Har för mig att sojan mer eller mindre kräver tropiskt klimat, vilket är en av orsakerna till skövlingarna av regnskog. Men så får man inte glömma att ca 90% av sojan går till djurindustrin.
Japp havremjölk är nog bäst, soja kommer ofta från sydamerika eller USA.
Sojabönan behöver dock inte tropiskt klimat för att växa det finns faktiskt en svensk sojaböna som funkar i svenskt klimat ifall man inte bor i norra delen, sorten heter Fiskeby
#6 Okej. Men jag antar att sojabönan som växer i sydamerika och USA är vanligast. Den svenska sojabönan, hur stor omfattning är det på den odlingen och till vad används den huvudsakligen?
Den svenska sojabönan togs fram i början av 1900-talet och blev nog aldrig någon hit bland yrkesodlarna jag tror man kan få bättre avkastning på andra grödor så det är nog mera i hemträdgårdar Fiskeby odlas ex. kan man ju odla sin egen Edamame (lätt förvällda färska sojabönor)
Havre är bättre. Är dock inte säker på att havren man tillverkar svensk havremjölk av kommer från Sverige?
För odlingarna av sojabönor i Sydamerika skövlas stora arealer regnskog och de behandlas så hårt med bekämpningsmedel att lokalbefolkningen har problem med hälsan. Sen fraktas det över halva jordklotet, så om det är miljövänligare med soja än kött är väl en tolkningsfråga. Kött som producerats på ett bra sätt är bättre. Dessutom tillverkar man tofu av sojabönor.
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.