Matprat

Vilka produkter avstår ni ifrån?

2014-03-13 10:08 #0 av: Majskiii

Vilka animaliska produkter avstår ni ifrån? Motivera gärna. :)


Ber verkligen om ursäkt för tråden innan...

Anmäl
2014-03-13 10:25 #1 av: tlover

Kött och liknande (inälvsmat, blod, ben i mat även fisk hör såklart hit)

Mjölkprodukter, löpe (fast jag har inte stött på det i en icke mjölkprodukt), kaviar, gelatin, E-120 (för det är den enda jag kan utantill Galen).

Jag äter ägg (vi har egna höns), honung (vi har egna bin) och bivax.

Jag använder också läder, ull, ben, horn osv men bara om det inte finns ett bra vegetabiliskt alternativ som inte är plast och då om jag kan köps det på second hand.

(tex jag köper en hornkam helldre än en plastkam men finns det en lika bra träkam så köper jag den istället)

päls skulle jag kunna köpa på second hand om det har en mening (dvs för att hålla en varm inte för mode) eller päls från egna djur men jag skull inte köpa "nytt" (eftersom pälsdjur ofta har det dåligt).

i mediciner äter jag animaliskt om jag inte har nått val.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2014-03-13 11:34 #2 av: Majskiii

Ok. :)

Jag själv avstår från kött, fisk och skaldjur, E-120, gelatin, löpe, vanlig tandkräm (vet inte vad de otäcka ämnena heter där), ull, merino, läder, päls och liknande.

Mejeriprodukter och ägg käkar jag, men ska snart plocka bort den biten.

Jag äter eller klär mig aldrig i rent dött djur, men undviker även vissa produkter från levande djur.

Anmäl
2014-03-13 14:14 #3 av: tlover

åh även fast jag använder ull så köper jag inte merinoull.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2014-03-13 18:54 #4 av: JodineFritzl

Alla sorters kött såklart, de flesta mjölkprodukter (hasselnötsmjölk, såå gott) ostar med löpe i, äter helst inte ägg eller använder det i mat. Fisk äter jag om det ABSOLUT inte finns nåt annat att äta, tex ute på restaurang osv men det händer så sällan. Köper ingen egen fisk.


Tandkräm, gelatin, försöker undvika läder och päls men eftersom jag sysslar med medeltida reenactment på fritiden så är det inte alltid det går att undvika helt. Använder ylletyger och ullgarner i min hobby men köper inte vad som helst utan från seriösa säljare. Likadant med de eventuella pälsdetaljer jag köper, eller second hand.

Anmäl
2014-03-14 08:17 #5 av: Endezeichen

Kött, fisk, fågel, skaldjur, mjölkprodukter, ägg, gelatin, E120, E901, E904, amylas, albumin, shellack, honung, mjölkarom, mjölkextrakt, köttarom, köttextrakt, honungsextrakt, a(även om det diskuteras om dessa fem sistnämnda är animaliska eller ej), insekter, bivax, fiskbloss/husbloss, glycerol.
Ska börja med fler nu http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Tillsatser-/Vilka-tillsatser-kan-ha-animaliskt-ursprung/.
http://www.greenoption.org/e-nummer/animaliska.html
http://www.greenoption.org/e-nummer/animaliskautan.html
Kommer dock inte alltid ihåg alla, och exempelvis E471 (mono- och diglycerider av fettsyror) släpper jag igenom för att det så ofta är vegetabiliskt. Hehe...

Undviker även ull, päls, skinn, läder, mocka, vanligt tandkräm, ben, horn, blod, talg, dun...
Ja...
Använder dock mina hundars hundhår att göra saker av, men dessa vet jag ju hur de har det och jag vet att de blir rättvist och får inte pälsen bortryckt eller behandlas under tvång eller våld, och de lever.

:

Anmäl
2014-03-14 12:09 #6 av: Endezeichen

Jag undviker också silke,

Anmäl
2014-03-14 14:04 #7 av: Elena-Maria

Jag undviker gelatin och löpe. Äter ägg, mjölk och fisk. Undviker dock tigerräkor och fisk som inte är "grön".

Vägrar duntäcke och -kuddar samt även jackor. Äger två skinnjackor sedan innan jag blev vegetarian och det känns lite dubbelmoral att använda dem men det gör jag. Eller jag använder bara en, men ändå. Äkta päls skulle jag aldrig köpa eller ta på mig. Fick en fårskinnsfäll i present från får som några i släkten haft, vet att fåren hade det bra men jag skänkte fällen till en annan släkting eftersom jag inte tycker sånt är mysigt, dessutom känns det lite fel.

Anmäl
2014-03-14 18:26 #8 av: decembercelsius

Jag undviker allt animaliskt.

Medarbetare på Vegetariskt Ifokus


Anmäl
2014-03-14 19:58 #9 av: IngaTrnqvist

Jag avstår från all animalisk föda för min egen del. Har dock hund och katt som givetvis för foder med hög kötthalt. Även läderkoppel och några få ullprodukter. Annars användar jag mig sällan av animaliska produkter. Jag stödjer inte heller djurparker, cirkusar och sådant.

Anmäl
2014-03-14 21:54 #10 av: Majskiii

#4 Haha, jag är galen i sojamjölk.

Anmäl
2014-03-14 22:28 #11 av: JodineFritzl

#10 åh jag klarar verkligen inte av sojamjölk haha. Har försökt i flera år men det kommer aldrig att gå. Avskyr den smaken verkligen. Använder bara mandelmjölk när jag ska laga mat eller vill ha mjölk utan smak så att säga, och hasselnötsmjölken blandat med o'boy är som att dricka nutella KärAnmäl
2014-03-18 16:39 #12 av: ebbamedruby

Allt kött utom fisk och skaldjur. Då räknar jag även in att jag avstår från t.ex gelatin & löpe. Sedan dricker jag inte heller mjölk längre, jag är känslig för det och sedan lärde jag mig att kossorna lider enormt mycket, så ja. (Dock äter jag produkter med t.ex mjölkprotein och liknande :/)

Anmäl
2014-03-20 16:57 #13 av: *~HamsterHamster~*

kött, fisk, skaldjur ägg som inte kommer från våra egna höns också gelatin och löpe. 

Däremot dricker jag tyvärr fortfarande mjölk :/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.