Allmänt

Vegetarian i skolan.

2009-09-04 22:02 #0 av: [TrevorS]

Någon som är vegetarian i skolan och kan berätta vad eran erfarenhet är av skolmaten, om det finns vegetarisk mat i skolan om den är dålig eller dåligt varierad m.m.

Sett i flera skolor att de lagar kyckling och fisk till vegetarianerna och är man riktig vegetarian äter man inte det.

Även stött på 2 skolor som serverar kycklingsallad med ost på för vegetarianerna 3 gånger i veckan de tycker att om man inte äter kyckling får man plocka ur dem.

Anmäl
2009-09-05 00:39 #1 av: FeliciaS

Jag har varit vegetarian i skolan fr.om. halva årskurs 5 t.o.m. år 2 på gymnasiet som jag går nu :) Under högstadiet (år 6-9) lagades maten på skolan, som överlag har relativt bra skolmat. Mycket qourn, aldrig sojaprotein och ibland linser/bönor. Eftersom jag inte äter qourn, tycker det smakar äckligt i kombination med att det är för likt kött (jag gillar mer "naturliga" råvaror som ex. baljväxter och grönsaker) petade jag bort det :P På min nuvarande skola är maten rent ut sagt vidrig! Jag fullkomligt hatar maten, den håller inte mycket till kvalité - varesig det gäller den med kött eller den vegetariska. Det är mestadels sojaprotein, så pastasåserna m. sojagranulat går ner utan problem - men sojakorv, sojastrimlor, qournfilé *rysa* Att det ska vara så svårt att laga bra mat förstår jag inte. Men det har aldrig hänt att vi fått serverat "fel" - dvs. kött/fisk. Men så äter jag fisk också, dock inte i min nuvarande skola (eftersom den är så dåligt tillagad)...

Anmäl
2009-09-05 01:07 #2 av: Saga85

#0 Det där lät ju helt sjukt Förvånad

Jag har haft rätt så ok upplevelse av skolmat (vem har egentligen tyckt om skolmat - vare sig det gäller vegetarianer eller blandkostare...). Min vegetariska mat har varken varit bättre eller sämre än den övriga. Har även haft hyffsad variation, om man bortser från mellanstadiet (slutet av 90-talet). Då var det mest vårrullar och grönsaker - det var gott, men enformigt.

När jag gick i 9an upptäckte bambatanterna quorn, och började leka med detta. Falafeln var katastrof (torr och äcklig). Förutom det var det diverse grönsaksröror.

På gymnasiet blev det en förbättring, och mer variation, med olika grönsaksbiffar och bönor.

Jag har aldrig varit med om att de serverat fisk eller något annat, blandat ihop mat eller maten har tagit slut/inte blivit klar.

Dock så fick veganer (både på högskola och gymnasiet) ta med sig egen mat och/eller äta det de kunde av maten som fanns. På den senare skolan har jag för mig att bambatanterna lagade vegansk mat tills skolsystern fick höra talas om det och blev sne (...).

Anmäl
2009-09-05 09:47 #3 av: [TrevorS]

#1. Jag tycker de ska bli bättre i skolan, men tråkigt att de har dålig kvalite kan tillhöra de som sparar in pengarna på mat, vi fick en skola att gå från 6 kr per person till 28 kr per person, skillnaden blev enormt stor.

Det rörde sig inte bar aom vegetariaks amaten utan även om allt, t.ex. majsen kostade ca 2 kr på en 3 kg burk då burken innehöll bitar som var kvar från majspinnen och även blad och smådjur, de valde upp sig till en annan som kostade 5 kr och woalla så började folk att äta mer grönsaker (var mer än bara majsen)

#2. Jo jag vet tycker det är vidrikt. Vi hade dåligt med vegetariskt det var mycket att man får äta det man kan, vi hade vegetariskt och veganskt när jag började men det satte skolsystern stopp för och skickade hem brev till våra föräldrar som åt vegetariskt och veganskt och skrev att det är farligt att vara vegetarian och vegan och att man dör i förtid att man får sjukdommar och liknande.

