Recept: Varmrätter

vegetariska studenttips!

2013-11-05 17:03 #0 av: tlundegard

Jag har bestämt mig för att dra ner väldigt mycket på köttet då det väldigt dyrt, dessutom så vill jag undvika att äta icke kravmärkt kött (som är billigare).

Jag pluggar och har ingen annan inkomst än studielånet så skulle gärna ta emot billiga vegetariska tips! Utan mjöl och med så lite spannmålsprodukter som möjligt då jag är känslig för det och satsar på så lite kolhydrater som möjligt..

:)

Anmäl
2013-11-05 17:16 #1 av: [Iyen]

Bön och tomatsallad är helt underbart gott.

Anmäl
2013-11-06 12:31 #2 av: cokolada

Jag själv kör på vego-lchf och märker att det är lite dyrare än vanlig vegomat. Om du dock skulle satsa på vegetariskt i storpack blir det billigare. Anamma som finns i frysdisken har t ex färs, burgare och korv i 1kg-förpackningar. Kostar runt 60 kr och är naturligare än de andra vegoprodukterna.

En bra sak att veta är ju att skillnaden mellan 1kg sojafärs och 1kg kött är att när maten är klar får du sojan i samma mängd som tidigare medan köttet krymper när du steker den! Bra tips för den ekonomiska ;)

Anmäl
2013-11-06 13:04 #3 av: swedishpescetarian

Bli pescetarian :)

Anmäl
2013-11-07 08:38 #4 av: tlover

bön och/eller lins sallader.

det går att variera (tex vill du äta lite glutenfria kolhydrater kan man lägga till potatis) i det oändliga.

Min pappa hade alltid en bön/lins sallad, en sallad och sen "vanlig" mat (han till och med åt linssallad istället för chips på kvällen)

bra kombos är: Kidneybönor, röd lök, paprika, oliver, ev potatis, salt, peppar, paprikapulver, basilika och vinegrett eller keso (jag äter ite keso så jag har ingen aning om priset där)

eller

Gröna linser, gul lök, oliver, salt, peppar, timjan, vinegrett (billigare)

eller

Kikärter, inlagd gurka, tomat, limesaft, salt, peppar (den kan ätas som den är utan nått till)

men som sagt det går att variera i det oändliga.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2013-11-11 13:31 #5 av: Sarah

Bönor ärtor och linser, i allt :) grytor, pålägg osv. 

Anmäl
2013-11-12 11:00 #6 av: [Vegg]

Röda linser kan man köra pulserande i en mixer så de slås sönder något, sedan hälla dem tillsammans med kryddor i en stekpanna, på med krossade tomater och du har en billig färsås. Skrattar

Köp inte nudlar, det blir dyrt i längden! Köp storpack av exempelvis pasta, kosta dock gärna på dig bjäst som man pudras över istället för ost, det blir drygt och billigt. Baka pizza, blanda bjäst med lite salt och peppar i sojagrädden och ringla över istället för ost så tjänar du där med.

Bönor kan man med de flesta blötlägga, sedan mixa i en matberedare och forma till små biffar och steka (falafel), de behövs inte kokas innan, på så sätt sparar man lite el då man slipper koka samt får billiga falafel vilket man kan göra på de flesta bönor.

Lidl har ett billigt sortiment som är underbart och valt att skriva ut på flera produkter om de är vegetariska eller ej, även frysta grönsaker samt pommes blir mycket billigare.

Du kan även testa något som heter regrow! Man tar och skär av botten på exempelvis purjolök och sätter i vatten eller jord, då växer det upp en ny, GRATIS! Alltså köp 1 så får man 2. Skämtar

Hoppas jag kunde hjälpa lite!

Anmäl
2013-12-05 12:05 #7 av: tlundegard

Tack för alla tipsen! :)

#3 jo jag har tänkt äta fisk också, visste faktiskt inte att det hade ett speciellt namn ;)

#6 varför ska jag välja bjäst istället för ost? Och sojagrädde? Jag ska inte bli vegan :) Jag var på lidl för ett tag sen, men de hade knappt några vegetariska produkter alls :/ Men det kanske varierar från affär till affär?

Anmäl
2013-12-05 12:22 #8 av: tlover

#7 jag vet inte varför #6 tänkte på B-jäst men jag tänkte bara varna att många ostar inte är lakto-vegetariska utan många innehåller löpe (tas från kalvmagar)

Står det vegetabiliskt ystningsenzym (eller så tror jag det kan stå bara ystningsenzym men jag är inte hundra, det var evigheter sen jag åt mjölkprodukter) är det vegetariskt däremot.

Men ost är dyrt enligt min mening så det hör inte till "billigt" enligt mig

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2013-12-05 12:33 #9 av: tlundegard

#8 oj, det visste jag inte! Älskar ost och skulle inte kunna vara utan det (bästa pålägget och ett måste i gratänger m.m.) men jag ska vara observant i fortsättningen på om det innehåller löpe.. Vet du några bra märken som inte innehåller det?
Jag blir verkligen ledsen över allt dolt som finns i maten vi äter idag, varför kan man inte bara ha naturliga, normala ingredienser i maten?

Anmäl
2013-12-05 13:13 #10 av: tlover

#9 löpe är väldigt naturligt när det gäller hårdost då det, naturligt inte går att göra annars Glad (färskost är det lite annars, då räcker det med sur mjölk)

Själv vet jag inga märken eftersom jag inte äter ost men det finns säkert andra här som har koll.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2013-12-05 14:59 #11 av: tlover

#9 sen kan du ju alltid göra egen ost

Färskost är ju enklast, gillar du hårdost blir det att beställa veg"löpe" från dannmark men det är inte omöjligt.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2013-12-05 18:00 #12 av: [Moa-]

Ost kan man som ovo-lako-vegetarian äta alla som inte har endast "löpe" eller "ostlöpe" i innehållsförteckningen. Mikrobiellt löpe, vegetabiliskt löpte, yztensym eller liknande står det ofta och då är det vegetariskt.

Märken varierar och ökar hela tiden. På rak arm kan jag säga att Arlas Port Salut skall fungera, Coops egna Gouda, Edamer och flera andra, vissa av Ockelbos, Arla gott liv har minst någon, sedan finns en engelsk cheddar på Willys och en på Lidl. Enklast är att helt enkelt läsa på förpackningarna. Lidl har som sagt ovan ett bra sortiment för oss vegetarianer, men främst om man även tar hänsyn till löpe. Det gröna "V" som förekommer på många av Lidls produkter utgår ifrån definition från en brittisk intresseorganisation och är ovo-lakto-vegetariska. Annars har Lidl sojabullar, färs och grönsaksbiffar till bra pris. Samt vissa färdigrätter vilket annars kan vara svårt att hitta.

Däremot blir ovan beskrivna faktorer/lösningar mer relevanta om du är ovo-lakto-vegetarian istället för pescetarian, äter du fisk så finns ett större utbud av färdigrätter och mat på restauranger exempelvis. Tyvärr.

Anmäl
2013-12-05 18:36 #13 av: tlundegard

Jag var på lidl idag och de har som sagt väldigt dåligt utbud av vegetariskt.. Det enda jag hittade var färska burgare, bullar och någon schnitzel, men det var dyrt (tycker jag iallafall). Kanske får testa på något annat lidl.. Hittade iallafall en ganska billig goudaost med mikrobiellt löpe :) Kommer vara mycket mer observant med ost i fortsättningen. 

Fast.. egentligen spelar det ju ingen roll om jag äter med eller utan löpe, för både mjölk och löpe kommer ju från samma djur med ungefär samma levnadsvillkor, det tänkte jag inte på! Jag får köpa kravmärkt ost i fortsättningen helt enkelt..

Anmäl
2013-12-05 18:40 #14 av: tlover

#13 det beror ju på hur man tänker för att få löpe måste man slakta (vad jag vet, det kan finnas nya sätt men jags er inte hur det skulle funka) och för att få mjölk måste man inte slakta (men alla mjölkgårdar slaktar ju ändå)

annars skulle du ju kunna äta nötkött för det är från samma djur.

Men..

finns det inte bönor, linser m.m. på lidl? jag har aldrig varit inne i någon lidl butik men byabutiken 1 mil härifrån har ju till och med linser och bönor (och sojakorv)

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2013-12-05 18:43 #15 av: [Moa-]

tlundegard; du hittar inte billigare produkter än så, (16 kr för 12 köttbullar) men det är ungefär deras sortiment av rena halvfabrikat utöver sojafärs. Sedan finns goda minivårrullar, risotto, och lita annat, utöver goda potatisprodukter, grönsaker och annat.

Löpe kräver slakt, det gör inte mjölk, en för mig mycket viktig skillnad rent principiellt.

Anmäl
2013-12-05 19:03 #16 av: tlundegard

#14 och #15 det har ni ju faktiskt rätt i. Jag har inget emot att äta kött, så länge det är kravmärkt, och äter hellre kravmärkt kött än icke kravmärkta andra produkter eftersom att djuren får bra liv. Det är det viktigaste för mig.
Dock så slaktas väl djuren olika beroende på om de är kravmärkta eller inte, så det har ju betydelse där..
Men det här var ingen tråd för åsikter :)

#15 hum, har för mig att "köttbullarna" var dyrare än så, det låter ju ändå som ett vettigt pris.. :)

Anmäl
2013-12-05 19:21 #17 av: [Moa-]

tlundegard; kravmärkt är ingen garanti för att djuren har det bra, besök gärna ett par gårdar oanmält och skapa en egen uppfattning...

Jag tror att sojabullarna har samma pris överallt, i alla fall har det varit det i alla butiker jag besökt, 16 - 17 kr...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.