Matprat

Vegetariskt Webb-tv-program.

2013-04-25 05:58 #0 av: kelfwing

Björn Gadd, som driver bloggen Vegankrubb, har startat det webbTV-programmet "Mat i Munnen" som handlar om vegetarisk mat.    

Anledningen är att han länge saknat ett matprogram där man diskuterar mat på samma vis som man gör med böcker, filmer eller andra  kulturfenomen.  I programmet kommer de att prata om mat både ur ett populärtkulturellt och samhällsvetenskapligt perspektiv.   De kan diskutera större frågor som rör könsroller eller mindre frågor om varför så många hatar koriander.

Alla program är uppbyggda runt samma struktur.  De inbjudna gästerna äter mat samtidigt som de diskuterar mat.   De inbjudna gästerna är perosner som har olika beröringspunkter med och krogvärlden främst i Skåne.   De kan vara kockar, matskribenter, matproducenter och andra som arbetar eller intresserar sig för och är kunniga   om mat.

Björn har valt att inte framhäva att programmets vegetariska innehåll, då han vill att " låta programmets vegostuk smyga sig på tittaren likt en lönnmördare. Vi vi ll locka en större publik än just bara vegetarianer och hopppas att de som som titar ska tänk: " Shit, det där ser smarrigt ut, oj det var visst vegetariskt"

Trots att programmet är uppbyggd kring vegetarisk mat har programmets gäster  olika kosthållning.   Den som vänder sig strikt veganska recept i varje program pga av att Björn är vegan kommer att bli besviken. Äggvitan i första programmet är veganskt medan smöret i avsnitt 2 inte är det. 

Första programmet har mexikanskt mat som övergripande tema och maten som äts har samma tema.  Den som vill laga maten själv får recepten i slutet av avsnittet. Detta avsnitt kan du se här:http://vimeo.com/62640687

Andra avsnittet borde komma i dagarna dvs denna vecka eller nästa vecka, då det sänds i slutet av april. Då ska de disktutera husmanskost och kockar.  De frågar varför det som femtio år sedan var fattigmansmat idag har blivit michelinstjärneprisad lyxmat.  Gäster är  Jörgen Lloyd ( köksmästeare på Mrs Brown i Malmö) och Sara Berg (matskribent med egen cateringfirma som är även är expert på klassiska kakor och husmorskultur.

Källa: vegokoll.se

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-04-25 22:58 #1 av: Sarah

Oh vad roligt!!! 

Anmäl
2013-05-03 16:59 #2 av: kelfwing

Igår lades avsnitt 2 ut av mat i munnen som ni hittar här:http://vimeo.com/65282677

Detta avsnitt handlar om husmanskost, kort spad, röka fett, kokostoppar och asiagurkor.

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl
2013-05-03 17:00 #3 av: kelfwing

Jag lyckas tyvärr inte infoga programavsnitten här direkt i tråden, om någon kunnig själ kan hjälpa mig det blir jag glad...

/Karin, sajtvärd på vegan ifokus och medarbetare på vegetariskt i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.