Annons:
Etikettrecept-övriga
Läst 2569 ggr
Sarah
2013-11-24 16:30

Billiga recept.

Då och då kommer det upp frågor om kostnader och det har kommit en hel del bra tips. Men, ändå är det bra med recept att utgå ifrån. Här kan vi väl samla recept som kostar under 20 kr per portion :) Kanske är 20 kr mycket, men vi börjar så. Skriv även ungefärlig kostnad.

Annons:
tlover
2013-11-24 16:38
#1

snabb tomatsoppa ca 9:- - 10:- 2-3 port (beroende på hur stor i maten man är) dvs 3,5-5:-/port

1 brk krossade tomater(ca 4:-), 1 brk vita bönor i tomatsås (också ca 4:-), 1 msk buljongpulver/1 buljongtärkning, peppar, basilika, oregano, vitlökspulver.

allt blandas i en kastrull och kokas upp, klart.

För annorlunda kan man ändra kryddningen el fräsa ½ lök i olja innan man häller på resten.

l'm back

tlover
2013-11-24 16:44
#2

löksoppa 2 port ca 5:- (2,5:-/port)

2 gula lökar, 1 msk olja el mjölkfritt margarin, 1 msk vetemjöl el maizena, 5 dl vatten, 1 msk buljongpulver/1 buljongtärning, ½ krm timjan, peppar.

skiva löken. Fräs löken i matfettet på svag värme tills den är genomskinlig (dvs den ska inte få färg), rör i mjölet/maizenan, och häll på vatten + buljongen. koka upp och låt koka under lock i ca 20 min, smaksätt och servera.

l'm back

tlover
2013-11-24 16:51
#3

Lins och potatissoppa 10:- (???? jag har ingen aning om vad potatis kostar att köpa) 2 port

2 medelstora potatisar, ½-1 dl röda linser, 5 dl vatten, 1 msk buljongpulver/1 buljongtärning, timjan, basilika, svartpeppar.

skala potatisen, dela och skiva i 1-2 cm tjocka skivor (det beror på om linserna är delade eller inte, 1 cm= delade 2 cm=odelade). Rensa linserna och skölj. lägg allt i en kastrull, koka upp och låt koka i 10-15 minuter (när potatisen är klar).

l'm back

slarvigt
2013-11-24 17:20
#4

"Pyttipanna" (ca 10 kr?!) Skär två-tre potatisar i små bitar (går snabbare att steka ju mindre de är) och en-två morötter i slantar. Stek i rapsolja, salta och peppra. Mot slutet lägger du i en näve frysta kikärtor (torkade som du förberett genom att koka och sedan frysa in). Lyx: lägg även till fryst broccoli.

tlover
2013-11-24 17:23
#5

Rödbetsbiffar 1 port (själva biffarna) 2-4:- (beroende på priset på rödbetorna)

1 medelstor rödbeta, ca ½ dl grahamsmjöl, salladskrydda och cayennepeppar. matfett att steka i.

Koka rödbetan/rödbetorna (rödbetor tar lång tid att koka ett tips är att koka några och äta rödbetsbiffar några dagar i rad), skölj dom i kallt vatten och skala dom.

Skiva rödbetorna, blanda mjölet med kryddorna och vänd skivorna i blandningen och stek på medelhög temperatur tills dom får färg.

passar till potatis (även det billigt) och stekt ägg (inte billigast i världen men värt det, äter man inte ägg passar nog en bönsallad)

l'm back

tlover
2013-11-24 17:28
#6

panerad fårticka 1 port ca 5:-

ca 3 medelstora fårtickor, 1 ägg, ströbröd, salt och peppar, matfett att steka i.

rensa fårtickorna och finputsa hattarna, varje hatt är en "biff" ca 1 cm tjock. Småbitar blir över men det kan förvällas och frysas in till annat eller stekas som "nuggets". doppa i ägg och ströbröd som är kryddat. Stek i 20 minuter (jag brukar vända den var 5.e minut). resten av ägget kan stekas.

passar till potatis.

l'm back

Annons:
tlover
2013-11-24 21:16
#7

vitkålsfräs 1 port ca 5:-

en bit vitkål (skulle gissa ca 200g), ½ lök, 2 vitlöksklyftor,  1-1½ dl kokta kidneybönor, 1-2 msk olja, äppelcidervinäger (1-2 msk?), en skvätt vatten (½ dl, mer kan behövas), salt, sojasås, basilika och peppar.

Skiva vitkålen tunt (tex i en matberedare), skiva löken och vitlöken. Fräs kål och lök i olja i några minuter, häll på resten avingredienserna och låt bräsera tills mjukt (är det lång tid kvar kan man lägga på lock eller helt enkelt hälla på lite mer vatten. När kolen är mjuk och vätskan mest har förångats men lite finns kvar (som retts av bönorna lite) är det färdigt.

är gudomligt gott till quinoa och ev kokt ägg (har man kokt ägg till kan man om man vill skippa bönorna). En liten skväyy sojasås är gott att droppa på när allt är färdigt.

l'm back

[Vegg]
2013-11-25 10:08
#8

Rödbetsoppa är billigt, köpte 1 kg rödbetor för 8 kr, använde bara några av dem, lite grönsaksbuljong och peppar. Blir bara någon krona!😃 

Portioner under tian
Skippa nudlar - under tian

det finns mycket som kan veganiseras. Gjorde en färsrätt där jag använde mig av linser, vilket gjorde rätten mycket billigare. 😉

tlover
2013-11-25 11:15
#9

och så ska man ju ha lite gott också.

äppelris (ingen aning om pris men antagligen inte över 20:- detta är ju också en stor sats antagligen 4 port)

1 l färska äpplen (el 60 g torkade), 1 dl socker, 1½ dl risgryn (grötris), 7½ dl vatten.

Ris och äpplen sköljs, äpplena skalas och klyftas, ris och torkade äpplen blötläggs och sätts sedan på i samma vatten (riktigt gammalt recept så tider finns inte men jag brukar låta det stå i en kvart/halvtimme) tillsammans med sockret och får kokas mjuka. Späd på med vatten om det behövs.

används färska äpplen läggs de i först då det kokat en stund.

man ska visst också kunna göra aprikosris på samma sätt.

l'm back

[Vegg]
2013-11-25 12:06
#10

Äppleris är gott 😉

Upp till toppen
Annons: