Matprat

Ökande efterfrågan på svenska äpplen året runt

2013-01-19 11:42 #0 av: kelfwing

 

De svenska äppelodlingarna måste öka med 17 000 ton för att möta kundernas efterfrågan på svenska äpplen. Kunderna villa ha mer svensk frukt under längre tid av håret. Företaget Äppelrikete  har därför  arbetat att få nya villiga fruktodlare. De har hittat flera nya fruktodlare som under hösten 2014 kommer att skörda den första frukten. De har hittat odlare för mark på totalt 70 hectar vilket ger cirka 2 8000 ton. De försöker också at få etablerade odlare att utöka.  De vet att den svenska äppelodlingen kommer att öka med 6000 tn til år 2020.

De vet att utbildning är en bristvara när nya företag etableras, därör anordnande de under tre veckor hösten 2012 en djupgågnede utbildning för blviande och etablerande odlare.  Intresset var större än det hade trott. De hade hoppats på 10 deltagare men det kom 34.

De för också en ständig dialog med inköpsansvariga som inte tror att frukten kan säljas när den äpplen inte ser lika goda ut eller under hela året. Vilket kunderna bevisade motstsen på när en smällkal maj skadade träden och äpplen fick en "slips" på utsidan men kunderna fortsatte att köpa ändå.

Källa:matlandet.se

Läs matlandets hela artikel här: http://matlandet.se/365/okande-marknad-for-svenska-applen-aret-runt/


 

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-19 11:59 #1 av: Aribigga

Det är intressant, med tanke på att många säger att de gärna vill ha svenska äpplen men sedan äter dem ändå inte. Sedan finns den andra gruppen som absolut inte vill ha svenska äpplen och hellst bara vill att de ska se ut som om disney har ritat dem.

Konstigt överhuvudtaget med äpplen tycker jag, de är goda, nyttiga, lätta att förvara och har ofta ett trevligt pris. Ändå envisas folk med att vilja ha clementiner, bananer och nektariner mer än de vill ha äpplen.

Nej mer äpplen åt folket säger jag!

Anmäl
2013-01-19 12:26 #2 av: kelfwing

I min lokala lilla ica-butik har de dock forstått budskapet i år. Förra året 2011- 2012 kunde du knappt hitta svenska äpplen under högsäsongen, hösten.  Men  i år 2012- 2013 har du kunnat köpa svenska äpplen från höst till vintern och de säljer fortfarande svenska äpplen nu och de har gjorts så utan uppehål från i höstas.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.