Goda kakor
Här kommer två goda kakor från boken "Terneborgs lyckliga kokbok"
Mazariner 20 st
skalet:
3 dl vetemjöl
halv tsk bakpulver
150g mjölkfritt margarin
halv dl socker
3/4 dl sojagrädde
fyllning:
50g mjölkfritt margarin
150g mandelmassa
1 dl sojagrädde
3 msk vetemjöl
halv tsk bakpulver
garnering:
2 dl florsocker + vatten
Smörj ovala eller runda plåtformar. arbeta ihop alla ingredienser till "skalet". Låt stå kallt ett tag. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna med den.
Fyllningen: Rör margarinet smidigt, tillsätt mandelmassa och grädden. Rör ner mjöl och bakpulver. Fördela fyllningen i formarna. Det är viktigt att denna smet blir jämn, den rinner inte ut i ugnen.
Grädda mitt i eller i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt kakorna svalna något. Stjälp upp dem. Gör glasyr av florsocker och vatten. Bred på kakorna.
Saffranskaka
200 g mjölkfritt margarin
halvt gram saffran
3/4 dl sojagrädde
3 dl socker
1,5 dl sojamjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält margarinet och låt det svalna. vispa socker och grädde. Stöt saffranet i en mortel. Rör försiktigt ner saffranet, margarinet, mjölet och bakpulvret i socker- och gräddblandningen. Smörj och ströa en form och häll i smeten. grädda kakan i 175 grader i 45 minuter. Sikta över florsocker.
Mums… måste säga åt killen att baka.