Annons:
Etikettmiljöfrågor
Läst 14391 ggr
eremiten
2010-02-14 12:34

Sojamjölk eller havremjölk?

Ur miljösynpunkt, vad är mest hållbart med tanke på odling, tillverkningsprocess m.m. Sojamjölk eller havremjölk?

Annons:
Sarah
2010-02-14 21:52
#1

Hmmm, havre skulle jag säga. Lokalt odlat. Soja kräver varmt klimat. Ris släpper ut mycket växthusgaser. Så, ja havre som odlas här.

Lisa-MC
2010-02-15 11:02
#2

tror havre e bättre, läste på förpackningen idag står att havren växer på svenska åkrar. sojan kmr inte ifrån sverige va jag vet :P

eremiten
2010-02-15 14:43
#3

Har för mig att sojan mer eller mindre kräver tropiskt klimat, vilket är en av orsakerna till skövlingarna av regnskog. Men så får man inte glömma att ca 90% av sojan går till djurindustrin.

Lisa-MC
2010-02-16 10:21
#4

ska de va klumpar i havremjölken? Usch.. jag köpte sån mjölk men den va ju inte riktigt slät som sojamjölken. Men de e väl bara att hälla i sej :P

eremiten
2010-02-16 11:28
#5

Skakade du paketet först? Jag har inte varit med om klumpar mer än när den stått och blivit för gammal.

Åsa S
2010-02-16 20:47
#6

Japp havremjölk är nog bäst, soja kommer ofta från sydamerika eller USA.

Sojabönan behöver dock inte tropiskt klimat för att växa det finns faktiskt en svensk sojaböna som funkar i svenskt klimat ifall man inte bor i norra delen, sorten heter Fiskeby

Annons:
eremiten
2010-02-16 21:15
#7

#6 Okej. Men jag antar att sojabönan som växer i sydamerika och USA är vanligast. Den svenska sojabönan, hur stor omfattning är det på den odlingen och till vad används den huvudsakligen?

Åsa S
2010-02-16 21:29
#8

Den svenska sojabönan togs fram i början av 1900-talet och blev nog aldrig någon hit bland yrkesodlarna jag tror man kan få bättre avkastning på andra grödor så det är nog mera i hemträdgårdar Fiskeby odlas ex. kan man ju odla sin egen Edamame (lätt förvällda färska sojabönor)

Emmyjane
2010-02-17 21:14
#9

Då är väl all soya man äter som vegetariskt komplement dåligt ur rent miljösynpunkt, fy jag som har soyakorvar i frysen.

Sarah
2010-02-18 00:09
#10

#9 Det är fortfarande många gånger bättre än kött. Ur miljö synpunkt alltså.

[TrevorS]
2010-02-18 13:47
#11

Jag brukar köpa ekologist och kravmärkt havre kostar nästan lika mycket (här i alla fall). Så gör jag min egen havremjölk. =)

Emmyjane
2010-02-18 15:56
#12

Mandelmjölk funkar väl åsså?

Sunrise
2010-02-18 16:06
#13

#12 Hur gör man mandelmjölk? Har inte sett det i någon affär…

Hittade recept med min gamle vän google ^^'

Annons:
[TrevorS]
2010-02-18 20:50
#14

#13. Du kan kolla in http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.11795286 där hittar du receptet på hur man gör. Det finns många recept på olika alternativmjölkar, 6 olika varianter. Finns även på vegan.ifokus.se.

jossan84
2010-02-19 17:13
#15

Havre är bättre. Är dock inte säker på att havren man tillverkar svensk havremjölk av kommer från Sverige?

För odlingarna av sojabönor i Sydamerika skövlas stora arealer regnskog och de behandlas så hårt med bekämpningsmedel att lokalbefolkningen har problem med hälsan. Sen fraktas det över halva jordklotet, så om det är miljövänligare med soja än kött är väl en tolkningsfråga. Kött som producerats på ett bra sätt är bättre.
Dessutom tillverkar man tofu av sojabönor.

Sarah
2010-02-19 21:07
#16

finns en artikel om sojabönan, puttade upp den

[CinderRainfall]
2010-12-13 21:36
#17

det står på baksidan av sojamjölkpaketet om att det är bra för miljön att dricka det och liknande… fast det beror på vad man jämför med.

Sarah
2010-12-13 22:35
#18

Jämför med komjölk så skulle jag säga att det (sojamjölk) är mycket bättre.

Upp till toppen
Annons: