Recept: Varmrätter

Enkla och snabba recept med rödbetor

2014-03-02 22:53 #0 av: Maja

Jag har rätt så nyligen funnit min livs nya kärlek i rödbetor. Så oerhört gott och underbart! Tidigare har jag bara provat inlagda på glasburk men nej, det är inte samma sak som färska.

Men jag är ju alltid sådär oerhört tråkig och gör typ ett och samma recept tre veckor i rad, sedan hittar jag ett nytt recept dom jag gör i tre veckor och så fortsätter det. Fantasilöst, jag vet.

Jag har googlat och hittat lite recept, men jag har aldrig tid/ork att göra någon överdrivet avancerad rätt, utan jag har hittills varierat mellan:
- Skivade rödbetor i ugn med smulad fetaost och solrosfrön
- Tunt skivade rödbetor (carpaccio) med mögeloströra
- Rödbetssoppa

Jag är ute efter fler, snabba och enkla recept med rödbetor som huvudingrediens. De ska alltså gå snabbt att göra (koka dem i 45 min är okej, om receptet kräver det) och framförallt enkla - inte femtioelva ingredienser som jag aldrig har hört talas om... :)

Så, tips mottages gärna!

En annan fråga förresten - kan man frysa in rödbetor och hur gör man då? Kokar dem först?

Anmäl
2014-03-02 22:57 #1 av: Kalendula

Skiva dom lövtunt, torka dem i ugnen i 50 grader i några timmar. Ha ungsluckan lite på glänt.

Sedan har du urgoda rödbetssnacks, bara att stoppa i munnen Dreglar

Uppskattar att bli tilltalad "Kalendula" när man svarar mig på inlägg.

"If you kill all my demons, maybe all my angels will die to. If you kill all my angels, my demons will survive"

Anmäl
2014-03-03 10:15 #2 av: Maja

#1 - Tack, det lät jättegott! Det måste jag prova - perfekt till helgen ju! Har man på någon krydda, eller bara "naturella"?

Anmäl
2014-03-03 12:26 #3 av: tlover

Koka rödbetorna (2 små el 1 stor/pers)

ovo-veg version

rör ett ägg i en skål (så att vitan och gulan är samma), lägg ströbröd, salladskrydda, cayennepeppar och liite salt (salladskryddan är ju salt så man behöver inte så mkt) på ett litet fat.

skala och skiva rödbetorna (ca 1-1½ cm tjocka skivor), doppa i ägg, sen ströbröd och stek sen i några minuter på varje sida. Passar till stekt ägg och potatis.

Vegan versionen.

Skala och skiva rödbetorna (ca 1-1½ cm tjocka skivor), doppa skivorna i grahamsmjöl som är kryddat som ovan och stek som ovan.

Min man skulle nog kunna äta ihjäl sig på dessa rödbetsbiffar (hette så i mormors recept även om dom inte är så biffiga)

Man kan göra det på rödbetor som kokades dagen före också.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2014-03-03 12:56 #4 av: Maja

#3 - Åh, vad gott det lät! Det måste jag också prova. Tack!

Anmäl
2014-03-03 20:10 #5 av: elinab

1. Tvätta av ev jord från betorna men skala inte. Vira in i folie, in i ugnen på ca 200 grader. Baka tills de är mjuka 30-60 minuter beroende på storlek. Skala när de svalnat lite, brukar gå att liksom dra av skalet.

2. Riv en rejäl bit färsk ingefära. Blanda med smör, lite vitpeppar och ev. salt.

3. Skär betorna i klyftor. Servera ljumma betor med ingefärssmör som smälter över.


Kan göras med kokta betor också men det blir lite godare med ugnsbakade :)

Anmäl
2014-03-03 23:38 #6 av: Maja

#5 - Åh, mums! Det ska jag också göra! Tack!

Anmäl
2014-03-05 09:43 #7 av: Maja

#3 - Åh. Hjälp! Jag gjorde de biffarna igår och åååh, vad gott det var! Hjärta Tack!

Anmäl
2014-03-06 20:36 #8 av: JodineFritzl

Hittade detta recept (är också helt förtjust i rödbetor) som jag ska prova i helgen tänkte jag.

http://www.vegetariantimes.com/recipe/beet-and-lentil-hummus/

Anmäl
2014-03-08 18:03 #9 av: Snovit79

Jag gör ugnsrostade rotsaker i ugn bl a. 

Potatis (klyftad), morot, palsternacka, rödbeta, kålrot och röd lök (klyftad). Olja omkring, salt, vitpeppar och franska örter eller annan örtblandning. Lite honung ringlat över sista minuterna.

Serveras  med fetakräm och något köttsubstitut. Grillat  t ex. 

Eller rödbet- och fetabiffar. Blanda ner ett ägg och ev lite lök. Salt, peppar och stek. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2014-03-08 20:25 #10 av: JapaneseBoi


Älskar också rödbettor :-)

 Jag brukar tärna dom, koka tills de är halvmjuka och sedan blanda ned dom i en skål jag redan förberett med endast grönsallad ihoprört med fetaost. Den kombinationen alltså... :-) Brukar även ha i lite quornfärs ibland. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.