Livsstil

Ny vegetarian, känslig mot quorn

2014-03-13 12:46 #0 av: kodex

Hej!

Jag är ny vegetarian ungefär sen nyår. Dock är jag inte helvegetarian utan jag äter kött där jag vet att djuren haft det bra (alternativt t.ex. om vi är på restaurang och deras kött är ekologiskt och närproducerat, så kan jag äta).

Att bli vegetarian var för mig inte heller något aktivt beslut, utan det har bara blivit så. Mestadels p.g.a. av den utbildning jag går där jag får bättre inblick i köttproduktionen och detta har gjort att jag, när jag stått med ett paket kött i handen där jag inte är säker på om djuret haft det bra, inte rår för att köpa det utan att bli äcklad. Så jag äter helt enkelt det jag känner för och känner att jag kan stå för.

Därför kallar jag mig egentligen inte för vegetarian. Någon som har tips om vad man kan kalla sig? :P

Sen är det så att jag alltid velat bli vegetarian men inte blivit det p.g.a. att jag inte äter så mycket. Jag äter t.ex. inte tillagade grönsaker, bönor, linser m.m.

Jag har alltid älskat Quorn, men nu sen jag slutade med köttet har jag fått så otroligt ont i magen av Quorn, det har tagit mig ca 2 månader innan jag fattade att det var quornen som gjorde det! Är det fler som får besvär av Quorn?

Så nu kan jag inte äta det längre :( Och så vart alternativen för mig som redan är kräsen, ännu färre :(

Tänkte bara skriva av mig lite, de som vill får läsa, de som vill får svara :) I vilket fall som helst så hoppas jag på att hitta diverse tips och annat på denna sidan!

Anmäl
2014-03-13 12:55 #1 av: VeronicaKahlbäck

Jag är heller inte vegetarian men äter mycket vegetariskt, vore jag inte så lat skulle jag vara vegetarian.

Mitt tips är att det aldrig är för sent att lära sej äta nya saker.
Var superkräsen tills jag var runt sexton men när spärren släppte så började jag uppskatta nya saker mer och mer, lär mej fortfarande att äta saker jag inte ätit förut, nu senast gröna ärtor!
Livet blir så mycket enklare, framförallt när det finns saker man inte äter av andra anledningar redan.

När det gäller bönor, linser och liknande så är det enorm skillnad beroende på vilka sorter, hur man tillagar det och om de är torra eller inte.
Har du provat mycket? 

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2014-03-15 23:31 #2 av: Fialialej

Rekommenderar att du LÄR DIG äta mer varierat. Det går att vänja smaklökarna till att ha en neutral inställning till smaker och till och med att ära sig tycka om sånt man förut tyckt illa om! :)
Du kan ju testa att hacka grönsaker väldigt fint/mixa när du gör gryta/soppa/sås så får du i dig saker av bara farten.. :)

Jag tyckte inte om svamp, linser, bönor, broccoli och sparris förr, men nu äter jag det och tycker det är jättegott!

Anmäl
2014-03-16 12:25 #3 av: kodex

Ja, jag håller på att lära mig, men det går väääldigt långsamt och är i princip en sak i taget. Detta är något som jag haft problem med i hela mitt liv. Jag har svårt för förändringar överhuvudtaget.

Men tack för peppningen hörrni, jag ska verkligen kämpa vidare :)

Anmäl
2014-03-17 09:24 #4 av: Sarah

Du får kalla dig restriktiv blandkostare :P 

Men, säger som ovan, det går att lära sig att tycka om ny mat om man bara testar det tillräckligt många gånger. Allt är en vanefråga. 

Anmäl
2014-03-18 19:04 #5 av: [Colina]

Jag blir också dålig av quorn så det har jag inte ätit på många år. Idag finns det dock så många andra jättebra alternativ till kött även för den som vill ha köttliknande färdiga produkter :)


Hälsans kök finns i de flesta butiker och är lakto- ovo vegatariska. De har både färs och biffar av olika slag samt korvar och puckar etc. Anammas produkter är helveganska och svensktillverkade och finns också på de flesta ställen, också de har det mesta man kan tänkas vara ute efter. Astrid & aporna är ett annat märke som gör vegomat. De  gör även påläggskinkor, fejk- fiskpastej och vego- prickig korv.


Mitt råd är att testa något annat märke, jag och flera med mig blir dåliga av quorn men ätter de andra produkterna utan problem (det är helt annat innehåll i dem!)


Sen säger jag som de andra, man vänjer sig vid att äta annorlunda! Våga testa nya recept och prova dig fram till det du tycker om. Min vehoblogg har jag delat med många allätande vänner som gärna provar vegetariskt ett par dagar i veckan. Titta gärna in!

blivegan.blogspot.se

Anmäl
2014-03-19 16:21 #6 av: kodex

Tack för peppning hörrni :) Jag kämpar på med att lära mig äta nya saker men jag har svårt för det (och har haft i hela mitt liv) av olika anledningar, det är lixom ingen fix idé jag har, går nästan att jämföra med tvångstankar och de är inte så lätta att övertala alltid...

Ja, anammas tycker jag jättemycket om och det har kommit ut en massa spännande nya produkter av det märket i min affär :D

Tack för bloggtipset, ska kolla in!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.