Annons:
Etikettrecept-frukost
Läst 12070 ggr
sighni
2008-07-09 20:54

pålägg

Ibland kan det vara problem att hitta på vad man ska ha för pålägg på mackan. Här kommer några förslag och recept. Jag tar tacksamt emot fler förslag. Har ni något favoritpålägg?

Istället för ost finns sojaost (hårdost), tofutti creamy smooth, tofuline creamy spread (mjukost).

Det finns olika skivade färdiga pålägg ex. Rashers och Cheatin,Velami, smaksatta pastejer som Tartex, Allos, Granovita. Problemet med dessa färdiga pålägg är oftast priset.

Annat att välja är jordnötssmör, hommos (recept nedan) och baba ganousch som också finns också att köpa färdigt.

Och så grönsaker och groddar inte att förglömma. Frukt kan också vara gott på smörgås. Stekt tofu och svamp och så bönpastejer av olika slag som man tillagar själv.

Hommous ca 5 dl

5 dl kokta kalla kikärtor

3 msk olivolja

3-4 tsk citronsaft

1 msk Tahini ( kan uteslutas)

1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)

1 tsk salt

Svartpeppar, gärna grovmales

Vatten till bra konsistens ( ca 0,5 - 1 dl)

Lägg alla ingredienser i en matberedare. Börja med 2 msk vatten. Mixa slät, tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och citron. Går bra att frysa. Kan smaksättas med olika örtkryddor, soltorkade marinerade tomater eller oliver. Uteslut tahinin i så fall.

Oliv- och paprikapastej ca 5 dl

5 dl kokta kalla vita bönor eller röda linser

1 grillad och skalad röd paprika

3 msk olja

0,5 msk torkad oregano eller det dubbla färsk

1,5 dl gröna oliver

Salt, peppar

Vatten till bra konsistens

Grilla paprikan (hel eller halverad) i ugnen eller på grill tills skalet är svart. Låt den svalna och dra sedan av allt skal och kärna ur. Mixa ihop bönor, paprika, olja, oregano och gröna oliver i en matberedare. Tillsätt vatten så det blir bra konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer oliver eller oregano om du vill. Går bra att frysa in. Du kan ha bara oliver eller paprika i om du önskar variation. Öka mängden paprika och ha i tomatpuré eller chilisås.

Recepten är hämtade från systrarna Anderssons fina kokbok " Vegolandet Veganias kokbok"

Vegania@bredband.net

Annons:
Sarah
2008-09-28 21:01
#1

Den här tråden har jag missat. Hummus gör jag mycket, men paprikapastej lät gott!

Abico
2008-09-28 22:04
#2

Jag käkade just en Hummus-macka, har aldrig provat tidigare men det var riktigt gott :)

Hanna 

Creation
2008-09-28 22:38
#3

Har faktiskt inte provat något annat än ost, smör och gurka på mina mackor… kanske är dags nu? ;p
Nej, vänta… jag har testat att ha veg. bullar och tomatsås i 'rullmackor' också. Men det är ju inte precis något svårtillagat. :P

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

HannaM
2008-09-28 22:42
#4

avokado är mitt favoritpålägg, gärna med groddar av någon form och paprika eller tomat.. 

ska nog prova paprikapastej utan oliver… låter gott

botakt
2008-11-16 23:32
#5

Keso eller mozzarella skivor för dom som äter det och tomat  på bröd *mums*
Blir ännu godare med hembakt bröd =) så litte groddar på förstås

pau
2008-12-01 02:41
#6

Jag brukar köra med marmelad och äppelmos :)

Annons:
mayolica
2008-12-01 13:46
#7

tycker att det är tråkigt att veg-pålägg är dubbelt så dyra än animaliska,

~ mayolica ~

JossanH
2008-12-01 15:29
#8

#4 Ja avocado! Det bästa som finns! Med lite örtsalt på.

Sajtvärd på Iller.ifokus

sighni
2008-12-01 21:50
#9

#7 Det tycker jag också!!!

mayolica
2008-12-02 11:10
#10

jag brukar använda överbliven veg-mat av olika slag på smörgås.

~ mayolica ~

aliciia
2008-12-03 20:12
#11

jag brukar ha ingenting på, inte ens smör ^.^ eller ja dricker alltid te till, så det är mitt pålägg :P

Sarah
2008-12-05 13:43
#12

#10 det är gott. olika grytor på.

sista tiden har det varit sojaost och avocado och munggroddar som gällt för mig.

även haft en tartex och smörgåsgurkeperiod.

Casiopeia
2008-12-05 16:24
#13

margarin + tomatskiva + örtsalt är min favorit! :-) Äter så sällan mackor så det r ingen idé att köpa dyra pålägg eller ställa sig och mixa röror som bara blir dåliga innan jag äter upp dom. Tomater, örtsalt och margarin har jag däremot alltid hemma.

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
Mimmi89
2008-12-07 21:30
#14

#3 veg bullar? menar du falafel eller menar du veganska eller vegetariska köttbullar? för om du menar vegaska köttbullar är jag grymt nyfiken på vart det fis att få tag på :)

insel
2008-12-08 21:58
#15

#14

det finns ju i nästans varenda matbutik!

