Miljöfrågor

Sojaprodukter?

2009-10-15 19:45 #0 av: Bim

Vad har ni för åsikter om det? Jag har hört (är inte säker på om det stämmer) att de sjövlar massor av regnskog för att kunna odla sojabönor, hur är det med det?

Anmäl
2009-10-15 20:38 #1 av: Milka

Det mesta av sojan som odlas går till djurmat, cirka 90% tror jag. Den mesta sojan som vi människor äter bidrar inte till någon skövling av regnskog såvitt jag har förstått.

Alltså skövlar köttmat mer regnskog än vegetarisk mat.

Anmäl
2009-10-15 22:05 #2 av: svartgronabrigaden

Nja. Finns ekologisk sojaprodukter, icke-genmodifierad dessutom.

Som redan skrivet, en stor mängd (kan itne exakta siffror) sojabönor går direkt till boskapsuppfödning.

Anmäl
2009-10-16 18:12 #3 av: Bim

Jaha, då vet jag! Tack så mkt!

Anmäl
2009-10-18 14:53 #4 av: [TrevorS]

Dumheter, vet inte vem som fått för sig att man hugger ner skogen men träffat på många som tror man får cancer och dör om man äter någon form av böna dumheter skulle jag vilja kalla det för att man tror sådant.

Däremot hugger man ner av regnskogen men inte av anledningen att använda trädet till papper (det finns odlingar som man använder till papperstillverkningen, träden i regnskogen är för mjuka och kan därför inte användas till att göra papper av).

Anmäl
2009-10-19 14:33 #5 av: cokolada

var det inte så att de skövlar regnskogen för att först framställa den äckliga palmoljan och sen odla sojan? dvs 2 flugor i en smäll? den ekologiska sojan däremot hoppas jag inte odlas där då!

Anmäl
2009-10-21 22:42 #6 av: Casiopeia

#4 Det är dessvärre sant, sojaproduktionen är som #5 säjer jämte produktion av palmoljan en riktigt smutsig industri. Ofta samarbetar träindustrin med soja/palmoljeföretagen och köper upp mark , inte sällan med fula medel.

Men som sagt- majoriteten (ca 90%) av all soja som produceras blir inte människomat, utan går till köttindustrin som djurfoder. Soja är faktiskt, och har varit de senaste decenierna det vanligaste proteinfodret inom jordbruket (främst kött och mjölkkor) i sverige.

Eftersom det går åt extremt mycket mer soja om man "gör kött" av det än om man åt det direkt så skulle nog rent tekniskt sett mindre skog avverkas om alla åt soja istället för kött. Det billiga brasilianska köttet som är så populärt här i västvärlden tas också fram genom att skövla regnskog för att göra betesmark. Som vegetarian kan du göra ett aktivt val och välja soja som är ekologisk, GMO-fri och relativt närproducerad. ( vet att det finns odlingar i danmark t.ex)

Här finns några artiklar om det:  Soja och regnskogen

Korna äter upp regnskogen (står även lite om soja)

Naturskyddsföreningen om soja-konsekvenser lokalt och globalt (pdf)

Anmäl
2009-10-21 22:47 #7 av: [TrevorS]

Syftade mest på att de hugger ner för att tillverka papper av träden. =)

Anmäl
2009-10-22 19:58 #8 av: Bim

Okej, tack så mkt :)

Anmäl
2009-10-22 20:52 #9 av: [TrevorS]

Lite läskigt när jag kollade på myten om regnskogen, nu måste jag sätta mig och börja forska så fort jag är klar med att skriva en lista på vegetarisk och vegansk alkohol. =)

Anmäl
2009-10-22 22:44 #10 av: Bim

#9 Kan du tänka dig att lägga in den forskiningen här sedan? :)

Anmäl
2009-11-03 18:44 #11 av: Sarah

Jepp. stämmer, ca 90% av ex amazonas som skövlas går till mat till djur, framförallt biffdjur. Dock är det svårt med soja att veta att den inte är genmodifierad. De plantager som inte är det angränsar till de som är och pollen sprids dem emellan, även stora företag som kontrollerar all soja. Därför är det svårt att säga att just den sojan vi äer inte är modifierad och att den verkligen är ekologisk.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.