Livsstil

Får inte bli vegetarian

2013-04-09 09:31 #0 av: [Kanintokan]

Hejsan :D

Jag vill bli vegetarian och är 16 år. Men jag får inte för min mamma. Hon säger att eftersom jag fortfarande växer behöver min kropp mycket protein från kött. Hon tycker att det kommer bli för svårt för mig att få i mig alla saker genom en vegetarisk kost.
Hon har sagt att när jag fyller 22 ska jag få bli vegetarian.
Men jag vill inte äta kött.

Hur ska jag göra? Tacksam för hjälp och förslag :)

Anmäl
2013-04-09 09:34 #1 av: Fridaaaa

Efter du fyllt 18 år kan din mamma inte bestämma över dig, vad du ska äta eller inte.

Finns många 16 åringar som är vegetarianer som mår bra, och får i sig det dem ska, men krävs en del kunskap kan jag tänka mig, vad man ska äta osv Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2013-04-09 10:44 #2 av: [Kanintokan]

#1 Ja jag tycker att jag borde kunna få bestämma själv efter det att jag fyllt 18. Men då får jag nog göra min egen mat (vilket inte spelar någon större roll för mig)

Ja! Mina släktingar är det och de mår ganska så bra. De har brist på någon vitamin om jag inte mins fel, men annars är allt bra med dem.

Har du något tips på någon sida eller artikel här som jag kan läsa för att få mycket bra och inte så krånglig information om hur och vad man bör äta om man vill bli vegetarian i ung ålder? :)

tacksam för ditt svar.

Anmäl
2013-04-09 16:04 #3 av: Snovit79

Jag blev vegetarian, då jag var 8 år - på skolsköterskans direktiv. Och jag har växt som jag ska. 

På 70-talet gjordes studier på barnfamiljer som åt veg-kost. Och inga konstigheter fanns. Det är en känd undersökning av en kvinna, vars namn jag inte minns nu. Men det finns i bokform. BVC hade det då min son var liten.

Så den tesen kan din mor glömma. Majoriteten av Indier är vegetarianer, de är normalstora. Skämtar 

Edit: Elsa Laurell heter hon. En kvinna jag känner var med i studien på 70-talet med sina barn. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-04-09 17:21 #4 av: Sarah

Det är absolut inga problem att få i sig allt man behöver som vegetarian och många föräldrar oroar sig i onödan bara för att de inte kan så mycket om näringslära. Om du läser på och visar henne att du vet hur du ska få i dig protein osv så är det nog enklare. Ät baljväxter/ nötter frön och du klarar dig bra. 

Vi i västvärlden äter för övrigt för mycket protein :) 

Anmäl
2013-05-01 19:34 #5 av: kelfwing

Jag tycker du och din mamma ska läsa vår nya artikel:

Vegetarisk nybörjare i köket Vegetarisk nybörjare i köket:http://vegetariskt.ifokus.se/articles/5181390b8e0e7435dc000139-vegetarisk-nyborjare-i-koket?discussions-1

I den står det bland annat vad man kan ersätta kött med och hur man får i sig alla näringsämnen.  Vilket inte är svårt. Om vi t. ex tar det där med protein så måste du anstränga dig oavsett om du är vegetarian eller blandkostare för att få proteinbrist om du är full friskt. För övrigt innehåller det mesta proteinrika köttet rostbiff 22 gram protien per 100 gram medan sojabönan innehåller 36 gram protein per 100gram och linser 22- 24 gram protein per 100gram. 


/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-05-01 22:21 #6 av: sannabananna

Det är inga problem! Jag har varit vegetarian i 4 år nu o jag ska fylla 17 år;) Fullt frisk o mycket fysisk aktiv då jag både rider, har hund och tränar! Många föräldrar tror att man behöver proteinet från köttet för att växa, men dem har fel! som #5 sa så är sojabönor o linser också bra proteinkällor:) dessutom så finns det mkt olika produkter av sojabönor såsom sojamjölk och vegetarisk köttersättning:) qourn är också väldigt nyttigt (och gott för den delen)! Vad jag har gjort är att fortfarande äta fisk och skaldjur tills jag har vuxit färdigt för att lättare få i mig det jag behöver, då godkände mina föräldrar mitt beslut efter många om och men:) Ett tips: läs på så mkt du kan så att din mamma vet att du verkligen vill och vet vad du (och hon) ger sig in på! och behöver du övertalningshjälp så är vi här på sidan här för dig! P.S Jag är fullt normalviktig 169cm hög och väger 56 kg;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.