Matprat

Jul och vegetarian

2013-11-04 14:25 #0 av: decembercelsius

Hur blir det vid jul för er alla vegetarianer? Lagar er släkt och familj vegetariskt åt er när ni äter julbord? 

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2013-11-04 14:44 #1 av: Blodfot

jag följer denna tråd, vill veta!

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-11-04 21:30 #2 av: Dierpmis

Mina svärföräldrar lagar en del vegetariskt till jul. Det har dom gjort länge i och med att min svägerska är vegetarian sedan några år tillbaka.

Mor frågade precis efter en lista med vad jag inte äter så hon kan planera maten, känns väldigt bra :)

Det jag inte vet är hur det blir hos far.

Anmäl
2013-11-04 21:44 #3 av: Blodfot

sen vill jag veta, vad äter ni på julbord?

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl
2013-11-05 13:14 #4 av: decembercelsius

Min mamma och min storebror är vegetarianer och eftersom jag firar jul med bara dom plus några till så blir det helvegetariskt iår Skrattar

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2013-11-05 16:59 #5 av: Snovit79

Nu firar vi (jag och sonen) inte jul med andra längre. Då det var så gjordes det potatisgratäng istället för jansson, då jag och bror (köttätare) inte gillar smaken på anjovis. Hemgjord rödbetssallad. Men mer blir det inte. Mamma har väl köpt hem någon quornfilé eller cocktailkorv. Ägg äter jag och det har vi på jul - så det äter jag. 

Jag tycker inte jul/påskmat är rolig alls. För det fokuseras oftast på kött eller fisk. Ingen sallad, röra etc. 

Nu då vi firat ensamma så har jag bara gjort potatisgratäng, rödbetssallad, cocktailkorv, ägg och en liten sallad. (Barnet har fått köttbullar och prinskorv).

Vörtlimpa, korvost och must. 

Visst kan jag ställa mig och göra pajer, kålrots"skinka", veg sill osv, men har inte orken till det. Gillar inte så mycket mat heller (bufféer).

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-11-05 17:33 #6 av: Afturelding

Givetvis lagar jag min egen mat. Det är tillräckligt att göra på julbordet utan att jag ska kräva egen mat.

Jag lägger in morötter och lök, traditionell sill alltså fast utan sill. Och så brukar jag göra senapsgriljerad quornfilé, någon form av "köttbullesubstitut" (ibland bönbullar, ibland färdig falafel) och någon paté. Förra året gjorde jag en paté på grillad paprika och linser, som även uppskattades av de flesta blandkostare! Och det är en bedrift i min släkt. Jag avskyr både Janssons och potatisgratäng, så jag äter enbart kokt potatis till. Har jag ambition nog så gör jag en egen omelett på ägg som jag tycker är okej, annars hoppar jag över den.

Förra året gjorde jag även en egen julsk*nka på tofu, hälsans köks baconbitar, flytande rök, lite karamellfärg och diverse kryddor. Som jag sen griljerade. Jag tyckte inte om den, men min man blev alldeles salig Lipar

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2013-11-07 08:44 #7 av: tlover

vanligtvis lagar jag all veg mat, men nu när min syster blivit pecatarian och min lillasyster äter mer och mer vegetariskt och jag blir sämre och sämre i kroppen pga värk så ska vi dela på matlagningen i år (mamma, jag och systrarna) men då gör ju mormor köttbiten vad jag vet så då slipper mamma göra kött och vegetariskt (mamma har börjat gilla vegetariska julbord också, särskilt på juldagen då jag brukar bjuda på ett bara vegetariskt julbord.)

Såhär är det uppdelat

Jag: inlagd fakesill 3 sorter, saffransfallafel, terökt tofu och hemmagjord senap.

storasyster: tofuskinka (hon lagar inte mat så ofta)

Lillasyster: fallafel (hon ville ha vanlig också)

Mamma: Mjölkfri rödbetssallad, "typ janssons", rödkålssallad med chaimarinerade russin.

ev köps "prinskorv"

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-11-07 14:16 #8 av: TatsuOni

Förra året lagade min mor mat åt henne och mig och mormor åt alla andra. De som äter kött. I år firar vi med pojkvännens familj så då tänker jag laga min egen mat. Även om någon erbjuder sig så tänker jag inte låta dem krångla med mina matval och intoleranser.

Vad jag ska laga bestämmer jag någon dag innan. Det blir i alla fall inte "julmatsimitationer." Gillade aldrig skinka, köttbullar och allt annat som hör julen till så då vill jag ju inte imitera det hellerLipar

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl
2013-11-08 10:40 #9 av: Torin

Julen 2006

(ur min bok Konsten att leva billigt och må bra)

Julaftonsätandet började omkring klockan 13. Då kom Kjell och hade med sig julöl, snaps och glögg. Det låg även lite dadlar och choklad i hans ryggsäck.

Vi började med glögg och kaffe samt mitt hembakade saffransbröd och sista biten på den mjuka pepparkakan. Under tiden lyssnade vi på Tomterock.

 

När maten stod på bordet, allt fick inte plats så började vi. Beslutet var att äta långsamt och njuta. Hundarna fick var sitt paket med en invirad grillkorv.

 

Mätta och glada sitter vi och språkar då det bankar på dörren. Se där kommer Olle, hans far Björn och sonen Erik. Som tur var hade vi sparat glögg.

Den snälle Olle hade klappar till husse och hundarna.

 

Kjell och jag avslutade kvällen med att surfa på Internet. Kjell söker ju någon livskamrat så vi tittade på E-kontakt. Men det är ju svårt att hitta någon som vill bo här i Orsa där det är långt från stadsbornas bekvämligheter. De flesta verkar ju bara vilja resa på semesterresor och dansa. Men med tiden hittar han väl någon som uppskattar det lugna liv som det är här.

 

Här är julmaten vi åt.

 

Färdiga saker

Rödkål, Felix på glasburk, bara att värma

Rödbetssallad

Julost

Vörtbröd, två sorter

Kryddsnaps (som Kjell köpte i Finland)

Julmumma och flera sorters julöl

Julglögg, två sorter, en baserad på konjak och en baserad på brandy

 

Hemlagat

Grönkål efter ett recept från Ewa-Lotta

Potatisgratäng

Morot och linsgratäng

Nötbullar

Griljerad Kålrot (istället för skinka)

Kokt potatis (som Kjell ville ha till sin sill)

Ugnsstekta rotfrukter, Kålrot, Potatis, Palsternacka och Gul lök

 

Recepten

Grönkål

Enligt recept 200 gram grönkål men paketet innehöll 400 gram så det fick bli det.

4 dl grönsaksbuljong

1 hackad gul lök

1 hackat äpple

3 dl vispgrädde

1 tesked smör

salt, peppar (grovmalen svartpeppar)

Sammankokat tills det nästan blev torrt. Tog en bra stund.

 

Potatisgratäng

(ur Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken)

10 medelstora potatis

1 purjolök (det blev vanlig gul lök och två st.

3 dl riven ost (köpte färdigriven mager)

1 – 1 ½ tesked örtsalt

1 – 2 kryddmått riven muskot ( hade jag ej, tog i stället tre finskivade vitlöksklyftor)

2 dl mjölk (tog i stället 2 dl vispgrädde som blivit över)

Varvat, potatis, ost, lök och sedan in i ugn 225 grader 40 minuter

 

Morot och Linsgratäng

Egen improvisation

Ett tiotal grovrivna morötter

Mixade med ungefär lika mycket buljongkokta gröna linser samt salt och svartpeppar

Överst ett rejält lager riven mager ost, sedan in i ugn 225 grader 40 minuter

 

Nötbullar

Hittade ett recept på nätet men modifierade det.

1 förp hasselnötter, finhackade i mixer

¼ kaffekopp kokta gröna linser (lade jag till själv)

1 kaffekopp sojamjöl

1 hackad gul lök

1 kaffekopp riven mager ost

2 ägg

Enligt receptet så skulle detta bli en smet som man kunde rulla, men den blev alldeles kladdig.

Bullarna kokades sedan i veg. buljong men höll ihop dåligt.

Fick kallna till nästa dag då de stektes i rejält med smör, då blev de fastare.

 

Griljerad Kålrot (istället för skinka)

( ur Vegetarisk Smalmat av Maude Anderberg)

 

Så här gjorde jag

1 medelstor kålrot, skalades och skivades

Kokad i lätt saltat vatten (eller veg buljong) tills den blev något mjuk

Lägg på oljad långpanna och pensla kålroten med olja, senap, soja rätt tjockt och något ströbröd.

Griljera i ugn 200 grader tills de fått fin färg.

(enligt originalreceptet skall man skiva kålrötterna först efter att de blivit griljerade)

 

Ugnsstekta rotfrukter

(ur Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken)

Jag har gjort denna rätt så många gånger att jag numera alltid improviserar.

Denna gång hade jag Kålrot, Potatis, Palsternacka och Gul lök, men det också gott med Tomat som ger lite syra.

Originalreceptet talar också om att ugnssteka vissa saker för sig, jag skickar in allt på en gång och penslar med olja. Men eftersom det var jul så tog jag samma blandning som jag hade till de ugnsgrilljerade kålrötterna d.v.s. olivolja, soja, salt och svartpeppar samt ströbröd.

Det fick stå inne i ca 40 minuter i vedspisugnen. Där är lite osäkert på temperaturen men den bör ha legat runt 250 grader.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-11-08 11:58 #10 av: Magisk

Denna jul är min första som vegetarian och jag har ingen aning om vad jag skall laga. Ledsen

Anmäl
2013-11-10 11:32 #11 av: [Moa-]

Jag anser att det är självklart att alla som vill ha specialmat själv bidrar till denna. Jag anser visserligen även att alla alltid bör bidra och anser att det är märkligt att det ofta är enstaka personer som förväntas laga all mat. 

Jag lagar "mina rätter" som jag genom åren valt ut, och dessa är då som regel till för alla att äta. Två varianter av smördegsinbakad ost (fetaost och ädelost), filodegscigrarrer med spenat och fetaost, qournfärspiroger, olika minipajer och veg. skinka... Till detta samarbetar vi med mycket annat så som sallader, jansson/potatisgratäng, och massa annat... =) Vi arbetar lite på att börja dra ned på julbordet istället för att utöka. =)

Anmäl
2013-11-11 21:37 #12 av: Jacquire

Varit vegetarian sedan sista december 2012 och kan kort och gott säga att det är det bästa valet jag gjort i mitt liv!

Ska bli så himla kul med min första vegetariska jul nu. Jag har ingen som lagar mat åt mig i min familj då de flesta varit ganska skeptiska till vegetariskt. Dock börjar de släppas litegrann nu och jag tänkte bjuda på vegetarisk på jul. Idag lyckades jag göra mina första riktigt goda vegbullar, som smakar, ser likadan ut och samma konstisen som köttbullar. Ska dock googla om mer recept och lär nog köpa det vegetariska alternativ till julskinka - "Julsk*inka (utan rumpa) från Astrid & Aporna"

Anmäl
2013-11-15 22:34 #13 av: Torin

Gå och låna min bok "Konsten att leva billigt och må bra" på bibban om du inte vill köpa den på Adlibris.

I boken finns mina reecept, bl. a. det jag skrev om i inlägget ovan

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-12-16 23:07 #14 av: Salish

Jag brukar laga det mesta vegetariska för att jag är den enda som är vegetarian, förutom grönkålssoppan.

Anmäl
2013-12-17 01:52 #15 av: Saga85

Min familj brukar se till att det finns något vegetariska alternativ som sojakorv och förra julen även Julsk*nkan från Astrid och aporna.

Jag brukar ta med mig lite ytterligare alternativ såsom hommusrödbetssallad och inlagd "sill" eller vegetarisk Janssons frestelse. Vartannat år firar vi hos föräldrarna, och min mor tycker om att göra rotfrukter i ugn som ytterligare komplement. 

Åh! Fick ett kålrotssug nu Förskräckt 



Anmäl
2013-12-17 10:18 #16 av: Torin

Börjar så smått fundera på vad jag skall laga till julmat. Måste nog köpa en stor kålrot, för mina är så små. Den skall vara till veg. skinka.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.