Jag la alla pengar jag kunde få tag i (månadspeng på 50 kr, pantade burkar ur papperskorg) och köpte nudlar så jag levde på nudlar under hela skoltiden. Under en period så blev jag tvingad att äta lite av allt innan jag fick lämna skolmatsalen vilket slutade med kattastroff, jag blev lätt sjuk och kunde även kräkas efteråt då jag kände mig kränkt och tvingad.

Idag har de bra kost.

Trött på myten om att veganer och vegetarianer lättare blir sjuka och att det är farligt att vara det, det finns de som varit vegetarianer och veganer hela sitt liv och blivit över 100 år.

Anmäl
2009-09-05 11:23 #4 av: peaches

På min gymnasieskola hade vi en separat del med bara vegatariskt, det var alltid två val av mat. En av matdamerna gjorde alltif hommus och lite sånt till oss också :) Så det var jättebramat där.

Fanns också oftast veganskt alternativ också.

Det var tom så att folk som inte var veg. ville sno åt sig maten.

Anmäl
2009-09-05 11:28 #5 av: [TrevorS]

#4. Kan tänka mig det, vi hade tur på gymnasiet eller det första hade de inte vegetariskt ens, men den andra jag bytte till hade de superbra, de hade kockskola bredvid så de lagade åt oss. =)

Anmäl
2009-09-05 11:34 #6 av: peaches

#5 Vi hade många från HR som lagade mat, vilket var jättebra.

Men tror det är mycket pga hon som jobbade i det köket, hon brydde sig verkligen om det. Nu ska det tydligen har blivit lite sämre efter hon gått i pension.

Haha, det där att det är farligt, ja verkligen. Jag kämpar för livet var dag. :) När folk drar massa sånt brukar jag bara säga da Vinci och Pytagoras, kände vegetarianer, och så vitt jag vet var de framgångsrika ;)

Anmäl
2009-09-05 14:12 #7 av: Sarah

Jag hade  ok mat i högstadiet, och i gymnasiet var det grymt bra!

Anmäl
2009-09-05 14:15 #8 av: [TrevorS]

Blir glad att det finns de som haft det bra i skolan när det gäller mat. =)

Anmäl
2009-09-05 15:59 #9 av: snurro89

Det serveras jättebra vegetarisk mat, i min nuvarande skola. I min förra medFlört

Anmäl
2009-09-05 18:23 #10 av: destroyed

vi har en rätt okey mat dock så glömmer våra lärare bort oss så de köper mat och annat till alla andra men inte till oss vegeterianer

Anmäl
2009-09-06 16:34 #11 av: Creation

Jag har ju alltid varit vegetarian, så jag har en hel del varierade erfarenheter. ;-P

Under lågstadiet fungerade det väldigt bra, då jag var väldigt kräsen och i princip inte åt någonting om jag inte fick just det jag ville ha. Tungan ute Alltså var de tvungna att tillaga halvfabrikat till min pasta/potatis/ris, så att jag skulle äta någonting.
Ifall jag inte hade varit så kräsen hade det nog blivit lite värre mat, dock.

Under mellanstadiet och alldeles i början av högstadiet var jag fortfarande kräsen. Dessutom ville inte mattanterna kompromissa lika mycket, så då blev det väl till att jag inte åt så mycket alls i skolan. Jag erbjöds bara mat som jag verkligen inte tyckte om.

Resten av högstadiet blev jag mindre kräsen och såg då maten för vad den egentligen var. Det vill säga: God. ;-P Det var visst väldigt varierat och mycket gott.

Nu i början av gymnasiet har jag inte alls tyckt om maten jag fått erbjuden. Det har hittills uteslutande varit grönsaks- och fruktsåser, röror och blandningar som erbjudits hittills. Och inte har det varit några vidare bra blandningar av grönsaker och frukt...