Gourmetbollar tror jag de brukar heta. finns där qournfiléer och sånt finns. frysta.

kerre
2008-12-10 17:31
#16

gör som utomlands doppa nybakt bröd i olivolja med lite salt och balsamvinäger tomater och basilika! mums

eller hemmagjord pesto (utan ost) äckligt gott med lite stekt tofu och rostade grönsaker…. mmm måste laga imorgon!

eller hemmagjord veg rödbetssallad och cornicons  

tahini och banan en klassiker

stekt svamp kantareller eller champinjoner på hårdbröd…

laga hemmagjord tartex ;) köp bjästflingor och blanda ihop med lite annat smått och gott

oh tror jag har fler men kommer inte på fler nu. älskar mackor!

Casiopeia
2008-12-10 18:03
#17

#15 Gourmetbollarna är inte vegan.

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

sighni
2008-12-11 16:51
#18

#16 Vilka fina förslag. Låter jättegott! Tyvärr älskar jag också mackor!Skäms

kerre
2008-12-11 20:49
#19

#18 ja den med tofun gör de på mitt favoritcafe i göteborg haga bion tips ;)

men går minst lika bra att göra hemma!

olivpasta kan man göra mycket gott

fransk potatissallad ( kokt potatis vinäger kapris tomater)

inlagda bönor hela eller mosade

eller bröd och nötter snabbt proteinkick på stan

guacamole (eller hur det stavas?)

ps om mackorna är tillräckligt matiga så går det bra någon gång i veckan tycker jag måste ju vara bättre än annan snabbmat och micromat folk annars äter ;p bakar brödet utan konstigheter

Casiopeia
2008-12-12 11:44
#20

*påminner sig själv om att besöka hagabions café snart igen*

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
[TrevorS]
2009-10-18 14:46
#21

Måste testas någongång. =)

KastKatt
2009-11-17 20:45
#22

Jag är lat och orkar nästan aldrig göra riktigt hommus. Jag brukar bara mosa kikärtor med en gaffel, blanda i lite olja (har aldrig olivolja hemma), kryppa med peppar, ortsalt, vitlökspulver och paprikapulver och några droppar citron. Tar 5 min att göra ungefär :P

Ibalnd brukar jag även ha lite krossade tomater i.

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

[TrevorS]
2009-11-17 21:01
#23

Jag älskar hummus har hittat ett recept med rödbetsaft för att få den rosa, väldigt rolig. =)

KastKatt
2009-11-17 21:11
#24

Awh, vad gulligt :) Och kul, för färgen är ju inte så speceillt aptitretande!

Rädissaft, det var udda?

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

[TrevorS]
2009-11-17 21:40
#25

#24. Rödbetta inte Rädisa. =) Rödbettsaft är det de flyter i eller om man kokar dem så använder man lite av vattnet eller bara mixar i en liten bit av en kokt rödbeta. =) Eller använda rödbetsfärg som finns istället för karamellfärg (röd karamelfärg är inte vegetariansk, den innehåller löss)

KastKatt
2009-11-18 17:53
#26

# 25 haha, ja gud, jag såg helt fel. Rödbetsaft låter lite vettigare :) Rödbetsaft har morsan färgat kläderna med, samt jag har det i min henna :P Rödbettor är bra! :)

Ischa! Det är äckligt i allt tycker jag ;(

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

HannaM
2009-11-18 19:07
Annons:
soppa
2009-11-19 00:08
#28

är också intresserad av hur färgen blir ^^

placebo
2009-11-19 14:33
#29

Någon som vet ett snabbt sätt att ta bort kikärtsskalen?

[TrevorS]
2009-11-19 14:46
#30

#26. Ja rödbettor låter faktiskt lite bättre. ;P Det smakar inte röbettor om det som tur är. =)

#27 och #28. Jag har färgat innan med rödbetsaft innan det blir rosa även superkoncentrerat blir rosa. =)

#29.köpa kikärtor som inte har det kanske? Lågpris brukar oftast ha dessa på och kan vara tråkigt att ta bort medans man kokar dem. Så mitt tips är att köpa något annat märke som inte har den.

HannaM
2009-11-19 15:23
placebo
2009-11-19 18:47
#32

#30 Nyhet för mig, visste inte att det fanns skalade kikärtor. Ska leta i butikslandskapet.

KastKatt
2009-11-22 23:38
#33

Om rödbettor i henna:

Alltså, skillnaden var ju inte markant, men det var en liten skillnad. jag färgar med Hennaröd, och lade i rödbetssaft. Och det blev helt enkelt lite mer rött och mindre brunt :)

Ska testa att blanda i gurkmeja nästa gång :)

(Ett tipstill henna färgare, blanda i lite honug i hennan, det gör det lenare)

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

soppa
2009-11-23 13:05
#34

varför gurkmeja?

min färg blev ljusorange efter ett tag, så jag blandade 50/50 med röd och brun och spädde på med olja och rödvinsvinäger. håret fick en ljus vinröd nyans :)

en aning off topic, men… ^^

Annons:
HannaM
2009-11-23 15:34
KastKatt
2009-11-23 23:00
#36

#34 Vet inte, min mors förslag. Det är ju ganska "avfärgande" eller vad man ska säga. Så ska mest testa :)

Olja och rödvinsvinäger låter som ett smart knep. ska jag nog testa!

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

KastKatt
2009-11-23 23:00
#37

#35 Ingen orsak :)

Greetings.

Legacy Mwari.
-En berättelse om en annorlunda familj!

Upp till toppen
Annons: