Veggie vs kött?
Jag har varit vegetarian i 8 år nu, blev det när jag var 12 av den simpla anledningen till att jag inte klarade av att se och veta hur djuren led för att hamna på min tallrik. Fungerade alldeles utmärkt att avstå från kött, dock övertalade min mamma mig till att äta fisk och skaldjur för att få i mig något mer proteinrikt.
Men nu så har kroppen börjat tröttna lite på all vegetarisk mat. Allt smakar likadant och utbudet är inte så stort alltid. Sen börjar det även bli jobbigt att hela tiden behöva kolla innehållsförteckningen på matvarorna varje gång man är osäker.
Så är det någon som har börjat med kött igen efter att ha varit veggie så länge? Hur gör man för att mota bort den psykologiska svårigheten med att äta kött? För det är de som är mitt stora problem, att man har vetskapen om hur köttet har hamnat på tallriken och vad djuret har gått igenom. Och hur reagerar kroppen ifall jag skulle äta kött igen?
Känns märkligt att posta detta på ett vegetariskt forum, men det rör ändå frågan någorlunda. Alternativt hjälp med att få den vegetariska maten roligare att äta hade med kunnat hjälpa mig i min osäkerhet.
Det finns ju hur mycket god, vegetariskt mat som helst. Har du provat seitan tex?
Jag skulle aldrig klara av att äta "riktigt" kött igen, dels den etiska aspekten att jag anser att det är fel att nyttja och döda andra varelser för vårt välbefinnande och dels den miljöeffekt som köttkonsumtionen har…
Gällande enformighet så är det ju bara att variera sig? Finns hur många varianter som helst, bönbiffar, quorn, soja, tofu, tzay… (Ja, även tofu och tzay är soja, men de särskiljer sig rejält enligt mig.)
Apropå variera vegmaten, så förstår jag om du tröttnat om du mest äter hel och halvfabrikat. Men om du äter mat från grunden så finns ju lika många variationsmöjlighetwr som det finns grönsaker och bönor m.m Är det brist på recept som gör det, kolla nedanstående sidor/ bloggar. Jag läste någon gång att de flesta ( och nu pratar vi blandkostare) har 5 rätter som de varierar mellan, oerhört enformigt enligt mig. Vegania.net är som en stor vegkokbok på nätet På veganen.blogspot hittar du nya spännande vegrecept Vad sägs t.ex bom veggoklubbor- vegetariska kycklingklubbor och vegetarisk blodpudding?
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Du säger att all vegetarisk mat smakar likadant, så jag antar att du vill veta hur du kan göra för att allt inte ska smaka likadanta.
Jag blev vegetarian när jag flyttade hemifrån (18 års ålder) och nu är jag 34 år. Det var bara i början när jag bara kunde ett par recept som jag kunde tycka det var lite enformigt. Här nedan är ett urval (132 recept) ur min receptsamling som jag samlat de senaste åren (mest från nätet). Om något låter intressant ger jag dig länken/recepen till det/de recepten:
Blandade rätter
1. Adzukibönstuvning med potatismoslock
2. Brysselkålskåda
3. Bönfärs
4. Finsk kålrotslåda
5. Grillad avokado med bröd och tomatfyllning
6. Grillad Portabello
7. Grillade kronärtskockor med smörstekt bröd med kapris och lök
8. Grillade kronärtskocksbottnar med tångrom
9. Havsburgare
10. Havspasta
11. Jordärtskockspuré med stekt brödfras i basilikaolja
12. Kräftkantareller (kantareller inkokta i dill och salt)
13. Krämig vegetarisk hummersoppa
14. Mandelpotatisbakelser
15. Mock Salmon
16. Morfars fisksoppa utan fisk
17. Morotslåda
18. Nässelplättar
19. Ostronskivlingslåda
20. Pestopaj
21. Pintofärs
22. Pizza med jordärtskockor, kapris och ljummen broccolisallad
23. Polentakorv
24. Rabarber och vitkålspytt
25. Rödbetscarpaccio
26. Saffransrisotto
27. Solig saffransgratäng
28. Swishcakes med senapssås
29. Vegan(fi)sk soppa med saffran
30. Veganska musslor
31. Vegetarisk korv med kapris, chili och pepparrot
32. Vegetarisk lergryta
33. Vegetarisk strömming
34. Vegetariska fiskbullar
35. Vegetariska isterband
36. Vegetariskt filoknyte med svamp och broccolisås
37. Veggofiskpinnar
38. Viltgryta
Vegetariska svampfärspiroger
Grytor
39. Rotfrutks tikka masala
40. Tomagryta med pasta och chevré
41. Avokadogryta
42. Kinagryta
43. Potatis- och spenagryta med äpple
44. Rotfrukter med ingefära, svarta bönor och rostad kokos
45. Pumgagrya med linser och persilja
Biffar
46. Biffar med cashew-
47. Black Bean Burger
48. Broccoliburgare
49. Citron- och oreganopanerade grönsaksbiffar
50. Grönsaksbiffar med svamp och tzatski
51. Havresolburgare
52. Koreanska mungbönsplättar
53. Majsbiff
54. Mandelbiffar
55. Morotsbiffar med jordnöt och bananssalsa
56. Nötburgare
57. Quinoa och mungbönsbiffar
58. rotselleribiffar
59. Rödbetsbiffar med kidneybönor
60. Sojabönsbiffar
61. Vegetarisk råbiff
”kött”bullar
62. kidneybullar
63. morotsbullar
64. auberginebullar
65. Falska köttbullar
66. Selleri – och spenabollar
67. Mandelbullar med citronsås
