2009-05-27 23:23 #0 av: Casiopeia

Viktigt, läs och rösta!

Efter den här diskussionen om Omega3 började jag fundera lite. Omega 3 är som ni kanske vet livsviktigt för hjärnan och nervsystemets funktioner.

Omega 3-familjen består av tre fettsyror - ALA, EPA och DHA. Den första finns i många vegetabilier (linfrö, raps, valnötter m.m) medan de två sistnämnda nästan enbart finns i fisk. Det är desvärre just  EPA och DHA som är viktigast för vår hälsa.

Människokroppen kan omvandla vegetabilisk ALA till DHA och EPA men forskning på senare tid har visat att bara ytterst lite av den vegetabiliska omega 3 vi äter gör det. Människokroppen är helt enkelt för dålig på att sköta den viktiga omvandlingsprocessen. Den gängse uppfattningen verkar vara att vegetabiliskt omega3 inte täcker behovet av de livsnödvändiga fettsyrorna. Dåliga nyheter för oss veggosar eller för den delen fiskallergiker... Dessutom innehåller fiskolja höga halter av miljögifter så frågan är hur bra det är också.

Det finns dock alternativ, utomlands finns kosttillskott tillverkat av alger som innehåller vegetabilsikt omega 3 som är rikt på både DHA och EPA. Det är från algerna som fisken får detta ifrån. Tyvärr går det i dagsläget bara att beställa via nätet från england eller USA vilket är dyrt och krångligt.

Jag tänkte därför skriva till alla större hälsokostkedjor i sverige och uppmana dom att ta in alg-omega 3. Det borde ju vara lika lätt att köpa i handeln som omega 3 från fisk!  Ett viktigt argument i brevet vore ju att hänvisa till en undersökning om hur intresserade folk skulle kunna vara av en sådan produkt i svenska butiker. Låt dom se att det finns pengar att tjäna här.

Skulle du vara intresserad av att köpa omega 3 från alger? Fundera och rösta!

Läs mer här:

V-pure, Omega 3 från alger

Fakta om omega3

Mer info (på engelska)

Vegetarisk kost och omega 3

Nackdelen med fiskolja