Dagens mat

Nyttigt och vegetariskt?

2014-04-11 08:53 #0 av: [Älskamig]

Hej på er.

Jag är en tjej på 17 år, som förutom köttfärs och viss korv, inte äter något kött, då jag ärligt talat är äcklad av det. 

I alla fall, så funderar jag på att äta något nyttigt, gott och vegetariskt till middag idag. Men vad? Jag gillar varken quorn, bönor eller linser, så jag vet inte vad jag kan laga för mat, bortsett från något med grönsaker såklart.

Det ska givetvis vara varm mat, och inte någon sallad... 


Hade vart trevligt med lite tips och idéer! :D 

Ha en trevlig fredag. Kram.

Anmäl
2014-04-11 08:58 #1 av: VildaVittra

Gillar du svamp?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-11 09:04 #2 av: [Älskamig]

#1: Enbart champinjoner :P 

Anmäl
2014-04-11 09:06 #3 av: tlover

Vad är det du inte gillar med bönor/linser?

Jag tänker tex är det koncistensen så finns det bönor med annan koncistens än den vanliga "mjöliga" tex sojabönor eller så kan du göra bön/lins biffar/bollar

ärtor är ju också nyttigt och i lagom mängd nötter/frön

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2014-04-11 09:09 #4 av: [Älskamig]

#3: Jag gillar inte konsistensen och smaken.. Det mjöliga är inte så jätte intressant, tycker jag :/ 

Men funderar på att göra en tomatsoppa. Steka körsbärstomater, hälla grädde över, blanda i krossade tomater och tomatpure... Sen servera med pasta...

Anmäl
2014-04-11 09:13 #5 av: VildaVittra

Grillade marinerade champinjoner är inte fy skam. Dock vill jag slå ett slag för bönorna, denna rätt är enormt god och smakar inte bönor. Det är egentligen en frukosträtt i Afrika, men med svenska smaklökar passar den till lunch/middag.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-11 09:14 #6 av: tlover

#4 testa sojabönor då, dom är inte alls mjöliga och har en helt annan smak än andra bönor. kikärter har också en helt annan smak och koncistens.

edit: bondbönor är också annorlunda i koncistens och smak

Sen så blir både smaken och koncistensen annorlunda i biffar/bollar.

Tomatsoppa kan man äta ibland och andra rätter med lågt protein (dvs rätter utan tex baljväxter, nötter och frön) men skulle du äta så för ofta så finns risken att du får i dig för lite protein och andra viktiga näringsämnen. Man ska aldrig bara ta bort köttet utan man ska byta ut det mot någonting.

Seitan är ju också ett alternativ om du tål gluten.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2014-04-11 09:21 #7 av: VildaVittra

Ska tillägga att man inte måste tvätta bort ytterhöljet innan mixningen, smeten blir bara lite grövre i konsistensen och att om man vill göra biffar i hamburgsstorlek, så kan man frysa in den på bakplåtspapper i den formen innan fritering.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-11 09:23 #8 av: Afturelding

Jag brukar koka stora mängder bönor på samma gång, mixa dem till en pasta och frysa in i portioner. Dessa har vi sedan i nästan alla soppor och grytor vi gör. Blir kanske ½-1 dl pasta i dem. Det ger ingen smak om man väljer bönor med lite smak (små vita bönor är en favorit här) och ger grytorna/sopporna en fyllighet, funkar bra istället för redning Glad

Min man tycker inte heller om bönor, men detta går bra.

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2014-04-11 10:59 #9 av: Madde_Warrior

Har du testat tofu? Åt en thaigryta med äggnudlar tofu och massa olika grönsaker(ta det som passar till och det man tycker om: morot rödlök minimajs paprika sockerärter purjo kanske lite champinjoner t.ex) det va väldigt gott :D
Har rekommenderat dem innan gör burgare på champinjoner
Finhacka dem stek dem så vattnet försvinner sen gör du som vanliga hamburgare vatten ströbröd ägg. Sen kan du ha lite rödlök och ost i :)

Anmäl
2014-04-11 13:09 #10 av: [Älskamig]

#9: Är väldigt kräsen av mig... Ägg äter jag inte och tofu gillar jag heller inte... Åt det i en thaigryta en gång och det var inget jag vill testa på igen... Funderar

Men jag löste det med käket idag. Kanske inte så nyttigt, men gott i alla fall :) Ris kokat i grönsaksbuljong med stekta morötter och vitlök i soyasås. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.