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-09-07 21:27 #12 av: Tove-

Den vegetariska maten i min skola är ganska dålig. Visst, den är väl varierad, men som vegeterian är det ju viktigt att äta bönor å baljväxter, speciellt när man växer, och något sådant finns aldrig...

Anmäl
2009-09-07 21:52 #13 av: thexclub

Min skola har rätt så bra vegetarisk mat, jag är även den enda som är veg och har hört från andra att skolor oftast slarvar om man bara är någon som är vegetarian (till skillnad ifrån om man vore marojiteten)
Den är väl varierad, det enda som är lite tråkigt är att den nästan alltid är väldigt torr.

 

Anmäl
2009-09-12 00:29 #14 av: Ebba-A

Vi har jättebra vegetarisk mat, som lagas av en jätteduktig kvinna som är specialist på vegetariskt :)

Dock får alla ta av det vegetariska, oavsett om man äter kött eller inte. Brukar inte ha något emot det egentligen men igår var jag en aning less. Vi kom ner till skolmatsalen och klockan var närmare tolv, jag var trött och jättehungrig. Men när jag kom in dit så fanns det bara köttfärssås och spaghetti, inget vegetariskt alls. Pratade med en av mattanterna och hon sa att förskolebarnen hade ätit upp raggmunkarna som var dagens vegetariska men att dom höll på att värma nya. Fick dock vänta 15-20 minuter innan jag fick nått alls i mig. :/

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-09-12 23:55 #15 av: Jetaime

På min gamla skola, när jag gick i grundskolan hade vi faktiskt riktigt bra mat. Men nu på gymnasiet har den blivit sämre och jag blir väldigt misstänksam på om den verkligen är vagetarisk ibland, som när det är tex "Ost och broccoli sås med pasta" vad dom igentligen använder ost, eller som när det är biff och sås när vi får samma sås som "köttätarna".. Jag blir äcklad av bara tanken..

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!
Besök gärna min hemsida: www.lillarod.weebly.com 

Anmäl
2009-09-14 18:44 #16 av: Clariiz

I min skola står den vegetariska matet helt orörd eftersom det verkligen inte går att äta.

Det är allt från "veg.sallad" (dvs salladsblad, tomat och kyckling) till "soppa" (ostsås med ärtor.)

Jag brukar kunna hitta lite grönsaker och en sönderkokt potatisbit.
Men när man går till 4 varje dag räcker inte det så värst långt..
Men räddaren Ica Maxi ligger granne med skolan så det brukar bli att jag vandrar över dit och hittar något, tex. frukt eller någon bar.. 

Anmäl
2009-09-14 22:24 #17 av: Tove-

Är det kyckling i veg.salladen? :O Då är den ju inte vegetarisk!

Anmäl
2009-09-15 01:20 #18 av: dijete

Vi är ca. tio vegetarianer på min skola, av 600 elever. Vi får vegetarisk mat under all kritik. Falaflarna är torra, Ibland bara sås & potatis en dag, Quornkorvarna sprängda. Aldrig linser,bönor.. När dom tillagar veg. sallad lägger dom i vanlig ost, med löpe.

Det är verkligen katastrof. Dom gör vår mat i mikron, ibland är maten slut, då sätter dom på tio sekunder eller liknande 100'c. Vår mat är verkligen kass & jag äter knappt inget i skolan. Just nu har jag fått problem med gallan, då jag i fredags råkade äta ost med löpe i. Varav min kropp inte ätit på jag vet inte hur länge.. Dom sa att osten var vegetarisk.

Men som tur har vi en fritidsgård, dom serverar mackor med ost utan löpe, olika juicer, frukter, bär, läkerol. Man får i sig lite lunch i alla fall. Men ca. en tjugo minuterspromenad från skolan till butik/café så på håltimmarna spenderas tiden där. Man fikar på caféet.

