Recept: Såser

Din favoritsås

2013-01-21 16:25 #0 av: kelfwing

En sås gör ju nästan alltid måltiden godare och mer komplett.

Tipsa om dina godaste såser

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-21 17:07 #1 av: Aribigga

En sås jag tycker är jättegod som man kan göra om man stekt bullar gjorda på vegefärs. (Alltså köttbullar utan kött.) Det är ett recept som står i Vår kokbok som jag alltid kört till bullar av vad jag nu än gjort dem av.

Efter man stekt bullarna så har man i två-tre dl vatten som småkokar så man får en sky. Man reder av den med grädde och soya och den blir asgod. Frågan är om man har i buljongtärning också? Det kommer jag faktist inte ihåg.

Anmäl
2013-01-21 18:51 #2 av: kelfwing

Det låter gott. Det blir väl en som en brunsås/skysås då, eller?

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-21 19:18 #3 av: Aribigga

Japp helt vanlig. Men det är varation på alla påssåser jag använder annars ^^

Anmäl
2013-01-21 20:59 #4 av: Sarah

Jag är ett beafreak, men ingefärssås är en favorit.

Koka upp riven ingefära med ganska koncentrerad buljong, sila bort ingefäran och red. I med ngn grädde och sist gurkmeja för färgen. Koka inte med gurkmejan, smakar inte bra. Salta och ha i torkat ingefärspulver om det behövs mer smak.

Anmäl
2013-01-21 23:28 #5 av: kelfwing

Aribigga: det låter ju som en utmärkt grund-brunsås.

Om man har i lite stekt svamp, så blir det ju en svampsås.

Om man har lite rödvin blir den en rödvinssås

Med lite lingon eller lingonsylt så blir den lingonsås.

Med enbär och svartinbärsylt/gelé så blir det en viltsmakande sås

 

Sarah: Ingefärsåsan låter ju jättegod. Vad brukar du ha den till?

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-22 06:26 #6 av: Aribigga

Tack för tipsen, det ska jag testa någon gång :)

Anmäl
2013-01-22 10:22 #7 av: Sarah

Nu var det ett tag sedan så jag kommer inte riktigt ihåg... ris och ingefärsstekta grönsaker med tofu kanske :)

Anmäl
2013-01-22 13:08 #8 av: kelfwing

Sarah: det  låter jättegott!

Aribigga:  Gör det! och jag ska testa din brunsås. Jag tycker den verkar bra.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-24 18:05 #9 av: MalinFrosch

Jag är ett stort fan av kalla såser (mest för att det går så vansinnigt mycket fortare att blanda ihop...)

En storfavorit här hemma är smulad fetaost i creme fraishe. Svartpeppar och salt i. Och vill man kan man ha lite mynta eller basilika i. Men funkar utmärkt utan också.
Denna sås funkar till typ allt, men är speciellt god till rotfrukter i ugn!

Sen har vi en sås på creme fraishe och tacosås (ni vet sån man köper färdig på burk). Funkar utmärkt till olika bönbiffar eller grillat. Och också som dippsås till chips! Känns också mer avancerad än vad den egentligen är. Så där kan man imponera om man har gäster ;)

Creme fraishe går ju att blanda med det mesta och det blir gott i mina ögon :)

Anmäl
2013-01-24 20:26 #10 av: kelfwing

# MalinForsch Tack för dina snabba såstips.Snabba och goda såser har man alltid nytta av. Bra också att du sa vad de passar extra bra til! 

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-01-26 23:59 #11 av: Blodfot

Jga älskar att göra såser nrä ja håller på och tillagar dte jag gör, tex gör jag en Qorn-fille så jag jag såsen där direkt. jag brukar hälla i mjöl, grädde, och buljång och lite olika slags kryddor, jag gillar väldigt mycket att ha i örter i.

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-01-27 09:50 #12 av: kelfwing

Bra tips, Blodfot!

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.