därför har jag samlat alla januaris djurnyheter här i samma tråd istället för de som är intresserade. De djurnyheter som fått en egen diskussion har dock fått stanna kvar i i sina respektive trådar.  Hoppas detta underlättar navigeringen på sajten.

Månadens djurnyheter: Januari:

Hund räddad efter fyra meters fall

I en slussport över Göta kanal vid Hajstorp utanför Töreboda ramlade en liten hund ner fyra meter. Räddningstjänsten kunde rädda hunden och återförena hunden med sin ägare.

Källa: sundweb.com

Pudel förgiftades med glykol

Hunden Kajsa hittade en polkagris i trädgården.  Det visade sig at polkagrisen var indränkta i glykol. Glykol är livsfarligt för hundar även i små doser. Glykol finns vanligen i kylarväska Kajsa fick skador på sin ena njure och ligger på sjukhus och får dropp.  Kajsas ägare har hittills lag ned 12.00 kronor i veterinärbesök, specialkost och medicin för Kajsa. Kajsas behandling är inte över och det är inte säkert att hon kommer bli helt frisk från sina skador på njurarna.

Grannarna till Kajsas ägare är rädda för att en djurplågare härjar i området.  Händelsen är polisanmäld och polisen har startat en utredning om djurplågeri.

Källa: sundweb.com

Kvinna hade sex med hundar

I Delaware i USA har en 24- årig kvinna och hennes pojkvän gripits då kvinnan haft sex med hundar upprepade gånger och pojkvännen filmat det hela.  De riskerar ett fängelsestraff på minst två år om de döms.  Läs hela artikeln här:http://nyheter24.se/nyheter/udda/736155-24-arig-kvinna-gripen-for-hundsex

Min personliga kommentar till artikeln om kvinnan som hade sex med hundar: Hur lyder då lagen i Sverige? I Sverige var det dödstraff på djursex till år 1864. År 1944 avkriminaliserades handlingen (som jämförelse avkriminaliserads också homosexualitet samma år och sjukdomsdiagnosen homosexualitet avskaffades 1979 i Sverige).  Sättet att komma åt tidelag (sex med djur) i Sverige är genom lagar om djurplågeri, då man inte får utsätta för skador eller tvång.  Jag vet inte vad du tycker men jag tycker att sex med djur ska vara förbjuden i sig i svensk lag.

Kottekliniken som räddar liv.

Eva Fallström, 64, har drivit Kottekliniken i 8 år (och gör det fortfarande). Hon har räddat livet på 126 igelkottar som kommit in med skador eller ungar som blivit övergivna.  Hon har också tagit hand om harpaltar, fågelungar och ekorrungar.   Eva är också medlem i föreningen Katastrof hjälp - fåglar och vilt (KFV).

Läs hela artikeln om hur Eva räddar kottar här:http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/736381-kottekliniken-som-raddar-liv

Se på en filmsnutt om kottekliniken här:http://www.vk.se/779128/kottekliniken-raddar-djuren

Hård skare gör att rådjuren kan svälta.

Läs och lyssna på hela artikeln om rådjurens situation i vinter: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5409066

Utredning om 69 stulna kor fasas ut

Minns ni att 69 kor stals i julas?  Nu fasas utredningen ut. Läs mer här

http://ekuriren.se/nyheter/sormland/1.1666020-utredning-om-70-stulna-kor-fasas-ut

Privat reflektion angående nyheten om de 69 korna: Är det någon mer än jag som misstänker att korna stals och göms av någon djuraktivist till släkting till bonden som inte vill att korna ska dö?

Dumpningsplats för skjutna djur

Läs artikeln om dumpningsplats för skjutna djur här:http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8219293

På grund av medvetet sabotage kan en dovhjort komma att skjutas

Stängslet till dovhjortarnas inhägnad i Stadsparken i Jönköping har medvetet klippts sönder.   Flera av dovhjortarna har hittat tillbaka men en saknas. Glenn Öster vid Jönköpings kommun säger att de kan bli tvungna att skjuta dovhjorten om den inte kommer tillbaka.

Läs hela artikeln här:http://www.jnytt.se/nyhet/52371/kan-tvingas-skjuta-ihjal-djur-i-stadsparken

Försökte dränka sexbent hundvalp - frikänd

En man åtalades vid byrätten i Helsingör för djurmisshandel för hur han avlivade en valp som var född med fyra bakben.  Hans metod var otillåten. Han försökte först döda valpen genom utstötningsgas från en bil och därefter genom dränkning på ett sätt som enligt åtalet utsatte valpen för högsta grad av smärta, lidelse och ångest.