Med en lunch på en halvtimme och femminutersraster som spenderas i stress mellan korridorerna och klassrummen halv nio till halv fyra varje dag. blir det inte mycket gånger man får i sig lunch, man njuter av. Endast två dagar per vecka får man en lunch man gillar. Dock får man ju betala allt på Fritidsgården och dom övriga ställena själv, men det är verkligen värt det. Fritidsgården är guldvärd, varje dag för mig! Den är underbar.

Idag har jag varit hemma från skolan, pga incidenten i fredags, krampat hela helgen med illamående, ingen matlust & ont i magen.. I morgon blir det vårdcentralen då min mamma vill kolla så jag är okej, så jag inte blev sjuk av detta. Helgen har inte varit mycket med mat, åt min första riktiga måltid idag sedan i fredags, det var lite spenat & makaroner.

Anmäl
2009-09-15 18:37 #19 av: Maathilda

I min förra skola (högstadiet)var de vegetariska maten inte alls god, ush... Torr och smakade allmänt illa. Det vara typ Grönsaksbiffar hela tiden o så.. Ah, iallafall så var den inte god. Så jag brukade köpa fralla i caféet i skolan ofta istället.

 

Men nu på gymnasiet så är den vegetariska maten verkligen jättegod! =) Och dem varierar den också till skillnad från högstadiet! :)

Anmäl
2009-09-16 01:05 #20 av: sotlynx

Jag är lärare oc har ätit vegetariskt på jobbet i snart elva år. Både i Malmö och Kävlinge är den vegetariska maten riktigt bra. Visst händer det att en ny och oerfaren kokerska inte riktigt har koll på ost eller kryddor, men det är ju bara att informera. Varje dag finns ett vegetariskt alternativ till den "vanliga" kosten på skolan jag jobbar just nu. Det är toppen!

Anmäl
2009-09-16 20:03 #21 av: Clariiz

#17; Precis! -.-'

Anmäl
2009-09-16 22:06 #22 av: aliciia

vi är 2 vegeterianer på våran skola (och två som äter kycklig & fisk)
och vi får hur dålig mat som hellst !
det enda med proteiner i är "soyafärs" om det ens är det..
vi har fått quornkorv och falafel någon gång åxå :)
sen kan man inte få mjölkfritt/äggfritt/löpefritt om man är vegeterian :(

Anmäl
2009-09-20 01:58 #23 av: Abico

På högstadiet var den vegetariska maten inget vidare, den var färggladare än kötträtterna men det var bara för att dom strimlade ner lite morötter i den. Oftast var det någon rinnig sås med bönor/ett par quornbitar i eller ett par uppkokta sojakorvar. Ska tilläggas att det var väldigt få vegetarianer på skolan, jag åt i sista "omgången" och för det mesta var maten orörd när jag kom.

Nu har jag bara gått ett par veckor på gymnasiet och jag tycker att maten är toppen! För det första är det jättemånga vegetarianer på skolan, jag skulle gissa på att nästan hälften av de 300 eleverna äter mer eller mindre vegetariskt. Maten är god, om än lite okryddad ibland (men hellre det än att dom kryddar för mycket). Men jag är jättenöjd :)

Det enda jag tycker är trist är att dom häller mjölk i den vegetariska maten. Jag är känslig mot mjölk och vissa dagar känner jag verkligen av att dom hällt i en massa mjölk. Försökte på förra skolan beställa mjölkfri vegetarisk mat men dom menade envetet att den var mjölkfri, vilket jag inte tror på. Jag har inte kollat upp hur det är på den här skolan ännu.

Hanna 

Anmäl
2009-09-20 23:16 #24 av: Tove-

Jag tog en bild på våran skolmat för några dagar sedan då det serverades "quorngryta". Bildkvalitén är usel eftersom att jag fotade med mobilen, men sånt är livet ;)

 

Anmäl
2009-09-20 23:35 #25 av: Abico

#24 - Ser supergott ut ;)

Hanna 

Anmäl
2014-07-10 14:00 #26 av: Annsen

Jag får alltid pastagratäng! Det är jag lite trött på. Annars tycker jag att maten är bra :)

Anmäl
2014-07-10 20:51 #27 av: Endezeichen

Åt vegetariskt i skolan från 15 oktober fram till 1 januari innan jag började med veganskt.
Upplevde att maten där var jättebra. God men tyvärr mycket köttsubstitut som quornfärs, biffar. Har väldigt sällan sett en böna i maten. Tycker det är synd...
Som vegan får jag äta det jag kan i skolan då de inte serverar veganmat och inte tänker plocka fram bönor eller dylikt heller.
Blir oftast mellan 1-3 grönsaker att välja på i matsalen. Resten är animaliskt och går inte att äta. Potatis blir det oftast till, men den är ofräsch och går inte att äta.

Anmäl
2014-07-11 14:53 #28 av: IngaTrnqvist

Åt lakto-ovo-vegetariskt i skolan i ca 1,5-2 år, vi fick i princip bara qourn och kidneybönor. Hade de ost i maten och jag frågade om löpe svarade de bara att "häpp, det kan inte vi veta!". Som helvegetarian (vegankostare) äter jag inte alls i skolan.

Anmäl
2014-07-16 03:22 #29 av: *~HamsterHamster~*

För det första är maten super äcklig... för det andra så använde de gelatin i något konstigt, för det andra så fick jag rätter med ost och de bryr sig inte heller om löpe eller något -.-

Jag har en käsnlig mage därför borde jag egentligen äta små, men rätt många måltider... Det funkar inte bara för att jag vägrar att käka skolmaten. Hepp... Rektorn gör inget heller och jag sitter och surar medans jag tuggar på ett knäckebröd -.-

Anmäl
2014-07-20 15:34 #30 av: [sweetolloe]

På min skola är den vegetariska maten samma alla dagar i veckan och det är oftast äcklig grönsaks lasagne, och vi har bett om varierade maträtter men ingen har gjort något åt det. -.-

 Den vegitariska maten är även skolans alternativrätt.

Anmäl
2014-07-21 03:07 #31 av: ebbamedruby

Äter aldrig skolmat eftersom jag blir äcklad av den, med tanke på hur lite den kostar samt vilka dåliga råvaror de måste använda. Dessutom har jag fått ögonfransar, hår, pärlor, larver (ja), något slags kryp, del av diskmaskinstablett och mögel på min mat därifrån. Den vegetariska maten verkar vara helt ok, har en vän som oftast äter vegetariskt. De serverar inte fisk eller kyckling på det vegetariska, däremot ost som förmodligen har löpe i sig. Det brukar vara quorn, morotsbiffar osv. En gång i halvåret typ, serveras det endast vegetarisk lasagne i matsalen. Har "Ärtan" som matleverantör.

Anmäl
2014-07-22 23:55 #32 av: emsyzz

Jag har fått bra veg. mat. Ofta godare än den vanliga skolmaten. Har hänt att den varit slut så jag har fått säga till. Man kan få påminna lärarna vid klassutflykter så de inte glömmer. Maten ersätter oftast inte köttet. Väldigt sällan broccoli, bönor pch andra saker med bra näringsinnehåll. Dålig variation och det känns som att de bara rafsat ihop något utan att ens provsmaka. De godaste veg. biffarna jag nånsin ätit åt jag i skolan så maten är väl inte helt kass. :)

Anmäl
2014-07-23 12:19 #33 av: NordicSunset

Jag tycker vegmaten iallafall är godare än den vanliga maten. Men för det mesta så är det rester, alltså de gör biffar på grönsaker som har kommit över. Eller så är det någon gryta med qournbitar. Så det kan ju bli godare, men jag är helt okej nöjd.

Anmäl
2014-08-01 07:06 #34 av: milow

När jag gick i skolan fick jag ofta påminna köket om vegmaten, men den var ofta ändå helt ok (om man jämför den äcklig sörjan som var skolmaten för resten eleverna).  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.