Miljöfrågor

Soja till vegetariska sojaprodukter

2012-05-06 09:44 #0 av: evelinana

Hej och hoj,

Jag har varit vegetarian i ett antal år tillbaka. Jag har mest ätit quornprodukter eller hemmagjorda grönsaksbiffar och röror. Det senaste har jag funderat på att börja äta mer sojaprodukter, då quorn innehåller äggvitepulver (från höns som är "frigående inomhus") men är väldigt osäker på hur och var sojan till sojaprodukterna produceras samt vilken klimatpåverkan det har.

Jag har sökt runt lite här och där och har bara hittat information om sojaproduktionen i Brasilien där de skövlar regnskog och gör till palmolja för att sedan odla soja på marken - men sojan från dessa odlingsmarker går mestadels (ca 90%) till foder i köttproduktion.

Så: någon som vet vart sojan till vegetarisk mat kommer ifrån?

Om det redan finns en tråd om detta uppskattar jag om någon kan skicka den till mig? :)

Anmäl
2012-05-07 12:43 #1 av: Lina R

Varför äta soyaprodukter? Det är ju precis som quorn halvfabrikat. Och odlingsmetoderna är INTE bra.

Varför inte börja upptäcka dom underbara råvarorna istället :-)?

My New Roots är en väldigt inspirerande blogg.

Anmäl
2012-05-07 18:08 #2 av: evelinana

Har bara varit lite nyfiken på att prova, men vill inte stödja en organisation som använder sig av "dålig" soya (om det ens finns någon bra)

Jag (eller ja... mamma ;) lagar en del vegetariska biffar och röror till mig med ekologiska kikärtor, bönor och sånt. Åh, vad sugen jag blev på morotsbiffar nu, haha!

Ska kolla upp bloggen direkt, tack för tipset. :)

Har förresten kontaktat lite olika företag som säljer just soyaprodukter, skriver här när jag fått svar.

Anmäl
2012-05-07 21:30 #3 av: [Moa-]

Här finns många trådar om soja och soja odlad till människor:

Soyaprodukter

Soja prudukter

Vad tänker ni när ni läser detta

Hjälp med protein

Sojaprodukter?

Anmäl
2012-05-07 22:02 #4 av: evelinana

#3 Tack för länkarna, men har redan sett ett par utav dem och svaren jag sökte var inte där.

Anmäl
2012-05-07 22:06 #5 av: [Moa-]

90 % går som du skriver till djurfoder, de övriga 10 % antar jag då går till människomat? Jag vet inte riktigt vad det är som du efterfrågar...

Anmäl
2012-05-08 14:25 #6 av: evelinana

Jag fick svar från ICA nu, som producerar sojaprodukter av märket "Gott Liv":

"De sojabönor vi köper måste vara hållbara i alla avseenden. Vi köper inte sojabönor som har odlas på skövlad regnskogsmark. Bönderna vi arbetar med måste följa Basel-kriterier för ansvarsfull Soja produktion. Denna bestämmelse ingår i alla sojabönskontrakt som vi tecknar och har granskats av CertID (ProTerra standard ® 1).

De organiska sojabönorna som vi köper från Kina och Brasilien är EcoSocial ® 2-certifierad"."

Jag kollade upp det med EcoSocial och hittade detta:

"EcoSocial
IBD EcoSocial is a certification program introduced by IBD Certifications in 2004.
EcoSocial integrates social, environmental, and other quality management aspects to highlight the efforts of some companies towards sustainability. The EcoSocial Standards can be used in combination with other complimentary certification schemes for organic or biodynamic production."

http://www.fairfood.org/research/sustainability-initiatives/ecosocial/

Låter ganska bra enligt mig! Vad tycker ni?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.