Byrätten fann det inte bevisat att valpen levde när mannen försökte dränka honom och därför frias mannen.  I Danmark har man rät att själv avliva nyfödda valpar upp till en vecka efter födelsen dock inte genom dränkning vilket rätten i Helsingör påpekar

Den trebenta 10-årige hunden Oscar stal hundmat i en affär.  Oscars ägare var på semester och hundvakten gav tydligen inte tillräckligt med mat till Oscar.  För Oscar gick till affären och stal sin favoritmat från hyllan.  Han blev dock fångad på övervakningskameran.  Butiksägaren tänker dock inte åtala Oscar för brottet. Se videon här nedan.

Källa: sundweb.com

Fridlyst utter blev påkörd i Jämtland

På länsväg 635 vid Mörtån i Jämtland blev en utter påkörd av en bil i fredags (18/1). Uttern dog. Uttrar är fridlysta i Sverige.  Den döda uttern ska skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) för undersökning.

Vargjaken anmäls för djurplågeri i Junsele

En privatperson i Ramsele, Anders Norberg har anmält skyddsjakten på varg till polisen som djurplågeri.  Han reagerade när jakten på en vargtik var inne på sjätte dagen. Han undrade hur länge de skulle stressa henna.   Anders förstår rennäringens problem men menar att statens ersättning till samerna skulle öka.

JK avslår anmälan om förtal från Parken Zoo

Det blir ingen utredning av anmälan om förtal som Parken Zoo gjorde när media skrev om dem i negativa ordalag. JK (Justitiekanslern) konstaterar att förtal endast är straffbart om det riktar sig till en fysisk person.

Källa: www.sundweb.com

Hundratals fiskar döda vid Getterön

Ett hundratals fiskar har hittats döda i en dagvattenledning.  Ledningen rinner ut i havet vid Getterön. Man tror att ett giftutsläpp kan vara orsaken. Det var en fågelskådare som upptäckte den stora mängden döda fiskar och slog larm direkt.

Källa: sundweb.com

Hund fick nytt liv med benproteser

Hunden "Lemon Pie" hittades slängd i en avfallscontainer för att du eftersom stadens knarksmugglar huggit av hans båda framben. Knarksmugglarna gör det för att öva sig på att lemlästa människor. På rehabiliteringscentret Milagros Canines (ungefärlig översättning: mirakelhundar) i Mexico City har han fått benproteser så han nu kan röra sig precis som andra hundar.  På rehabiliteringscentret lever 128 hundar. Här finns bl.a. hundar i rullstol och fyrbenta utan syn och hörsel.

Läs orginalartikeln: här:http://news.yahoo.com/mexico-dog-mutilated-drug-traffickers-recovers-160810345.html

Skrattmåsar minskar i Skåne

Skrattmåsarna har minskat med 90 procent i Skåne sedan 1970-talet. Idag finns cirka 3 000 par.  Orsaken tros vara att häckningsplatserna växer igen, tillgången på föda minskar, att bona plundras av bl.a. havstrut och mink.  I Malmö tror man att det är räven som ligger bakom minskningen. Källa: sundweb.com

SLV vill injicera möss med gentoxiska ämnen.

Livsmedelverket (SLV) har ansökt till Jordbruksverket att injicera möss med gentoxiska och cancerframkallande ämnen. Anledningen till ansökan är att SLV vill studera ämnen i mat som bl.a. olika tillsatsämnen, pesticider och "rester av miljöföreningar".    Denna studie är planerad att pågå från januari i år till januari 2016.   För varje testad kemikalie kommer Livsmedelverket använda 20- 30 mössa.   Enligt SLV:s ansökan kommer mössen inte lida av försöken. Om de skulle upptäcka att någon mus mår dåligt så lovar SLV att omedelbart bryta av nacken på det djuret.

Svan räddades i Hangö

I tisdags räddades en svan i tisdags. Den hade fastnat i isen i trakten av Tvärminne. Oroade människor tog sig ut med kanot för att hjälpa svanen men det var så trött at den de inte orkade ta sig vidare. Räddningsverket lyckades rädda svanen och en lokal jordbrukare har lovat att ta hand om svanen.   Svanen får nu vila sig i en ladugård tills den har återhämtat sig och släpps då åter fri.

Senare samma dag räddade Räddningstjänsten en katt från det klassiska trädscenariot.  Katten hade tillbringat 2 dagar i ett träd.

Hästar tog en egen liten springtur på väg 24

I Våxtorp rymde några hästar förra tisdagen och tog en springtur på väg 24 mellan Våxtorp och Nordanå. Hästarnas ägare beslöt att fånga in hästarna igen.  Läs hela nyheten på www.sundweb.com

Två ton elfenben beslagtaget i Kenya

Tyvärr fortsätter tjuvjakten på elefanter och noshörningarnas betar.

