Miljöfrågor

Sojamjölk eller havremjölk?

2010-02-14 12:34 #0 av: eremiten

Ur miljösynpunkt, vad är mest hållbart med tanke på odling, tillverkningsprocess m.m. Sojamjölk eller havremjölk?

Anmäl
2010-02-14 21:52 #1 av: Sarah

Hmmm, havre skulle jag säga. Lokalt odlat. Soja kräver varmt klimat. Ris släpper ut mycket växthusgaser. Så, ja havre som odlas här.

Anmäl
2010-02-15 11:02 #2 av: Lisa-MC

tror havre e bättre, läste på förpackningen idag står att havren växer på svenska åkrar. sojan kmr inte ifrån sverige va jag vet :P

Anmäl
2010-02-15 14:43 #3 av: eremiten

Har för mig att sojan mer eller mindre kräver tropiskt klimat, vilket är en av orsakerna till skövlingarna av regnskog. Men så får man inte glömma att ca 90% av sojan går till djurindustrin.

Anmäl
2010-02-16 10:21 #4 av: Lisa-MC

ska de va klumpar i havremjölken? Usch.. jag köpte sån mjölk men den va ju inte riktigt slät som sojamjölken. Men de e väl bara att hälla i sej :P

Anmäl
2010-02-16 11:28 #5 av: eremiten

Skakade du paketet först? Jag har inte varit med om klumpar mer än när den stått och blivit för gammal.

Anmäl
2010-02-16 20:47 #6 av: Åsa S

Japp havremjölk är nog bäst, soja kommer ofta från sydamerika eller USA.

 

Sojabönan behöver dock inte tropiskt klimat för att växa det finns faktiskt en svensk sojaböna som funkar i svenskt klimat ifall man inte bor i norra delen, sorten heter Fiskeby

Anmäl
2010-02-16 21:15 #7 av: eremiten

#6 Okej. Men jag antar att sojabönan som växer i sydamerika och USA är vanligast. Den svenska sojabönan, hur stor omfattning är det på den odlingen och till vad används den huvudsakligen?

Anmäl
2010-02-16 21:29 #8 av: Åsa S

Den svenska sojabönan togs fram i början av 1900-talet och blev nog aldrig någon hit bland yrkesodlarna jag tror man kan få bättre avkastning på andra grödor så det är nog mera i hemträdgårdar Fiskeby odlas ex. kan man ju odla sin egen Edamame (lätt förvällda färska sojabönor)

Anmäl
2010-02-17 21:14 #9 av: Emmyjane

Då är väl all soya man äter som vegetariskt komplement dåligt ur rent miljösynpunkt, fy jag som har soyakorvar i frysen.

Anmäl
2010-02-18 00:09 #10 av: Sarah

#9 Det är fortfarande många gånger bättre än kött. Ur miljö synpunkt alltså.

Anmäl
2010-02-18 13:47 #11 av: [TrevorS]

Jag brukar köpa ekologist och kravmärkt havre kostar nästan lika mycket (här i alla fall). Så gör jag min egen havremjölk. =)

Anmäl
2010-02-18 15:56 #12 av: Emmyjane

Mandelmjölk funkar väl åsså?

Anmäl
2010-02-18 16:06 #13 av: Sunrise

#12 Hur gör man mandelmjölk? Har inte sett det i någon affär...

Hittade recept med min gamle vän google ^^'

Anmäl
2010-02-18 20:50 #14 av: [TrevorS]

#13. Du kan kolla in http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.11795286 där hittar du receptet på hur man gör. Det finns många recept på olika alternativmjölkar, 6 olika varianter. Finns även på vegan.ifokus.se.

Anmäl
2010-02-19 17:13 #15 av: jossan84

Havre är bättre. Är dock inte säker på att havren man tillverkar svensk havremjölk av kommer från Sverige?

För odlingarna av sojabönor i Sydamerika skövlas stora arealer regnskog och de behandlas så hårt med bekämpningsmedel att lokalbefolkningen har problem med hälsan. Sen fraktas det över halva jordklotet, så om det är miljövänligare med soja än kött är väl en tolkningsfråga. Kött som producerats på ett bra sätt är bättre.
Dessutom tillverkar man tofu av sojabönor.

Anmäl
2010-02-19 21:07 #16 av: Sarah

finns en artikel om sojabönan, puttade upp den

Anmäl
2010-12-13 21:36 #17 av: [CinderRainfall]

det står på baksidan av sojamjölkpaketet om att det är bra för miljön att dricka det och liknande... fast det beror på vad man jämför med.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.