Pastarätter
68. Bovetenudlar med vitlök och avokadosås
69. Grönkålscannelloni
70. Kantarell carbonara
71. Maskrospasta med selleri och färsk vitlök
72. Morotspasta
73. Pasta med krämig svamp-bönsås
74. Pasta med rödkål och spenat
75. Pasta med ärtig röra
76. Potatis-gnocchi med shitake-svamp
77. Saffranspasta med tryffelsås
78. Spaghetti med spenat- kokossås
79. Spenat och melonpasta
80. Spenat- och valnötspasta
81. Svamp- och spenatsås
82. Tagliatelle med broccoli och pumpasås med kardemumma
83. Wokad kålrotsblast med nudlar, gurka och karameliseard lök
Paj
84. Grönsakspaj med bönstanning
85. Lök- och maskrospaj
86. Mangold- och lökpaj
87. Sparrispaj med kantareller
88. Småpajer med broccoli och veg.bacon
Soppor
89. Broccolisoppa med purjolök
90. Champinjonsoppa
91. Hemmagjord blåbärssoppa
92. Potatissoppa med machésallad
93. Rostad pumpacréme/soppa
94. Soppa på tre kålsorter
Världen runt
95. Babykorma
96. Borlottigratäng
97. Brysslar (smulig brysselkål med indiska kryddor)
98. Bubble and squeak
99. Caponata – sicilianska auberginer
100. Grönsaks- vindaloo
101. Indiska pizza med äppel-koriande Chutney och saffranslökstopping
102. Kokosris
103. Libanesiska filodegsrullar med sojafärs
104. Majstäcke
105. Mantu (afrikansk dumpling)
106. Mushrom Sugo
107. Mustig grön mungbönssoppa
108. Pay Bhaji (indisk snabbmatsrätt)
109. Portabello Fajitas
110. RabarberDal
111. Stekt ananasris
112. Whu hun – vegetarisk krabba
Sallader
113. Belugalinssallad med äpple, rostade mandlar, maskrosblad och jordgubbar
114. Broccoli- och apelsinsallad med timjan och bönor
115. Bön- och persikosallad
116. Bönsallad med aprikoser och spenat
117. Bönsallad med gräslök och färsk vitkål
118. Bönsallad med rostade minitomater, grönkål och aprikoser
119. Citron- och vitlöksmarinerad belugalinssallad med ugnsrostad broccoli och jordärtsärtskockor samt pinjekärnor
120. Citron- och örtmarinerad broccoli- och bönsallad
121. Edame- och broccolisallad med havtorn och avokado.
122. Fänkålssallad
123. Färskpotatis- och puylinssallad med rabarber, avokado och friterade pitabröd
124. Färskpotatissallad med avokado och tomat
125. Grape- och olivsallad
126. Groddsallad med jordnötter
127. Grönkåls – och puylinssallad med svartvinbärsvinägrett
128. Het melonsallad med svarta bönor
129. Krämig lins- och mangosallad
130. Ruccolasallad med granatäpple
131. Röd och vit quinoasallad med saffran och rivet apelsinskal
132. Sallader med stekt ostronskivling
/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.
Du kan inte börja med ägg då? Man måste ju inte köpa äggen ifrån hönserierna, utan från småproducenter alternativt hålla fjäderfä själv.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
För att du ska kunna äta kött måste ett djur dö och lida mer eller mindre det är något du får leva med bara, punkt slut.
Jag har bara provat att äta fisk ett fåtal gånger och blev väl lite gasigare i magen än normalt. Skulle tro att det man kan vänta sig om man börjar med kött igen är just fisighet, trög eller lös mage.
om du tycker att det känns fel att äta kött tycker jag inte att du ska börja med det, det kommer aldrig bli "okej" att äta döda djur. om du vill variera matlagningen lite mer kan man, utöver ovanstående tips, köpa hem någon grönsak man aldrig smakat på innan och se vad man kan göra med den. googlade "ovanliga grönsaker" och hittade flera som jag aldrig hört talas om, t.ex. kardon, lotus, glasört, okra, chioggia, kayote, oca, tannia…. utöver det kan du prova med nya kryddor, starkare mat eller allra helst färska kryddor! det är jätteroligt att använda tycker jag :) gör matlagningen till den konst det är istället för en tråkig syssla du måste utföra liksom.
men, om du ändå bestämmer dig för att börja äta kött igen skulle man kanske kunna göra så här:
(äter du fortfarande fisk? i så fall hoppa över delen med fisk) koka fisk och spara spadet. börja med att bara ta några skedar spad (mosa en potatis i eller något) efter någon vecka kanske du kan koka fisk och smaka bara en liten bit på fisken. efter ytterligare en vecka med lite fisk varje dag kanske du kan äta en stor bit fisk. sen kan du koka en köttbit och först vänja dig vid det spadet och sen när det funkar börja smaka på själva köttet…
men kämpa på! det måste ju finnas fler saker man kan göra av vegetabilier än vad man kan göra av kött
för att få i sig protein finns ju röda linser, gröna linser, svarta linser, soja bönor, kikärtor, bruna bönor, vita bönor, stora vita bönor, borlottibönor, cannellinibönor, kidneybönor……… av allt det här kan man göra korvbar, biffar, äta som det är i en sallad eller liknande, färser, grytor, sopor, tofu, pajer………. seitan på vetegluten, biffar/färser på nötter. möjligheterna är oändliga :)
Medarbetare på klickerträning.ifokus