Kenyansk polisk beslagtog elfenben. Det är det största beslaget någonsin i Kenya. Betarna är värda 8 miljoner kronor.  Betarna hittades i containrar som fraktats från Rwanda och Tanzania och var på väg till Indonesien.  Denna tjuvjakt på elefanter och noshörningar är ett allvarligt hot mot djurbestånden. För tio dagar sedan hittade kenyanska viltvårdare en familj på elva elefanter som blivit ihjälskjutna och fått sina beter avsågade: Källa: www.sundweb.com

Timbuktus skriver träffande om tjuvjakten i sin kolumn i Metro: Priset på liv är det enda som sjunker http://www.metro.se/kolumner/priset-pa-liv-det-enda-som-sjunker/EVHman!8D9lnLOSr7kPI/.   Läs denna kolumn!

Funktionshindrad får tillbaka sin hund

I december var den funktionshindrade ute på en kvällspromenad med sin hund.  Han mötte ett gäng ungdomar. En kille knuffade omkull hundägaren och höll fast honom.  Killen som knuffade omkull hundägaren ringde polisen och påstod att hundägaren hade slagit och sparkat på sin hund. Polisen som kom till platsen bedömde att hunden var misskött Den var mager och hade långa naglar och polisen omhändertog genast huden.

Senare har det visat med hjälp av veterinärjournaler att hunden var i dåligt skick när hundägaren tog över den i 2012 men att den hade börjat återhämta sig i hundägarens ägo.  Hunden ska nu återlämnas till hundägaren.

Värmen i Australia gör att ormar flyr till människors bostäder

De våldsamma bränderna, orkanhoten och extremvärmen i Australia gör att ormar flyr till människors bostäder för att fly hettan.  Ormarna är allt från giftormar till ofarliga pytonormar.

Läs mer här:http://www.sundweb.com/

Orangutangbaby föddes med kejsarsnitt

Atlanta USA födde den 16-åriga Sumatraorangutangen en unge med hjälp av kejsarsnitt.  Honan hade tidigare fått en unge som dog, därför gav man henne nu läkarhjälp.   Sumatraorangutangerna är utrotningshotade.

Källa: http://www.sundweb.com/

Läs mer här (på engelska): Sumatran orangutan born by caesarean section at Zoo Atlanta

64-åring anmäls för djurplågeri

NSD rapporterade i måndags om att en 64-åring anmäls för djurplågeri. Ärendet handlar om en hund och ett får.  Läs hela nyheten här: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7386313 http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7386313

Svinuppfödare kritiseras för usel djurhållning

P4 Skaraborg publicerade i måndags följande nyhet: En svinuppfödare i Vara kommun ger sina suggor för dåligt med mat och länsstyrelsen kräver nu att uppfödaren omedelbart måste visa bättring. Läs hela nyheten här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5400726

Länsstyrelsen gör anmälan om åtal för djurplågeri.

LT skrev i förra måndagen om att en djurägare i Östersunds län misstänks för djurplågeri. Länsstyrelsen gör en anmälan om djurplågeri.  En veterinär slog larm när lamm var kraftigt avmagrade vid slakt. Läs hela nyheten här: http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.5457530-misstankt-djurplageri-nar-lamm-fick-svalta

Kvinna får kattförbud

SVT Västerbottenytt rapporterade förra måndagen att en kvinna får kattförbud.

Läs hela artikeln här:http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/kvinna-far-kattforbud

Vanvårdade djur omhändertog

SVT Gävledala rapporterade förra måndagen om att mängder av vanvårdade djur omhändertogs. Läs hela nyheten här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/mangder-av-vanvardade-djur-omhandertogs

Kaniner saknade mat och vatten.

VLT rapporterade förra måndagen om kaniner som saknade mat och vatten. Läs hela artikeln här: http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1935758-kaniner-saknade-mat-och-vatten

Slaktare måste kunna sitt jobb från och med 1 jan 2013

Ibland blir man förvånad över hur det ser ut i världen.   Jag trodde att om t ex arbetade som slaktare var man tvungen att veta hur man gör när man dödar djur.  Men eftersom det från årsskiftet (1 januari 2013) blev obligatorisk att alla som dödar djur ska ha utbildning och kompetensbeviset, så har ju inte så varit fallet.  Kompetensbeviset intygar att personen är utbildad i att hantera levande djur i samband med slakt.

Här kan du läsa mer: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/fran-arsskiftet-kravs-utbildning-for-att-slakta-djur

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Upp till toppen